Hlavní obsah

Na hraně v nejlepším týmu. Sekáč s Fleischmannem bojují v Anaheimu o prostor

Anaheim/Praha

Vyšvihli se do čela NHL a navíc přemohli úhlavní rivaly a obhájce Stanley Cupu z Los Angeles. Hokejisté Anaheimu patří mezi velké favority na zisk Prezidentské trofeje pro nejlepší tým základní části. Role českých akvizic Ducks Tomáše Fleischmanna a Jiřího Sekáče se však v posledních dnech výrazně změnila.

Foto: Gary A. Vasquez, Reuters

Útočník Anaheimu Tomáš Fleischmann před brankářem Pittsburghu Thomasem Greissem.

Článek

Oba se ocitli v Kalifornii ze dne na den v souvislosti s uzávěrkou zámořských přestupů. Sekáč přišel z Montrealu výměnou za Smithe-Pellyho, což byl pro mnoho fanoušků Habs dost velký šok. V létě měl účastník loňského mistrovství světa v Minsku nabídky ze třetiny týmů NHL a zvolil si právě historicky nejlepší zámořský klub se 24 Stanley Cupy.

V tréninkovém kempu Sekáč všechny ohromil fyzickými testy a povedly se mu i přípravné zápasy. „Seky je výborný a naše vedení to vědělo. A nejen oni, ale i ostatní mančafty, co se ho snažily získat. U nás potvrzuje, proč byl o něj takový zájem. Na první rok hraje hodně minut, což je pro něj jen dobře. Časem bude určitě dávat spoustu důležitých gólů," věřil po prvních zápasech nového ročníku i Sekáčův spoluhráč Tomáš Plekanec.

Sekáčovi vadila rotace spoluhráčů

Jenomže český nováček se moc nesžil se stylem, jaký je v zámoří preferován. „Loni ve Lvu jsem od přípravy hrál celou sezónu se dvěma kluky. Po pár zápasech, když se sestava nemění, si člověk zvykne. Pokud ale hrajete stále s někým jiným, tak pro mě to je dvojnásob ztížené, jelikož styl je tu odlišný a když se spoluhráči střídají, není to úplně nejlepší," obával se trochu Sekáč v předsezónním rozhovoru pro deník Právo.

V Montrealu pak zažil zápasy lepší i průměrné, různě putoval sestavou a měnil spoluhráče. Objevil se i na Utkání hvězd v Columbusu, kde jako nováček v dovednostních soutěžích předvedl svou rychlost. Montrealský kouč Therrien však Sekáče tolik nevytěžoval, před trejdem neskórovalo české křídlo ve 21 zápasech v řadě. Celkově měl za 50 montrealských utkání bilanci 7+9.

Anaheim si přesto liboval, jaký talent se mu podařilo ulovit. Dvaadvacetiletý Čech se zařadil do třetí formace, rychle si ale řekl o příležitost zahrát si v útoku s největší hvězdou Ducks Coreym Perrym, držitelem Hart Trophy 2011. „Sekáč nám přináší rychlost a šikovnost," mnul si ruce anaheimský manažer Bob Murray.

Sekáč odpočíval proti Kings, Fleischmann s Predators

Problémem je však nadále slabá Sekáčova produktivita. Vždyť letos ještě nedal gól. V deseti zápasech za Ducks posbíral jen tři asistence a kouč Bruce Boudreau se rozhodl probrat kladenského odchovance tím, že ho při zápase s Kings nezařadil do sestavy.

To samé se už v Anaheimu přihodilo i Fleischmannovi, jenž pro změnu nenastoupil v předchozím duelu s Nashvillem, ale ve středu proti Los Angeles se na led vrátil, zaujal právě Sekáčův post ve třetím útoku a odehrál necelých 11 minut.

Ani třicetiletý účastník olympiády ve Vancouveru momentálně nemá kdovíjakou fazónu. Za sedm utkání získal bilanci 1+1. „Tomáš byl vždycky kreativní hráč, který se dokázal prosadit před brankou," tvrdil trenér Boudreau, jenž vedl Fleischmanna čtyři sezóny ve Washingtonu. Právě nyní to ale s kreativitou kopřivnického rodáka tak slavné není.

Nejproduktivnější hráč Floridy v sezónách 2011/12 a 2012/13 ztratil u Panthers vůdčí ofenzivní roli. „V mužstvu se dává přednost mladším klukům, takže hraju ve třetí lajně a snažím se co nejvíc pomáhat. Tak to je," řekl Fleischmann Právu těsně před výměnou do Anaheimu.

Kouč Boudreau by teď měl ryšavého útočníka vyprovokovat k větší produktivitě, což je i výzva pro Sekáče. Bez vyrovnaných formací, z nichž každá je schopná rozhodovat zápasy, se na Stanley Cup útočí špatně.

České duo ve službách Ducks
Tomáš FleischmannJiří Sekáč
30 let, křídlověk, post22 let, křídlo
7/11zápasy/střely10/13
1+1góly+asistence0+3
14:53čas na ledě12:21

Reklama

Související témata: