Hlavní obsah

Švýcarsko - Česko 1:0Jaloví Češi nedokázali Švýcarům vstřelit gól a v úterý musí zabojovat o čtvrtfinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Bodenmann 1 : 0
Záznam online reportáže

Soči
Aktualizováno

Nejhezčího dárku ke svým sobotním 42. narozeninám se Jaromír Jágr nedočkal. Česká hokejová reprezentace totiž ve svém posledním zápase skupiny C na olympijských hrách v Soči vyhořela v koncovce, a tak Švýcarům stačila k výhře 1:0 trefa Simona Bodenmanna z první třetiny. Hadamczikův tým tak skončil v základní skupině třetí a na přímý postup do čtvrtfinále nedosáhl. Bude se o něj muset porvat v úterý, jméno soupeře se dozví v neděli vpodvečer.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Švýcarský útočník Simon Bodenmann (vlevo) slaví se spoluhráčem Segerem gól v síti České republiky.

Článek
Fotogalerie

Poprvé s řízným obráncem Radko Gudasem, který se do sestavy dostal na úkor Michala Rozsívala, ale bez nemocného Patrika Eliáše vyrukovali Češi na úřadující vicemistry světa. Na Eliášovo místo se do třetí formace k Voráčkovi s Eratem posunul Hanzal, jehož ve čtvrté řadě nahradil Palát.

Úvod byl ve švýcarské režii a Hadamczikův tým musel děkovat výbornému Pavelcovi, že brzy neprohrával. Šestadvacetiletý gólman postupně zlikvidoval pokusy Mosera, Niederreitera i Cuntiho. Češi se osmělili až v polovině první třetiny, to při vlastním oslabení pláchli Červenka s Plekancem, prvního jmenovaného ale vychytal Hiller.

Hned vzápětí mohl otevřít skóre Hanzal, k němuž se puk odrazil od zadního mantinelu, branku ale netrefil. Ještě větší příležitost pak měl oslavenec Jágr, orazítkoval však pouze levou tyč.

A tak udeřilo na druhé straně, neboť Bodenmann napřáhl z levého kruhu a ranou na vzdálenější tyč vymetl pavučinky v Pavelcově svatyni. O dvě minuty později zívala odkrytá klec na Milana Michálka, ten ale zamířil jen do boční tyče.

Po Jágrovi trefil tyč i Plekanec

Zkraje druhé třetiny dvakrát zahrozil agilní Jágr, jenže bezúspěšně. Češi si sice udržovali mírnou převahu, ale opravdu nebezpečnou šanci si prakticky nevypracovali. Helvétský kříž se pochopitelně soustředil na pozorné bránění a občas vyrazil do rychlého brejku, za jednobrankového vedení se ani nikam hnát nemusel...

Ani štěstí českému tým příliš nepřálo, ve 46. minutě Švýcary podruhé v utkání zachránila branková konstrukce, když Plekanec z mezikruží trefil horní tyčku. A chvíli nato vyloženou šanci českého kapitána vytěsnil lapačkou nad branku. Tlak Čechů v té době sílil, jenže Plekancovi dát gól prostě nebylo souzeno, neuspěl ani napotřetí v krátkém časovém úseku. V závěru to zkusil český výběr ještě v šesti, jenže Hiller čistý štít uhájil. Národní tým tak neoplatil protivníkovi porážku ze čtvrtfinále loňského světového šampionátu.

Jméno soupeře pro osmifinále se dozví v neděli

Češi tak na přímý postup do čtvrtfinále nedosáhli a v úterý o něj budou muset bojovat v osmifinále. Jméno soupeře se dozví v neděli vpodvečer po odehrání zbylých dvou základních skupin.

Hokejový turnaj v Soči, skupina C:
ČR - Švýcarsko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Branka a nahrávky: 15. Bodenmann (Hollenstein, Romy). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Pollock - Kovachik (oba Kan.), Woodworth (USA). Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 10 253.
ČR: Pavelec - Židlický, Šmíd, Gudas, T. Kaberle, Z. Michálek, Barinka - Jágr, Plekanec, Červenka - Hemský, Krejčí, M. Michálek - Voráček, Hanzal, Erat - Frolík, Nedvěd, Palát. Trenér: Alois Hadamczik.
Švýcarsko: Hiller - Streit, Diaz, Vauclair, Seger, Josi, Weber, Blindenbacher - Bieber, Traschler, Ambühl - Moser, M. Plüss, Niederreiter - Brunner, Cunti, Wick - Bodenmann, Romy, Hollenstein - Gardner. Trenér: Sean Simpson.
Výsledky ostatních sobotních zápasů najdete zde.

Reklama

Související témata: