Hlavní obsah

Konec kariéry? Určitě mě to napadlo, tvrdí gólman Vokoun, který čeká na rozhodnutí lékařů

Pittsburgh/Praha

Dlouho se mu nestalo, aby trávil vánoční svátky s rodinou. Jenže od hokeje má teď Tomáš Vokoun nucenou pauzu, a tak jsou jeho dcery nadšené. Po operaci krevních sraženin sice gólman Pittsburghu začal s tréninkem, ale reálně si připouští i konec kariéry. „Bude mi osmatřicet, dřív nebo později by to stejně přišlo," tvrdí dvojnásobný mistr světa.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Vokoun s pohárem a zlatou medailí z MS.

Článek

Je tedy váš návrat na led ještě vůbec reálný?

Zatím žádné bližší informace nemám. Víceméně beru dál léky, dokud mi doktoři neřeknou, že jsem v pořádku... Zatím ale nemám žádné novinky. Jsem na stejném bodu, jako jsem byl na začátku. Lékaři mi v říjnu řekli, abych počkal tři měsíce, a potom se uvidí, co se mnou bude dál.

Co tedy můžete momentálně dělat a co ne?

Můžu trénovat v podstatě naplno, včetně posilovny. Mohl bych i chodit na led, jenže mám zakázáno chytat střely, takže tuhle část přípravy vynechávám. Trénuju, jako by vlastně byla letní přestávka.

Běhání, kolo...

Přesně tak.

Sám jste naznačoval, že pokud by bylo potřeba ze zdravotních důvodů ukončit kariéru, neměl byste s tím velký problém. Je to tak?

Samozřejmě možné je všechno a stát se to určitě může. Nějakým způsobem jsem na to připravený. Určitě to je věc, která mě napadla. Přece jen mi bude osmatřicet let a člověk s tím dřív či později počítat musí.

Světlejší stránkou vaší situace je fakt, že můžete být na Floridě s rodinou. Zavládlo doma nadšení?

Být přes svátky doma je pro mě naprosto výjimečné a pro děti je to určitě super. Jsem rád, že mi klub vyhověl a můžu trávit čas s rodinou na Floridě. Žádné velké plány ani rozhodnutí ohledně budoucnosti si teď nedělám. Uvidíme, jak se celá situace vyvine, a podle toho se zařídím.

Sledujete své pittsburské spoluhráče alespoň v televizi? Neužíráte se tím, že s nimi nemůžete být, když se jim tak daří?

Abych se přiznal, na hokej radši moc nekoukám. Samozřejmě se snažím udržet v obraze a sleduju výsledky. Vždycky si ráno přečtu noviny, ale že bych měl zapnutou televizi a koukal na zápasy, to ne.

Jak vám bylo, když jste před aplaudující pittsburské fanoušky předstoupil v saku. Bylo to hodně emotivní?

Určitě to bylo fajn. Přišel jsem na ten zápas asi dva nebo tři dny po tom, co jsem se vrátil z nemocnice. Člověk by chtěl být na ledě, ale zdraví je přednější a já to tak beru. Snažím se maximálně poslouchat rady doktorů.

V hlavě kouče Hadamczika se teď tvoří olympijská nominace. Bude z vašeho pohledu Ondřej Pavelec v Soči spolehlivou jedničkou v české brance?

Ondra je dobrý gólman, který už má zkušenosti. Výborně odchytal dvě mistrovství světa. Myslím, že na tomhle postu problémy mít nebudeme.

Reklama

Související témata: