Hlavní obsah

Karjala nám otevře oči. Já ale mužstvu z extraligy věřím, hlásí Růžička

Praha

Slovo dodržel a na úvodní turnaj nové sezóny, finskou Karjalu, vezme tým složený převážně z hráčů působících v české extralize. Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička do své nominace zařadil hned osm hráčů mladších třiadvaceti let, stejný je i počet nováčků v národním týmu. „Já tomu mužstvu věřím,“ vyhlašuje Růžička, jenž na rozdíl od Finů, Švédů i Rusů do výběru nepozval jediného hokejistu působícího v Kontinentální lize.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička.

Článek

Proč jste se rozhodl převážně pro mladé a v reprezentaci moc neozkoušené hráče?

Je potřeba je vidět v těžkých utkáních a prověřit je. Musí nám ukázat to, co před šampionátem v Minsku, kdy nás svými výkony v Euro Hockey Challenge proti Norsku a Dánsku mile překvapili. Karjala nám otevře oči, jak na tom jsme.

Už dopředu jste vyhlásil, že s sebou nevezmete hráče z KHL, která se během Karjaly nezastaví. Ani na chvilku jste nezauvažoval, že byste přeci jen pár hráčů povolal? Vždyť Švédové berou z KHL jedenáct hokejistů, Finové deset a Rusové pochopitelně celý tým...

Já klukům, které jsem vybral, věřím, že na ledě nechají úplně všechno a odejdou se zdviženou hlavou. I když tlak bude velký...

Třeba by dva tři zkušení hráči pomohli zbytku týmu se s ním popasovat...

Prostě jedeme s tímhle mužstvem. Já mu věřím. Až na další turnaj Euro Hockey Tour do Soči chci nominovat poměrně dost kluků z KHL.

Většina z nominovaných se zúčastnila i dvou letních kempů v Praze a Rokycanech. To asi není náhoda, že?

Není, hráče jsme měli vytipované právě z těchto soustředění a taky ze zápasů před mistrovstvím světa. Nechtěli jsme do nominace sahat ani v případě, že by nás někdo hodně zaujal v extralize. Pokud dotyčný ve svých výkonech bude pokračovat, vezmeme ho v prosinci do Soči.

Kdy jste tedy měl o složení týmu pro Karjalu jasno?

Už před týdnem. V posledních čtrnácti dnech jsme se sešli s asistenty Ondrou Weissmannem a Jardou Špačkem na dvou schůzkách a dávali to dohromady. Nakonec jsme se všichni shodli.

Jak vůbec vaše rozmluvy nad sestavou vypadají?

Kluci si k tomu něco povědí, poslední slovo mám ale vždycky já. Pokud by mi ale oba řekli, že určitého hráče by nebrali, dal bych na ně. Ale zatím se nám tohle nestalo.

Platí, že gólman Pavel Francouz odchytá ve Finsku dva, nebo všechny tři zápasy?

Stoprocentně, je naším gólmanem číslo jedna. Jak ho tak poslední dvě sezóny sleduju, hodně vyrostl. I letos dokazuje, že je v extralize nejlepším brankářem.

Zastavme se ještě u NHL. Už máte naplánovanou cestu za oceán, na které budete sledovat potenciální posily pro domácí šampionát?

29. prosince odlétám do Toronta, kde se chci podívat na dva nebo tři zápasy mistrovství světa dvacetiletých. Pak budu pokračovat po zápasech NHL, ale uvidím jich jen pár. Širší sestavu na mistrovství světa totiž už mám v hlavě.

Češi jsou v úvodu sezóny NHL vidět a to včetně těch mladších. Dělají vám velkou radost?

Hodně je sleduju a zatím je to dobrý, poměrně dobře chytají i naši brankáři. Uvidíme, jak jim to půjde dál.

Naopak Tomáš Hertl se ve svém druhém roce v zámoří zatím trápí...

Někdy to nejde tak jednoduše, jak si každý představuje. Ale věřím, že to Tomáš zvládne.

Jaké místo podle vás obsadí český tým na Karjale?
1.
26,5 %
2.
22,1 %
3.
29,2 %
4.
22,2 %
Celkem hlasovalo 3306 čtenářů.

Reklama