Hlavní obsah

Na Kovalčuka a spol. hned s osmi nováčky a bez hráčů z KHL, rozhodl Růžička

Praha
Aktualizováno

Avizoval to už dopředu a svá slova taky splnil. Kouč české hokejové reprezentace Vladimír Růžička nominoval na turnaj Karjala v Helsinkách, první soutěžní akci nové sezóny zakončené domácím mistrovství světa, hráče převážně působící v domácí extralize a naopak vynechal krajánky z Kontinentální ligy, která svůj program během Karjaly nepřeruší. V sedmadvacetičlenném kádru figuruje hned osm nováčků.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička.

Článek

Žádný start v národním týmu na svém kontě dosud nemají brankář Šimon Hrubec, obránci Michal Kempný, Adam Polášek, Martin Pláněk a útočníci Tomáš Kubalík, Jakub Lev, Daniel Přibyl a Dominik Simon. Česká extraliga má v nominaci 21 zástupců, čtyři krajánci jsou z Finska, po jednom pak ze Švédska a Německa.

Přestože osmička hráčů na svůj první zápas v národním týmu čeká, pro Růžičku nejsou neznámými. Kromě Kubalíka stačil všechny poznat během dvou letních kempů v Praze a Rokycanech. „Právě z těchto soustředění jsme vycházeli. Moc jsme se v nich nespletli, proto jsme se rozhodli dát jim šanci na Karjale," vysvětlil kouč.

Do Finska se rozhodl vzít hodně mladý tým, vždyť osm jeho svěřenců je mladších třiadvaceti let. Nejstarším hráčem je osmadvacetiletý útočník Michal Birner z finského Kuopia, nejzkušenějším reprezentantem pak obránce Jakub Krejčík s 33 starty za národní tým.

Trenéři se shodli na všech nominovaných

„O nominaci jsem měl jasno už před týdnem. V posledních čtrnácti dnech jsme se sešli s asistenty Ondrou Weissmannem a Jardou Špačkem na dvou schůzkách a dali to dohromady. Konečné slovo mám sice já, ale všichni tři jsme se na všech jménech shodli," potěšila Růžičku názorová shoda trenérského triumvirátu.

„Ten tým je v dobrém věku a věřím, že soupeři prověří, jak na tom jsme. Otevře nám to oči," poukazuje Růžička na fakt, že Finové, Švédové i Rusové budou mít v sestavě na rozdíl od jeho mužstva i zástupce z Kontinentální ligy. „Klukům věřím, spousta z nich odehrála dobré zápasy proti Norům a Dánům před letošním šampionátem a překvapili mě. Teď nás ale soupeři prověří ještě víc."

Účastníci Karjaly se už předem dohodli, že nominaci může netradičně tvořit až sedmadvacet jmen. To kvůli tomu, že v úterý 4. listopadu, dva dny před startem reprezentačního turnaje, jsou na programu první osmifinálové zápasy play off Ligy mistrů. Z českých klubů čekají jen Spartu, ze které Růžička povolal obránce Poláška s útočníkem Přibylem. Ti proto logicky budou chybět v úterý, kdy se národní tým poprvé sejde v Letňanech.

„Odehrají zápas s Linköpingem a ve středu se připojí k nám. Nevím, jestli už na dopoledním tréninku, hlavně aby ale stihli večerní odlet do Helsinek," usmál se Růžička. „Ale u Přibyla je to s otazníkem, protože teď kvůli zdravotním problémům nehraje a nevím, jestli do srazu nároďáku nastoupí," řekl Růžička, který kapitána týmu dosud neurčil.

Český tým do turnaje Karjala vstoupí příští čtvrtek proti domácím Finům, v sobotu ho pak čekají Švédové a o den později Rusové s Kovalčukem a Radulovem v sestavě.

Nominace českých hokejistů na turnaj Karjala:
Brankáři:
Pavel Francouz (HC Verva Litvínov)
Šimon Hrubec (HC Oceláři Třinec),
Obránci:
Milan Doudera
Vladimír Roth (oba HC Oceláři Třinec)
Bohumil Jank
Martin Pláněk (oba Mountfield Hradec Králové)
Michal Kempný (HC Kometa Brno)
Vojtěch Mozík (HC Škoda Plzeň)
Adam Polášek (HC Sparta Praha)
Ondřej Vitásek (Bílí Tygři Liberec)
Jakub Krejčík (Örebro HK/Švéd.)
Petr Zámorský (Blues Espoo/Fin.),
Útočníci:
Tomáš Filippi
Jakub Valský (oba Bílí Tygři Liberec)
Jakub Lev
Dominik Simon (oba HC Škoda Plzeň)
Lukáš Radil
Tomáš Zohorna (oba HC ČSOB Pojišťovna Pardubice)
Ondřej Roman
Vladimír Svačina (oba HC Vítkovice Steel)
Michal Birner
Tomáš Kubalík (oba KalPa Kuopio/Fin.)
Petr Holík (PSG Zlín)
Jakub Orsava (HC Oceláři Třinec)
Daniel Přibyl (HC Sparta Praha)
Petr Pohl (Eisbären Berlín/Něm.)
Radek Smoleňák (TPS Turku/Fin.)

Reklama