Hlavní obsah

Jágr tuší, co stojí za Voráčkovým vzestupem. A parťákovi z reprezentace poskytl tip na zlepšení

New York

Jakub Voráček je jedním z nejpříjemnějších překvapení probíhající sezóny NHL. Hlavně pro českého fanouška. Ten si totiž už odvykl na to, že by některý z českých hokejistů atakoval nejvyšší příčky kanadského bodování nejslavnější soutěže světa. Útočník Philadelphie je momentálně na druhé příčce a legendárního Jaromíra Jágra to ani příliš nepřekvapuje.

Foto: Profimedia.cz

Jakub Voráček v probíhající sezóně září. Může za to hlavně lepší fyzická kondice.

Článek

„On byl vždycky talentovaný," prohlásila slavná 68, která s Voráčkem ve Flyers působila v sezóně 2011/12 a už tehdy prohlašovala, že jsou Voráček společně s Claudem Girouxem hráči s největším potenciálem. Zatímco šestadvacetiletý Kanaďan se prosazuje už delší dobu, o rok mladší Čech je kometou probíhajícího ročníku.

Jágr se během vzájemného působení v týmu Letců snažil Voráčkovi pomáhat. A nesporně mu v mnoha ohledech pomohl. Ale hlavní příčina Voráčkova zlepšení je podle Jágra jiná. „Nemyslím, že je to (jeho výkonnostní vzestup) jen mým vlivem. Myslím, že to, co Jakubovi pomohlo, jde jen o můj názor, je to, že se dostal do lepší kondice než dřív. Nemyslím, že by se jako hráč změnil. Možná získal nějaké sebevědomí, ale rozhodně změnil tělo. A je na tom fyzicky líp," řekl Jágr.

„Nechci tím říci, že by dřív byl ve špatné kondici, ale nyní si jídlo, které jí, vybírá. Má víc svalů. A přesto váží méně. Dřív nebo později si toho chytří hráči všimnou a udělají to (zlepší kondici). Není to žádné tajemství. Pokud máš talent a pracuješ na tom, abys uspěl, musíš mít plán," vysvětloval Jágr zámořským žurnalistům.

Po kvalitním tréninku na soupeřích nezáleží

Dvaačtyřicetiletý veterán je dobře známý svými originálními tréninkovými metodami a náročnou přípravou. „Děláš to každý den. A to ti dává extra sílu a extra sebevědomí, protože víš, že jsi udělal všechno pro to, aby ses na zápas připravil co nejlíp," vysvětluje kladenský rodák, proč si vždy po týmových trénincích ještě přidával. „Do zápasu pak jdeš bez obav a nemusíš uvažovat nad tím, jestli proti tobě nastoupí tenhle (kvalitní) obránce nebo jestli ten, co nehraje dobře. Teď totiž záleží jenom na tobě. Ne na tom, kdo hraje proti tobě," dodal Jágr.

A ještě přes novináře poslal Voráčkovi tip na zlepšení. „On je velikej a silnej. Záleží jenom na něm. Kdybych byl v jeho kůži, zapracoval bych o trochu víc na střelbě. Střelbě zápěstím. To je to, co bych dělal. Na druhou stranu, on na ničem moc pracovat nepotřebuje. Je silný ve hře jeden na jednoho. A skvělý bruslař, silový bruslař. Kvalitně přihrává, to každý vidí (Voráček vede kanadské bodování NHL v přihrávkách s 26 asistencemi, pozn. red.). Pokud by o trochu lépe střílel, byl by ještě nebezpečnější," prohlásil Jágr.

Při pohledu na statistiky lze dát Jágrovi za pravdu. Z Voráčkových sedmatřiceti kanadských bodů získal za vstřelený gól bodů jedenáct. „Hodně jsem se zlepšil v Columbusu, kde jsem střílel častěji. Na to musí mít člověk tu správnou mentalitu. Jágr dal kolik? Sedm set gólů? (710 - pozn. red.) On ví, o čem mluví," řekl Voráček.

Vyhraje Jakub Voráček kanadské bodování NHL pro sezónu 2014/15?
Ano
49 %
Ne
51 %
Celkem hlasovalo 15755 čtenářů.

Reklama

Související témata: