Hlavní obsah

USA - Česko 7:0Dvacítka ostudně vypadla. Dostala od Američanů výprask a už po čtvrtfinále balí

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Schmaltz 1 : 0
16. Dvorak 2 : 0
25. Matthews 3 : 0
30. Matthews 4 : 0
39. Eansor 5 : 0
41. Matthews 6 : 0
52. DeBrincat 7 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Byli proti Američanům úplně bez šance a odnesli si debakl 0:7. Jedenáct let už nehráli čeští hokejisté na mistrovství světa do 20 let o medaile a nepovede se jim to ani letos v Helsinkách. Účinkování mladé reprezentace skončilo drtivou čtvrtfinálovou porážkou.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Američan Nick Schmaltz jásá po gólu proti Česku ve čtvrtfinále MS dvacítek.

Článek
Fotogalerie

Česko tak obsadí na letošním šampionátu pátou příčku a hodně malou útěchou pro ně může být umístění před Kanadou, která po vyřazení od domácích končí nejhůř na šampionátu od roku 1998. USA v pondělním semifinále narazí na Rusko, druhý souboj o finále svedou Švédové s Finy.

Čeští mladíci sice snili o tom, že by mohli Američanům vrátit porážku z finále MS do 18 let v roce 2014, jenže podobně jako tenkrát neměli v podstatě nárok. Absolutně si neporadili s důsledným forčekinkem soupeře a jeho rychlým pohybem. Konečně nedali vůbec žádný gól a bez toho opravdu uspět nemohli.

Schmaltz se trefil první

V první velké šanci se ocitl už ve třetí minutě Donato, Vaněček naštěstí proti němu výtečně zasáhl. Američané ale produkovali agresivní styl hokeje plný důrazu a dobrého bruslení. Účinné napadání v útočném pásmu jim brzy pomohlo do vedení. Za brankou Skleničku obral o kotouč Boeser a perfektně načasoval přihrávku Schmaltzovi, který při zakončení předvedl, jak má šikovné ruce, když střílel přesně nad Vaněčkovo rameno.

Mužstvo USA mohlo těžit z toho, že se bez potíží udrželo na puku a neustále dokázalo úspěšně narušovat českou rozehrávku. Velmi často se tak mladíci dostávali pod velký tlak a soupeř lehce trestal jejich chyby. Taková situace předcházela i druhému gólu ve Vaněčkově síti, kdy se českým hráčům nepovedlo vyhodit puk a po střele obránce Werenského se na hraně brankoviště prosadil důrazný Dvorak.

Nedeljkovic v americké brance přes devět zásahů během první třetiny nemusel řešit žádnou vážnější situaci. Jeho spoluhráči uměli dobře čistit prostor před ním, vedení 2:0 jim dávalo klid na hokejky a navíc každé střídání dokázali být nebezpeční před českou brankou. „Američané okamžitě nahazovali puk a řítili se do útočného pásma, kde nám nedávali žádný prostor," posteskl si v televizním rozhovoru obránce Alex Rašner.

Poprvé šel chytat Stezka

Od druhé třetiny zkusil trenér Petr dát svému týmu impuls tím, že vystřídal brankáře a poprvé na šampionátu tak šel chytat Stezka. Mladíci se skutečně snažili být aktivnější, jenže stačila jedna drobná chybička při bránění a nejlepší střelec USA na turnaji Matthews z ideální pozice dal třetí gól a s takovým mankem už mohli Češi jen těžko něco dělat.

Hokejová kvalita byla jasně na straně soupeře. Mladým reprezentantům nešlo upřít snahu, ale rychlostně, bruslařsky i v osobních soubojích zaostávali a doplatili také na špatnou hru v oslabení. Při pobytu Ordoše na trestné lavici se podruhé v zápase prosadil Matthews a přesně v polovině utkání to bylo 0:4.

Američané zcela bez potíží kontrolovali průběh duelu, český zmar doložila zpackaná přesilovka. Nejen že při ní byli útočně jaloví a úplně postrádali tlak do branky, ale navíc Mašín trestuhodně přišel na modré čáře o puk. Eansor si z úniku položil Stezku a poslal kotouč do sítě pod jeho betonem.

„Bylo to těžké. Američané byli nesmírně efektivní a naopak nepřišel žádný gól, který by nás nakopnul," litoval do kamery útočník Pavel Zacha, jenž na konci prostřední části spálil asi největší českou šanci alespoň na čestný gól. Na výkonu další hvězdy Pastrňáka bylo patrné tajené zranění prstu, z nějž nebudou mít v Bostonu zrovna radost.

USA ale stále neměly dost. Ze třetí části uplynulo pouze 24 vteřin, když Matthews považovaný za hlavního kandidáta na jedničku letošního draftu NHL, v přesilovce dovršil svůj hattrick a stihnul to za šestnáct minut. Čeští mladíci si měli vypít kalich hořkosti až do dna, inkasovali ještě posedmé a nepřišla ani dílčí radost, protože Ščotkovu dělovku pokryl Nedeljkovic.

MS hokejistů do 20 let v Helsinkách - čtvrtfinále
USA - Česko 7:0 (2:0, 3:0, 2:0)
Branky: 6. Schmaltz (Boeser), 16. Dvorak (Carlo, Milano), 25. Matthews (Borgen, Tkachuk), 30. Matthews (Schmaltz, Werenski), 39. Eansor, 41. Matthews (Schmaltz, Werenski), 52. DeBrincat (Donato, MacInnis). Rozhodčí Fonselius (Fin.), Iverson - Chartrand-Piche (oba Kan.), Nieminen (Fin.). Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. V  oslabení: 1:0. Diváci: 3115 diváků.
USA: Nedeljkovic - Werenski, Carlo, Belpedio, Borgen, Fortunato, McAvoy, Krys - M. Tkachuk, White, Matthews – Bjork, Dvorak, Milano - Schmaltz, Hitchcock, Boeser - Eansor, MacInnis, Donato - DeBrincat.
Česko: Vaněček (21. Stezka) - D. Sklenička, Mašín, Zbořil, Ščotka, Rašner, Hronek, Mikliš - Pastrňák, M. Špaček, Smejkal – Zacha, Lakatoš, R. Veselý - Š. Stránský, F. Chlapík, D. Kaše - Voženílek, Ordoš, Šoustal.
Výsledky dalších čtvrtfinálových utkání
Další program:
Neděle 3. ledna:
O udržení - 2. zápas:
11:00 Bělorusko - Švýcarsko
Pondělí 4. ledna:
15:00 semifinále: Švédsko - Finsko
19:00 semifinále: Rusko - USA
Úterý 5. ledna:
11:00 o udržení - případný 3. zápas: Švýcarsko - Bělorusko
15:00 o 3. místo
19:30 finále
Který tým vyhraje letošní MS dvacítek?
Rusko
8,7 %
USA
51,9 %
Finsko
17,3 %
Švédsko
22,1 %
Celkem hlasovalo 16004 čtenářů.

Reklama

Související témata: