Hlavní obsah

Pro Mazance není v Nashvillu místo. Brankář se přesunul do AHL

Nashville

Když vedení Nashvillu přivedlo do mužstva Devana Dubnyka z Edmontonu, řešilo se, zda v prvním týmu zůstane český brankář, nebo Carter Hutton. Nakonec ostrouhal Marek Mazanec, který se z NHL přesune do záložního týmu v Milwaukee.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Marek Mazanec se z Nashvillu přesunul na farmu do Milwaukee.

Článek
Fotogalerie

Mazanec byl při zdravotních problémech jedničky Pekky Rinneho, který je stále mimo hru kvůli infekci v kyčli, povolán z farmy na začátku listopadu a debutoval v NHL 8. listopadu na ledě Winnipegu. Odchytal celkem 25 zápasů s průměrem 2,80 branky na zápas, úspěšnost zákroků má 90,2 procenta a dvakrát udržel čisté konto. Byl v NHL také vyhlášen nejlepším nováčkem měsíce listopadu.

Podle trenéra Barryho Trotze mezi Huttonem a Mazancem rozhodl více než aktuální forma fakt, že český gólman bude ve své první sezóně v zámoří sbírat v AHL další zkušenosti a pravidelně chytat. „Marek Mazanec je možná větší a atletičtější, ale má méně zkušeností. Chceme, aby v naší organizaci získal pevné místo a stal se z něj takový hráč, jakým může být," uvedl Trotz pro deník The Tennessean.

Mazanec, který přišel do Nashvillu loni v létě po zisku extraligového titulu s Plzní, na farmě sezónu začal. Odchytal za Milwaukee pět zápasů s průměrem 1,97 obdržené branky na zápas a s úspěšností zákroků 93,3 procenta.

Dubnyk zatím nenaplnil očekávání

Sedmadvacetiletý Dubnyk, který Mazance de facto vytlačil z prvního týmu, v této sezóně nemá nikterak oslnivé statistiky. Po 32 odchytaných zápasech dosáhla jeho procentuální úspěšnost zákroků 89,4 procent, v jednom utkání pak inkasoval v průměru 3,36 gólu a dvakrát udržel čisté konto. Na druhou stranu hájil branku druhého nejhoršího týmu NHL probíhajícího ročníku.

V roce 2004 si kanadského brankáře Edmonton vybral s velkou slávou už v prvním kole draftu (14. celkově). Představy organizace ale za dlouhá léta nedokázal naplnit, proto vedení usoudilo, že obě strany potřebují změnu.

Osmadvacetiletý Carter Hutton, který s Dubnykem v Nashvillu vytvoří gólmanský tandem, dostal šanci chytat v NHL teprve v minulé sezóně, kdy jednou nastoupil za Chicago. Předtím strávil většinu své kariéry v nižších zámořských soutěžích. Před letošním ročníkem podepsal smlouvu s Nashvillem a při zranění Rinneho se s Mazancem dělil o místo v brance.

Reklama

Související témata: