Hlavní obsah

Polsko - Maďarsko 1:2Naturalizovaní Kanaďané klíčem k postupu na hokejové MS

Krakov

Po Kazachstánu si účast na elitním hokejovém mistrovství světa v příštím roce zajistili také Maďaři, kteří vyhráli přímou bitvu o postup s domácími Poláky. Pořadatelé turnaje tak skončili třetí, tedy na prvním nepostupovém místě. Mistrovství světa druhé kategorie bylo také přehlídkou naturalizovaných Kanaďanů v dresech různých zemí.

Článek

Pro Poláky to mohla být opravdová hokejová fantazie. Ještě v minulé sezóně hráli na mistrovství světa divize I. ve skupině B. V minulém roce však postoupili ze třetí úrovně do druhé, navíc rovnou dostali za úkol turnaj v tomto ročníku pořádat.

Letošní vývoj dění v šestičlenné skupině hovořil jasně ve prospěch Kazachstánu, který si zajistil postup už v předposledním utkání, když porazil právě domácí Poláky. Těm tak nezbývalo nic jiného než v posledním zápase zdolat Maďary, a to navíc v řádné hrací době. Z toho důvodu pak kouč Jacek Plachta za stavu 1:1 v závěru střetnutí podruhé odvolal skvěle chytajícího brankáře Odrobného, přestože díky hře v šesti jeho tým již dosáhl vyrovnání.

Jenže Polákům už znovu hra bez gólmana nevyšla a Bence Szirányi střelou do prázdné brány rozhodl o výhře svého mužstva 2:1. Maďary tak v Rusku čekají klání mezi hokejovou smetánkou po sedmi letech. Naposledy se představili na šampionátu v roce 2009 ve Švýcarsku.

Konečné pořadí MS divize I. A
ZVVPPPPPPSkóreB
1.Kazachstán5500023:615
2.Maďarsko5400114:1112
3.Polsko520039:96
4.Japonsko5200310:166
5.Itálie511037:125
6.Ukrajina500148:171

Postupující celky vděčí za úspěch i hráčům, kteří teprve nedávno obdrželi oprávnění startovat za své nové země.

Stěžejním mužem v sestavě Kazachstánu byl obránce kanadského původu Kevin Dallman. Ten se do své nové vlasti dostal až díky angažmá v Astaně, kde patří k nejlepším bekům KHL. Předtím nastupoval za Boston Bruins a Los Angeles Kings, v NHL odehrál celkem 154 utkání. Kazaši svého klíčového zadáka využívali na modré čáře při přesilových hrách i pro oslabení. Dallman, jehož strýc Marty reprezentoval Rakousko, byl dokonce druhým nejproduktivnějším mužem turnaje.

Také Maďarům přišla vhod zámořská výpomoc. Andrew Sarauer byl nejproduktivnějším hráčem svého týmu. Oporou byl také další rodilý Kanaďan Frank Banham, jenž v letech 1996-2000 naskočil do 32 duelů v NHL a nyní jako čerstvý čtyřicátník hrál na svém prvním mistrovství. Pár administrativních kroků tak výrazně ovlivnilo sílu maďarského výběru. Podobnou cestou se v poslední době vydali také Chorvaté nebo Jihokorejci.

Kdo také hrál na turnaji v Polsku
Brian Ihnacak, Itálie
Syn někdejšího slovenského útočníka Petera Ihnačáka. Zatímco otec hrál v NHL za Toronto, Brian to tak daleko nedotáhl, v italském týmu však patří k nejdůležitějším hráčům.
Jutaka Fukufudži, Japonsko
Dosud jediný Japonec, který se objevil v utkání NHL. Jako brankář Los Angeles Kings nastoupil do čtyřech zápasů v sezóně 2006-2007.
Marcin Kolusz, Polsko
V roce 2003 byl jako cekově 157. hráč v pořadí draftován Minnesotou, ale za mořem si vyzkoušel pouze juniorskou soutěž. Mezi lety 2005 a 2008 působil v Třinci.
János Vas, Maďarsko
Po mizerné sezóně v pražské Slavii si pořádně spravil chuť. Jednatřicetiletý forvard oslavil postup mezi elitu se svým starším bratrem Martonem, který byl dokonce kapitánem Maďarů.

Reklama

Související témata: