Hlavní obsah

Kanonýr Kovalčuk nečekaně ukončil angažmá v NHL! Vrací se do Ruska

Ruský hokejový útočník Ilja Kovalčuk nečekaně ukončil kariéru v zámořské NHL. Třicetiletý dvojnásobný mistr světa přitom podepsal v roce 2010 patnáctiletou smlouvu s New Jersey s celkovým platem 100 miliónů dolarů, která byla následně vedením soutěže upravena na sedmnáctiletou. Nyní chce Kovalčuk působit v Kontinentální lize.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilja Kovalčuk během svého působení v Petrohradu

Článek

"Po mnoha rozhovorech v uplynulé sezóně o své touze odejít z NHL se Ilja dnes oficiálně rozhodl," uvedl generální manažer Devils Lou Lamoriello v prohlášení. "Jménem celé organizace přeji Iljovi i jeho rodině vše nejlepší v další činnosti," doplnil Lamoriello na adresu dosavadního kapitána amerického klubu a spoluhráče Patrika Eliáše a Marka Židlického.

Kovalčuk odehrál v NHL jedenáct sezón, poslední čtyři strávil v New Jersey. Celkem má na kontě 816 zápasů v základní části s bilancí 417 branek a 399 asistencí. V 32 duelech play off přidal dalších jedenáct gólů a šestnáct finálních přihrávek. V roce 2004 získal Maurice "Rocket" Richard Trophy pro nejlepšího střelce NHL. Rozvázáním smlouvy s Ďábly přijde o 77 miliónů dolarů (zhruba 1,5 miliardy korun).

"Nad tímto rozhodnutím jsem přemýšlel delší dobu a svou roli hrála i výluka a moje působení v Rusku. I když jsme se nakonec rozhodl vrátit do NHL, Lou věděl o mé touze vrátit se domů," uvedl Kovalčuk, který na začátku sezóny při výluce kanadsko-americké soutěže hrál za Petrohrad. Už tehdy tvrdil, že uvažuje o tom, že se do zámoří nevrátí. Právě bohatý Petrohrad by měl zřejmě jeho příštím působištěm.

Jedním z důvodů, proč se rozhodl působit doma, jsou zřejmě i olympijské hry, které se v únoru uskuteční v Soči. Jednička draftu z roku 2001 startovala na předešlých třech hrách.

Reklama