Hlavní obsah

Weissmann: Vláďa bral automaticky, že půjdu k reprezentaci s ním

Praha

Ondřej Weissmann, který bude asistentem Vladimíra Růžičky na střídačce českých hokejistů, připouští, že uznávaný kouč rozhodl o jeho návratu do reprezentace svým způsobem za něho. Na práci u národního týmu se i přes velký tlak a zvýšenou pozornost kvůli událostem posledních dnů těší, i když připouští, že spolupráce s jeho dlouholetým kamarádem není vždy snadná a idylická.

Foto: Profimedia.cz

Ondřej Weissmann (vlevo) společně s Vladimírem Růžičkou na lavičce.

Článek

"Popravdě řečeno jsem s tím moc nepočítal a trošku mě to překvapilo, ale na druhou stranu s Vláďou pracujeme už dlouho a on to řekl tak nějak automaticky, že s tím počítá," řekl ČTK Weissmann. "Pro mě je to čest a netřeba nad tím nijak spekulovat. Věřím, že to bude fungovat a bude to dobré," doplnil čtyřiapadesátiletý kouč.

Růžičkův "příkaz" tak trochu korespondoval se situací před dvěma lety, kdy mu bývalý spoluhráč z Litvínova zavolal s nabídkou vrátit se na post jeho asistenta. Sám Weissmann, jenž vedl litvínovské juniory, tehdy přiznal, že volat kdokoliv jiný, odmítl by. "Máme spolu určitě nadstandardní vztahy, rozumíme si hokejově i lidsky. Jsou samozřejmě někdy i situace, kdy je to těžký, ale nebylo nad čím moc váhat."

Růžička se nijak netají tím, jak mu trénování s Weissmannem vyhovuje. Je rád, že v něm má oponenta s vlastním názorem na věc. "Myslím, že to je důležité. Je jedno, zda jsou trenéři dva, tři nebo čtyři. Ale je potřeba, aby svůj názor řekli a nějakým způsobem si ho obhájili, něco ukázali. Z toho pak vznikne nějaká diskuze, situace se začne řešit a z toho vždy vyleze něco, co by mělo tomu týmu pomoct," přiblížil Weissmann.

Občas na sebe štěkáme, říká Weissmann

Připouští, že vznikají i situace, kdy se pohádají. "My na sebe štěkáme, ale za chvíli už o tom ani nevíme a bavíme se normálně dál, jak se člověk zklidní. Oba ale víme, že to je pro dobro věci," popsal s úsměvem.

Současně s tím však plně respektuje a připomíná, že poslední slovo má mít hlavní kouč. "Ale může se i stát, že se to jeho rozhodnutí nepovede. Pak ten trenér přijde, řekne 'ne, měl jsi pravdu, vrátíme se k tomu a tomu', ale to jsou běžné diskuze, které by tam měly být. Pokud tam budou asistenti, kteří jen po slovech hlavního trenéra sklopí hlavu, tak je to špatně," prohlásil Weissmann.

"Každý z nás se splete, ale právě proto by to mělo být tak, aby se každý z těch trenérů k tomu vyjádřil a společně našli cestu, za kterou si stojí a společně s ní předstoupí před mužstvo," domnívá se Weissmann.

Na návrat se těší, ale zároveň dobře vnímá, že nebudou v jednoduché pozici. "Bude to hodně těžký, ta situace určitě není dobrá. Ale na druhou stranu je to čest a těším se na ty zápasy, i vůbec na tu partu kluků."

Na šampionát v Praze a Ostravě se těší

Zajímavým cílem pro všechny je i domácí mistrovství světa příští rok v Praze a Ostravě. "Na druhou stranu je to ale také obrovská zodpovědnost a všichni víme, že mužstva, co šampionáty hrají doma, je zrovna mockrát nevyhrála," připomněl Weissmann. "Zatím ale koukám na ty zápasy, které nás výhledově čekají nyní, než do Prahy," dodal.

Ztotožňuje se s plány na generační obměnu. "Tomu se určitě nikdo nebrání, pokud se ti mladí hráči prosazují v extralize a jinde, pak není důvod jim nedat šanci při Euro Hockey Tour a podívat se na ně. Už se tam i objevili, ale jak říkám: musí splňovat jedno kritérium a tím je výkonnost," zdůraznil Weissmann.

Věří, že bouřlivé vody okolo reprezentace se uklidní. "Zbytečně moc se to všechno kolem rozvířilo. Je třeba, aby se to zase zklidnilo, všichni, co se okolo hokeje točí, aby dělali vše proto, aby fungoval tak, jak fungovat má a všichni jsme vykročili stejným směrem," přeje si Weissmann.

Na rozdíl od Růžičky, který bude konzultantem a chce nadále pracovat v klubu s mládeží, ve Slavii po této sezóně skončí. "Končí mi smlouva a dál jsme se nijak nebavili. Pokud bych (současně s reprezentací) dál něco dělal, tak pokud by byl zájem, spolupracoval bych nějakým způsobem s mládeží v Litvínově," nastínil Weissmann.

Reklama