Hlavní obsah

Edmonton - New Jersey 0:2Ďáblové udolali bez české pomoci Edmonton, Crosby proměněným nájezdem Voráčka nedohnal

Aktualizováno

Dva z nočních zápasů zámořské NHL odstartovaly hodinu po půlnoci našeho času a oba musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Hokejisté Islanders vezou cenné dva body z ledu silného Pittsburghu za výhru 5:4, Columbus neudržel před vlastním publikem dvoubrankové vedení proti Bostonu a nakonec v nájezdové loterii padl v poměru 3:4. Ďáblové z New Jersey uspěli 2:0 na ledě jednoho z nejhorších celků celé ligy Edmontonu.

Foto: Chris Lafrance, Reuters

Český útočník Patrik Eliáš gratuluje gólmanovi Coreymu Schneiderovi k překonání jednoho z rekordů svého legendárního předchůdce Martina Brodeura.

Článek
Fotogalerie

Domácím celkům se tentokrát příliš nedařilo, alespoň bod do tabulky za prohru po samostatných nájezdech si připsaly Pittsburgh a Columbus, Edmonton vyšel již tradičně zcela naprázdno.

Pro Blue Jackets byla těsná prohra s Bostonem již osmou porážkou v posledních desíti zápasech. Columbus přitom začal proti silnému sokovi nadmíru dobře a ve 12. minutě vedl po trefách Johansena a Foligna už 2:0. Ve druhé třetině si pak domácí náskok v pohodě uhájili.

Selhání přišlo až v dějství třetím. Nejprve ve 42. minutě propálil ze středního pásma Bobrovského hostující Seidenberg a za osm minut se o vyrovnání Medvědů postaral šikovnou tečí Fraser. Obrat dokonal za pouhé dvě minuty Paille, který se prosadil efektní i efektivní dorážkou z mezikruží.

Za domácí stačil alespoň vyrovnat v 53. minutě Jack Johnson a vynutil si tak pokračování napínavého duelu. V prodloužení rozhodující branka nepadla, o osudu zápasu tak musely rozhodnout až samostatné nájezdy, konkrétně jejich sedmá série. V ní se za Medvědy rozjel jednadvacetiletý Rus Alexandr Chochlačev a vystřelil svým barvám bonusový bod.

„Udělal jsem s pukem několik kliček a pak jsem prostě vystřelil mezi nohy," popsal rozhodující gól jednadvacetiletý rodák z Moskvy, který odehrál teprve své druhé utkání v NHL, přičemž debut prožil loni. „Vždy jsem rád, když mě povolají z farmy. Nikdy nevím, kdy budu hrát, ale prostě musím být připraven," prohlásil Chochlačev.

Do sestavy se vešel díky zranění Davida Krejčího, který vynechal sedmý z posledních deseti zápasů. „Ráno se necítil dobře. Co ho přesně trápí, vám neprozradím, ale je to prostě ten případ, kdy se David jednou cítí stoprocentně v pořádku a další den už ne," uvedl trenér Claude Julien.

Schneider uzmul Brodeurovi jeden z rekordů

Ještě hůře dopadli před vlastním publikem hokejisté Edmontonu, kteří proti New Jersey nevstřelili dokonce ani branku. Ďáblové se radovali z výhry 2:0 díky dvěma gólům v prostřední části.

U tref Henriqueho a Ruutua byl na ledě také český obránce Marek Židlický, ale stejně jako krajané Martin Havlát, Patrik Eliáš a Jaromír Jágr se do individuálních statistik nezapsal. Ten už nebodoval ve čtyřech zápasech za sebou, což je nejdelší záporná série muže s číslem 68 na zádech v letošní sezóně.

Hlavní hvězdou zápasu byl brankář Cory Schneider, který zneškodnil všech 29 střel a vychytal druhé čisté konto v sezóně. Osmadvacetiletý gólman zároveň vytvořil nový klubový rekord, když odchytal dvacáté utkání v řadě od začátku ročníku a překonal tak dosavadní maximum klubové ikony Martina Brodeura, který v sezóně 2001-02 nasbíral 19 startů po sobě.

„Byl to pro nás důležitý zápas. Poslední dva jsme prohráli, nebyli jsme spokojeni s naším výkonem a potřebovali jsme už zase zabrat," prohlásil Schneider. „Máme za sebou dva zápasy ze čtyř v řadě na hřištích soupeřů a je pro nás důležité, že máme zatím padesátiprocentní úspěšnost," dodal Schneider. Devils začali venkovní sérii úterní porážkou 1:3 ve Winnipegu, čekají je ještě zápasy v Calgary (dnes) a ve Vancouveru (úterý).

Edmonton prohrál už pátý zápas v řadě a osmý z posledních deseti odehraných utkání. Trenér Eakins navíc přišel o útočníka Benoita Pouliota, autor tří gólů a pěti nahrávek si zlomil nohu a doba jeho absence zatím není přesně známa.

Islanders jsou k nezastavení

Sidney Crosby sice proměnil jeden z nájezdů při závěrečné penaltové loterii mezi Pittsburghem a hosty z New York Islanders, do individuálních statistik si nakonec při prohře 4:5 ale nepřipsal ani jednu kladnou čárku a kanadskému bodování celé NHL tak nadále kraluje český útočník ve službách Philadelphie Jakub Voráček.

Na Crosbyho družinu si vyšlápli pěkně rozjetí Islanders, kteří zvítězili v sedmém z posledních deseti odehraných duelů. Základ vítězství položili hostující hráči na přelomu deváté a desáté minuty první části, kdy vedení Penguins smetli ze světelné tabule hned třemi přesnými zásahy. V 17. minutě sice domácí Comeau snížil, ve 26. minutě to ale bylo po zásahu Leddyho opět o dvě branky.

V polovině zápasu sice snížil Spaling, na vyrovnání si Pittsburgh ale musel počkat až do závěru třetí části, kdy se prosadil po Malkinově asistenci Hörnqvist. V penaltovém rozstřelu se postupně prosadili Crosby, Nielsen a Kyle Okposo a bod navíc tak přeci jen připadl na vlně se vezoucím Ostrovanům.

Výsledky NHL:
Edmonton - New Jersey 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)
Branky: 31. Henrique, 36. T. Ruutu. Střely na branku: 29:26. Diváci: 16 839. Hvězdy zápasu: 1. Schneider, 2. Gelinas, 3. Henrique (všichni New Jersey).
Columbus - Boston 3:4 po sam. nájezdech (2:0, 0:0, 1:3 - 0:0)
Branky: 10. Johansen, 12. Foligno, 53. Johnson - 42. Seidenberg, 50. Fraser, 52. Paille, rozh. nájezd Chochlačev. Střely na branku: 28:41. Diváci: 15 030. Hvězdy zápasu: 1. Chochlačev (Boston), 2. Johansen, 3. Foligno (oba Columbus).
Pittsburgh - NY Islanders 4:5 po sam. nájezdech (2:3, 1:1, 1:0 - 0:0)
Branky: 2. Sutter, 17. Comeau, 29. Spaling, 54. Hörnqvist - 9. Martin, 9. Kuljomin, 10. Strome, 26. Leddy, rozh. nájezd Okposo. Střely na branku: 30:35. Diváci: 18 653. Hvězdy zápasu: 1. Strome, 2. Okposo (oba Islanders), 3. Hornqvist (Pittsburgh).
Buffalo - NY Rangers
Utkání bylo kvůli sněhové kalamitě přeloženo na 20. února.
Kanadské bodování NHL:
1.Voráček(Philadelphia)1827(7+20)
2.Crosby(Pittsburgh)1826(8+18)
3.Seguin(Dallas)2024(14+10)
4.Stamkos(Tampa Bay)2123(13+10)
5.Kessel(Toronto)2023(11+12)
6.Johansen(Columbus)1923(7+16)
7.Tarasenko(St. Louis)1922(11+11)
8.Hörnqvist(Pittsburgh)1822(10+12)
9.F. Forsberg(Nashville)1922(9+13)
10.Malkin(Pittsburgh)1822(7+15)
44.Vrbata(Vancouver)1816(9+7)
54.Plekanec(Montreal)2115(7+8)
56.Hudler(Calgary)2015(6+9)
58.Palát(Tampa Bay)2115(5+10)

Reklama