Hlavní obsah

Co se děje s Hemským? Nenech se znechutit, radí kouč Dallasu trápícímu se Čechovi

Ofenzivní opory Dallas v úvodu sezóny táhnou. Průměr více než bodu na zápas si po devíti odehraných střetnutích drží Tyler Seguin, Jason Spezza i Jamie Benn. Od jednoho hráče však vedení Stars, když ho v létě podepisovalo na tři roky, čekalo lepší produktivitu. Český hokejový útočník Aleš Hemský se ale v začátcích svého nového angažmá co se gólů a asistencí týče trápí.

Foto: Sport.cz

Aleš Hemský z Dallasu v utkání s New Jersey Devils.

Článek

Když v průběhu uplynulého ročníku po jedenácti sezónách opouštěl Edmonton a zamířil do Ottawy, hokejově pookřál. Po boku Jasona Spezzy si Hemský v dresu Senátorů připsal v dvaceti zápasech sedmnáct bodů a v létě se pochopitelně stal horkým zbožím na přestupovém trhu.

Po pardubickém šikulovi, stejně jako po Spezzovi, sáhl Dallas a podepsal s ním tříletý lukrativní kontrakt na dvanáct miliónů dolarů. Od jednatřicetiletého pravého křídla si prostě Stars hodně slibovali. Jenže úvod sezóny Hemskému příliš nevychází.

Ne že by se trápil herně, šance si vypracovává. Jenže body na kontě mu nenaskakují. Po devíti duelech má jen jednu asistenci, v hodnocení účasti na ledě při vstřelených a obdržených brankách je na minus šesti. Žádný jiný spoluhráč nemá horší bilanci.

Ruff: Je mou zodpovědností mu nějak pomoct

V klubu však Hemského neodepisují. Naopak! Dobře vědí, čeho je schopný, když se nastartuje. „Ve středu jsme se spolu bavili a řekl jsem mu, aby se tím nenechal znechutit. Že je mou prací mu pomoct se z toho dostat," říká pro oficiální stránky Dallasu kouč Lindy Ruff.

„Chtěl bych ho trochu zapojit do první přesilovkové formace. Je mou zodpovědností mu nějak pomoct. Tvrdě pracuje a měl by za to být odměněn," pokračuje Ruff na adresu Hemského, jehož strávený čas na ledě činí přes čtrnáct minut za utkání.

„V posledních zápasech jsem se cítil dobře, ale body pořád nepřicházejí. Přitom šance jsem měl. Musím se ale soustředit na svou hru a o statistikách nepřemýšlet. Je třeba se zaměřit na dobrou hru do defenzivy a body přijdou," uvědomuje si Hemský, jenž má rovněž podporu ve svých spoluhráčích.

Horcoff Hemského hájí, zažil něco podobného

Třeba v Shawnu Horcoffovi. Šestatřicetiletý útočník ví, o čem mluví. Loni v létě zažíval něco podobného, taky po dvanácti letech opustil Olejáře a přijal nabídku Dallasu. „Taky mi zabralo dlouhou dobu zvyknout si. V Dallasu praktikujeme zcela odlišný systém, než na který jsme byli zvyklí z Edmontonu. Neodehrajete tady pokaždé dvacet minut za zápas," upozorňuje.

„Chce to čas. Je v novém městě, prostředí, má nové trenéry," říká Ruff a tvrdí, že Hemský není jediným trápícím se hráčem, kteří v létě měnili dres. „Můžu vám hned vyjmenovat tři čtyři a řeknete si: ´Člověče, vždyť ten kluk ještě nedal gól.´ Opravdu to není snadné. Ale Aleš se z toho dostane. Snahu má a výsledky přijdou."

Reklama

Související témata: