Hlavní obsah

Pastrňák přislíbil účast na MS, Krejčího čeká operace. Také Sobotka je definitivně ze hry

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Se šesti hráči ze zámořské NHL prozatím počítá trenér české hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek pro květnový světový šampionát v Moskvě a Petrohradu. Naposledy obdržel příslib od devatenáctiletého útočníka Davida Pastrňáka, jenž se svým Bostonem nepostoupil do bojů o Stanley Cup. Naopak možnost účasti dalšího forvarda Bruins Davida Krejčího na MS padla, oporu Bostonu čeká v příštích dnech v New Yorku operace kyčle.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Bostonu David Pastrňák přislíbil svou účast na hokejovém MS.

Článek

Pastrňák v probíhající sezóně posílil českou dvacítku na šampionátu ve Finsku, teď by měl být k dispozici i na seniorském mistrovství světa. Posledním Čechem, který oba tyto turnaje odehrál, byl před třemi lety tehdejší útočník Slavie Tomáš Hertl.

„Pastrňák nám přislíbil účast," řekl Vůjtek na dnešním srazu národního týmu v pražských Holešovicích s tím, že Boston by podle jeho informací neměl poslat českého útočníka na farmu do Providence, které nejspíš bude hrát play off AHL. „O téhle variantě se zatím nemluví, Pastrňák by měl přijet."

Už dříve Vůjtkovi s účastí na MS kývli brankář Ondřej Pavelec z Winnipegu, obránci Jakub Nakládal z Calgary a Michal Jordán z Caroliny a útočníci Tomáš Plekanec z Montrealu a Jiří Sekáč z Arizony. „Jordán chce jet, ale jeho malá dcera má problém s pasem a bez něj odletět nemůže. Tak uvidíme, kdy a jestli pas dostane. Nakládal zase dostal dvakrát do stejného místa na noze a neodehrál poslední zápas," uvedl Vůjtek.

Zbyněk Michálek s Frolíkem se omluvili

Všichni hráči však ve svých klubech ještě musejí projít výstupní zdravotní prohlídkou. Sám Krejčí přiznal, že není zdravotně v pořádku, i když v závěru sezóny v sestavě Bostonu nechyběl a byl by připraven nastoupit i v play off. "Problémy mám už nejméně dvacet zápasů. Máme ale dobrý lékařský tým, díky jeho péči jsem byl schopen hrát a udržoval jsem se v dobré kondici, abych byl schopen pomoct týmu," uvedl Krejčí pro Boston Globe.

Po skončení sezóny se ale rozhodl, že půjde na operaci, kterou absolvoval již v roce 2009. Tehdy měl problémy s pravou kyčlí. "A musím přiznat, že jsem se nikdy necítil lépe než po ní," řekl devětadvacetiletý útočník.

Výstupní prohlídka čeká i na Martina Hanzala z Arizony, který ale musel závěr základní části vynechat. Ve svých plánech pro šampionát si už Vůjtek musel škrtnout obránce Zbyňka Michálka a útočníka Michaela Frolíka. První se omluvil z rodinných důvodů, Frolík ze zdravotních.

Definitivně pak padla naděje na Vladimíra Sobotku. Ten v průběhu play off vypadl ze sestavy Omsku kvůli poraněným zádům a problémy přetrvávají. „Jeho zdravotní stav mu bohužel nedovolí jet na mistrovství světa. Je to definitivní," mrzí Vůjtka.

O Eliášovi Vůjtek uvažoval jen vteřinu

„Na vteřinu jsem zapřemýšlel o Eliášovi, ale opravdu jen na vteřinu. Sice je to zkušený hráč, ale odehrát tři zápasy za čtyři měsíce je na nominaci na MS trošku málo," řekl o forvardovi New Jersey, který se do sestavy Ďáblů vrátil na poslední zápas základní části NHL.

S výjimkou Plekance by chtěl mít Vůjtek všechny posily z NHL k dispozici příští týden, aby naskočily do dvou zápasů Euro Hockey Tour ve Finsku. Hráčů ze zámořské soutěže však může mít na MS ještě více. Čekat totiž bude na hokejisty, kteří se svými týmy vypadnou v 1. kole play off NHL.

„Ještě by bylo dost času, aby ze zámoří přijeli a zařadili se do týmu před mistrovstvím. Vzali bychom v podstatě všechny, kteří budou volní," prozradil Vůjtek. To ale neznamená, že se všichni dostanou i do finální nominace pro vrchol sezóny v Rusku. „Z NHL tam jsou kluci, kteří hrají málo, takže musí ukázat své přednosti před hráči z Evropy," uvedl Vůjtek a měl na mysli obránce Jordána s Nakládalem a útočníka Sekáče.

Připojilo se šest nových hráčů

K národnímu týmu se dnes připojilo šest nových hráčů - obránci Tomáš Voráček, Marek Trončinský, Jakub Jeřábek a útočníci Richard Jarůšek, Tomáš Urban a Dominik Kubalík. Vypadl naopak centr Roman Horák, který v pátečním duelu s Němci utrpěl vážné zranění v obličeji. „Je na tom špatně, bolela ho hlava a nespal. Dohodli jsme se proto, že jeho činnost v národním mužstvu pro tuto sezónu ukončíme," prozradil Vůjtek, který ještě může po skončení extraligového finále doplnit kádr o hráče Sparty a Liberce a útočníky Jana Kováře s Tomášem Filippim, kteří hrají finále KHL.

Reprezentace se po dnešním odpoledním tréninku v Holešovicích přesune v úterý do Švýcarska. Tam ji ve středu ve Vispu a v pátek v Bielu čeká v rámci Euro Hockey Challenge domácí reprezentace.

Aktuální kádr české hokejové reprezentace:
Brankáři:
Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL)
Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL)
Dominik Furch (Omsk/KHL)
Obránci:
Tomáš Voráček (Mladá Boleslav)
Jakub Jeřábek (Plzeň)
Michal Kempný (Omsk/KHL)
Jan Rutta (Chomutov)
Marek Trončinský (Mladá Boleslav)
Petr Zámorský (Örebro/Švéd.)
Jan Kolář (Chabarovsk/KHL)
Milan Doudera (Třinecú
Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL)
Josef Hrabal (Třinec)
Útočníci:
Roman Červenka (Chomutov)
Dominik Kubalík (Plzeň)
Lukáš Kašpar (Slovan Bratislava/KHL)
Martin Zaťovič (Lada Togliatti/KHL)
Petr Koukal (Jekatěrinburg/KHL)
Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.)
Tomáš Urban (Mladá Boleslav)
Jan Hruška (Brno)
Rudolf Červený (Hradec Králové)
Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL)
Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL)
Tomáš Vincour (Novosibirsk/KHL)
Robert Kousal (Novokuzněck/KHL)
Petr Holík (Zlín)
Richard Jarůšek (Mladá Boleslav)

Reklama