Hlavní obsah

Osmifinále hokejové Ligy mistrů si zahrají tři české týmy! Dál jdou Litvínov, Liberec i Sparta

Praha
Aktualizováno

Český hokej bude mít v osmifinále Ligy mistrů trojnásobné zastoupení! Litvínov, Liberec a Sparta zvládly odvetné duely prvního kola play off a budou bojovat o postup do čtvrtfinále. Nedařilo se naopak Vítkovicím a Třinci. Ostravané prohráli s Tapparou Tampere i podruhé, tentokrát ve Finsku 1:2 a se soutěží se loučí stejně jako Oceláři. Svěřenci trenéra Jiřího Kalouse podlehli v Jönköpingu domácímu HV 71 1:3, a protože první duel skončil ve Werk areně nerozhodně 2:2, postupuje do dalšího kola švédský tým.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Litvínovští hokejisté slaví postup do osmifinále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Litvínov si s Vídní připsal první porážku v soutěži, přesto měl se svými fanoušky nakonec důvod k radosti. V základní hrací době sice Capitals vyhráli 2:1, jenže před dvěma týdny ve svém hájemství podlehli Krušnohorcům 3:4, a tak následovalo prodloužení. To ukončil v čase 64:45 útočník František Lukeš.

Žlutočerné mohl v první třetině přiblížit postupu Hořava, jenže únik ve vlastním oslabení ke gólu nedotáhl. Dzieduszycki na druhé straně zase rozezvučel tyč za zády brankáře Horáka.

Druhou třetinu rozkouskovala častá vyloučení, i po ní ale platil bezbrankový stav. A poté, co hosté zkraje třetí části přečkali bez úhony další oslabení, sami v početní výhodě udeřili zásluhou Rottera, který byl na konci povedené kombinace. Odpověď však přišla už za 72 vteřin - rovněž v přesilovce vyrovnal tečující Jánský.

Po náznaku roztržky se situace pro Severočechy opět zamotala, když jim v 51. minutě ujel při oslabení Whitmore a vrátil rakouskému celku vedení. Gólman Kickert se pak několikrát vyznamenal, ale součet skóre z obou zápasů 5:5 se nezměnil a přinesl prodloužení. V něm rozhodl o postupu Vervy povedenou ranou Lukeš.

Soupeřem úřadujícího českého šampióna bude v dalším kole švédská Frölunda, která dohnala ztrátu po týden staré porážce v Ingolstadtu 2:4. Vyhrála v základní hrací době 3:1 a v 67. minutě prodloužení zařídil týmu z Göteborgu postup Ryan Lasch.

Bílí Tygři rozhodli hned v úvodu

Liberec si přivezl do Linköpingu tříbrankový náskok z prvního střetnutí a odvetu zvládl skvěle. Bílí Tygři, kteří nastoupili bez zdravotně indisponovaného obránce Martina Ševce, udeřili už po 26 vteřinách hry. Vampola před brankou ideálně uvolnil Birnera a ten otevřel skóre.

Podještědský celek poté odstartoval střelecký uragán. Ve třetí minutě zvýšil Řepík, který po Dernerově střele dorazil puk vkleče bekhendem. Za 30 sekund už to bylo 3:0 pro hosty. Perssona obral o puk Bulíř a z úniku prostřelil Rautia pod vyrážečku. V deváté minutě po akci Stránského úspěšně dorazil kotouč do sítě Jelínek a do branky Linköpingu šel Högberg.

O postupu bylo jasno. Domácí se jen snažili zmírnit prohru. Po 54 vteřinách prostřední části inkasoval poprvé i Schwarz, jehož překonal při Řepíkově trestu zblízka Little. Ve 24. minutě ale opět skóroval Liberec, když Bakošovu přihrávku proměnil Radivojevič.

Na druhé straně na konci druhé třetiny nedal bombou z mezikruží šanci libereckému gólmanovi Forsling a ve 45. minutě se při dalším Řepíkově trestu trefil z pravého kruhu Little. Poslední slovo měl v 57. minutě Řepík, jenž povedenou střelou z levého kruhu zaznamenal druhý gól v utkání. Bílí Tygři se v osmifinále utkají s Davosem. Švýcarský mistr vyřadil IFK Helsinky, když po úvodní prohře 1:2 zvítězil doma 5:2.

Sparta vyřadila Curych

Z postupu se těší i hráči Sparty. Pražané vyhráli odvetný zápas na ledě Curychu 3:0 a přesvědčivě potvrdili domácí vítězství 3:2. V boji o čtvrtfinále narazí na finský Kärpät Oulu, který vyřadil jednoznačně německý Düsseldorf. Porazil ho rovněž v obou zápasech s celkovým skóre 5:0.

Švýcarský celek byl před téměř pěti tisícovou návštěvou v úvodu aktivnější, jenže Pöpperle držel čistý štít, a když Sparta Netíkovou zásluhou potrestala ve 12. minutě chybu domácích, jejich nadšení přibrzdila. Zvýšit mohl ještě Sabolič, ten však minul. Segera na druhé straně zase vychytal Pöpperle.

Ve druhé třetině přišly další příležitosti Sparty, ale při šanci Cuntiho se předvedl i Pöpperle. Zvýšit vedení pak mohl dvakrát Netík, pojistka však přišla až na začátku 37. minuty, kdy nahodil puk na branku z otočky Sabolič a Kumstát jej šikovně tečoval do sítě.

Sparta byla již pevně na koni, a když pak Pöpperle v úvodu třetí dvacetiminutovky sebral dvakrát radost Herzogovi, bylo jasné, že nepřipustí ani náznak dramatické koncovky. Rozdíl ve skóre naopak ještě zvýraznil pohotově ze vzduchu Buchtele. Pöpperle si připsal čisté konto díky 30 úspěšným zákrokům.

Vítkovice opět prohrály s Tapparou a v Lize mistrů končí

Odvetné utkání 1. kola play off se naopak nevydařilo hokejistům Vítkovic. Na ledě Tampere prohráli 1:2 a se soutěží se loučí. Tapparu čeká v osmifinále Lulea, která v souboji švédských celků vyřadila Färjestad.

Oba týmy v úvodní třetině nevyužily po jedné přesilovce. Vítkovice se ubránily při Klokově trestu a Tappara odolala při Dixonově pobytu na trestné lavici. Domácí se ale dočkali vedení osm vteřin před první pauzou. Peltola prostřelil ranou od modré čáry gólmana Dolejše mezi betony.

Na začátku druhé části přečkaly Vítkovice další oslabení a ve 28. minutě se radovaly z vyrovnání. Olesz projel obranou Tappary a střelou z pravého kruhu překonal Noronena. Domácí se následně sice ještě neprosadili při Vandasově trestu, ale v další přesilovce už udeřili. Za Dolejšem skončila tečovaná Järvinenova střela.

Tappara si bezpečný náskok na postup ve třetí třetině bez potíží uhájila. Ještě zvýšit mohl po faulu chorvatského obránce Puziče Haapala, ale neproměnil 45 vteřin před koncem trestné střílení.

Třinec vypadl s HV 71

Zklamání zažívá i Třinec, byť do odvety na ledě týmu HV 71 Jönköping vstoupil velmi slibně. Český vicemistr po domácí remíze 2:2 vedl gólem Jakuba Klepiše a naději na postupové vítězství držel až do 52. minuty, ale pak v oslabení inkasoval rozhodující branku z hokejky Chrise Abbotta. Švédové pak postup stvrdili třetí trefou při třinecké power play. V dalším kole se Jönköping utká s finským mužstvem Blues Espoo.

Oceláři bez Adamského, Hrabala, Galvase a potrestaného Polanského sehráli i v odvetě se švédským týmem rovnocennou partii. Za překonaným Hamerlíkem sice v 11. minutě zazvonila tyčka, ale pak měl velkou možnost dostat hosty do vedení Chmielewski, který však v sólovém nájezdu ztroskotal na Ersbergovi.

Povedlo se to až Klepišovi, který ve 27. minutě z brankoviště uklidil do sítě vyraženou ránu Linharta. Slezané ale náskok neudrželi dlouho a Eidstedt přesně v polovině utkání překonal Hamerlíka dělovkou od modré čáry. Domácí pak šli za druhým gólem s výraznější vervou. Do další šance se znovu dostal Eidstedt, ale Hamerlíka podruhé v zápase spasila tyčka.

Zraněného slovenského brankáře pak ve 47. minutě musel vystřídat Hrubec, který nedlouho po nástupu se štěstím přečkal příležitost Laineho. Nakonec se však vedoucího gólu HV 71 dočkalo, když důrazný Abbott v přesilové hře střelhbitě vylovil odražený kotouč a zasunul ho bekhendem za Hrubce.

Svěřenci trenéra Jiřího Kalouse se v závěru pokusili vyrovnat a vynutit si prodloužení v šesti mužích v poli, ale do prázdné klece skóroval 32 sekund před koncem Bengtsson.

Odvetné zápasy 1. kola play off hokejové Ligy mistrů:
HC Verva Litvínov - Vídeň Capitals 2:2 v prodloužení (0:0, 0:0, 1:2 - 1:0)
Branky a nahrávky: 47. Jánský (Pavlík), 65. Lukeš (Hübl) - 46. Rotter (Sharp), 51. Whitmore (Dzieduszycki, Milam). Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.), Fraňo - Lhotský, Špůr. Vyloučení: 4:8. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2084. První zápas: 4:3, postoupil Litvínov.
Litvínov: Horák - Kubát, Chaloupka, Z. Sklenička, F. Pavlík, T. Pavelka, Frolo, Kokeš, Gula - Lukeš, Hübl, Martynek - Trávníček, R. Hanzl, Jánský - M. Hořava, Piroš, I. Řehoř - Jurčík, Smolka, Písařík. Trenéři: Rulík a Weissmann.
Vídeň: Kickert - Fraser, Lakos, Milam, Iberer, Milam, Pretnar, Klimbacher, Peter - Dzieduszycki, Whitmore, McLean - Gamache, Sharp, Rotter - Fischer, Nödl, Bois - Grosslercher, Schiechl, Hartl - Nissner. Trenér: Boni.
Tappara Tampere - HC Vítkovice Steel 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 20. Peltola (Saravo, Dixon), 37. Järvinen (Kuusela, Aalto) - 28. Olesz (Strapáč). Rozhodčí: Grumsen (Dán.), Fonselius - Puolakka, Pesonen (všichni Fin). Vyloučení: 4:7. Využití: 1:0. Diváci: 2097. První zápas: 2:0, postoupila Tappara Tampere.
Tappara: Noronen - Saravo, Aalto, Plastino, Bonsaksen, Kankaanperä, Elorinne, Rouhiainen, Mäkinen, Honkanen - Lajunen, Haapala, Kuusela - Savinainen, Ilomäki, Laine - Dixon, Järvinen, Peltola - Karjalainen, Kaksonen, Rauhala. Trenéři: Tapola, Ojanen a Vähä-Ruohola.
Vítkovice: Dolejš - Kudělka, Čerešňák, Klok, Sloboda, Pastor, Kovář, Štencel, Puzič - Szturc, Strapáč, Olesz - Kucsera, Kolouch, E. Němec - Burger, Balán, Zdráhal - Húževka, M. Hlinka, Vandas. Trenéři: Svozil a Petr.
HV 71 Jönköping - HC Oceláři Třinec 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 31. Eidstedt (Sandberg), 52. Abbott (Almquist, Hansson), 60. Bengtsson (Laine) - 27. Klepiš (Linhart). Rozhodčí: Lindqvist (Fin.), Sjöqvist - Pihlblad, Wernström (všichni Švéd.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. První zápas: 2:2, postoupil HV 71 Jönköping.
HV71: Ersberg - Almquist, O'Byrne, Johansson, Hansson, Cederholm, Eidstedt, Moverare - Thörnberg, Önnerud, Christensen - Tedenby, Abbott, Laine - Sundh, Sandberg, Bengtsson - Melin, Stenlund, Andersson - Ahl. Trenéři: Lindbom a Tim Brithén.
Třinec: Hamerlík (47. Hrubec) - M. Doudera, Klesla, Nosek, L. Doudera, Linhart, Adámek - Irgl, Kreps, Orsava - Klepiš, Matuš, Svačina - Hrňa, Rufer, Jašek - Chmielewski, Rákos, Dravecký. Trenéři: Kalous a Varaďa.
Linköping HC - Bílí Tygři Liberec 3:6 (0:4, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 21. Little (Junland, Persson), 40. Forsling (Fogström, Sörensen), 45. Little - 1. Birner (Vampola, Řepík), 3. Řepík (Derner, Vampola), 4. Bulíř, 9. P. Jelínek (Stránský, Krenželok), 24. Radivojevič (Bakoš, Bulíř), 57. Řepík (Ulrych, Šimek). Rozhodčí: Solem (Nor.), Edqvist - Ahlén, Dahmen (všichni Švéd.). Vyloučení: 4:3, navíc Vampola (Liberec) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 1565. První zápas: 1:4, postoupil Liberec.
Linköping: Rautio (9. Högberg) - A. Karlsson, Forsling, Carlsson, Billins, Rahimi, Dahlström, Junland, Hansson - Hardt, Persson, Little - Lilja, Sörensen, Fogström - S. Karlsson, Gordon, Blomberg - Gallo, Rondahl, Andersson. Trenéři: Tangnes, Montén a Östman.
Liberec: Schwarz - Vitásek, Derner, Šimek, Ulrych, Plutnar, Výtisk, Kajínek - Řepík, Vampola, Birner - Bakoš, Bulíř, Radivojevič - Stránský, P. Jelínek, Krenželok - Jonák, Lakatoš, A. Dlouhý. Trenéři: Pešán a V. Čermák.
ZSC Curych Lions - HC Sparta Praha 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 12. Netík (Přibyl), 37. Kumstát (Sabolič, Barinka), 49. Buchtele (Netík). Rozhodčí: Haupt (Něm.), Massy - Wüst, Progin (všichni Švýc.). Vyloučení: 3:6. Bez využití. Diváci: 4563. První zápas: 2:3, postoupila Sparta.
Curych: Leimbacher (50. Schlegel) - Geering, Bergeron, Siegenthaler, Blindenbacher, Sörvik, Seger, P. Baltisberger - Wick, Schäppi, Foucalt - Keller, Matthews, Herzog - Künzle, Suter, Trachsler - Cunti, Neuenschwander, P. Bärtschi - Nilsson. Trenéři: Crawford a Cookson.
Sparta: Pöpperle - Čajkovský, Barinka, Piskáček, Polášek, J. Mikuš, Eminger, Glenn, Hrbas - Sabolič, Pech, Kumstát - Forman, J. Hlinka, Klimek - Netík, Přibyl, Buchtele - Réway, Cingel, A. Kudrna. Trenéři: Jandač a Moták.
Odvetné zápasy 1. kola play off hokejové Ligy mistrů:
Skelleftea AIK - HC Košice 3:0, první zápas 3:4, postoupila Skelleftea
Kärpät Oulu - Düsseldorf EG 3:0, první zápas 2:0, postoupilo Oulu
TPS Turku - JYP Jyväskylä 4:1 (za domácí Mojžíš 0+1), první zápas 2:2, postoupilo TPS Turku
Växjö Lakers - Djurgaarden IF 3:3, první zápas 3:4, postoupil Djurgaarden
Storhamar Hamar - Red Bull Salcburk 3:2, první zápas 3:1, postoupil Storhamar
Stavanger Oilers - Eisbären Berlín 3:3, první zápas 0:3, postoupil Berlín
Frölunda Indians - ERC Ingolstadt 4:1 v prodl., první zápas 2:4, postoupila Frölunda
Adler Mannheim - Blues Espoo 3:2, první zápas 1:4, postoupilo Espoo
EHC Mnichov - Lukko Rauma 0:3, první zápas 3:5, postoupila Rauma
HC Davos - IFK Helsinky 5:2, první zápas 1:2, postoupil Davos
Lulea Hockey - Färjestad BK 1:3, první zápas 3:0, postoupila Lulea.

Reklama

  Třinec - Pardubice zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko