Hlavní obsah

Krpálka chytla záda, když se chystal měnit gumu

Praha

Olympijský trumf českého juda těsně před páteční cestou do Londýna zradilo zdraví. Bronzový medailista z mistrovství světa Lukáš Krpálek si o víkendu pochroumal záda a musel se urychleně svěřit do péče fyzioterapeuta.

Foto: Petr Horník, Právo

Judista Lukáš Krpálek

Článek

„Jsem z toho docela nesvůj. Když jsem chtěl o víkendu vyměnit píchlou gumu u motorky, dřepnul jsem si a neuvěřitelně mě píchlo v zádech," líčí Krpálek s tím, že se patnáct minut nemohl pořádně hnout. „Hodně ve mně hrklo, v noci jsem ani nemohl spát, jak mi to leželo v hlavě. Naštěstí po zásahu fyzioterapeuta Vrbického, který mně napravil záda, bolest trochu ustoupila. Pořád to ale cítím," tvrdí český reprezentant ve váze do 100 kilogramů.

Doufá, že do 2. srpna, kdy má nastoupit na londýnské tatami, bude úplně v pořádku. „Snad není důvod k žádné panice. Věřím, že to všechno je způsobené hlavně únavou, v poslední době jsem toho odtrénoval hodně. A když trochu zvolním, dá se to do kupy. Samozřejmě ale člověka taková komplikace naštve," říká 22letý Krpálek.

Potřebuje do kimona

Potíže se zády ho ale sužovaly už na začátku roku, kdy na šest týdnů vypadl z tréninku. Nyní uvažuje, jestli ještě vůbec odjet na poslední přípravný kemp na pár dní do Polska. „Potřeboval bych dát záda do kupy. Taky ale potřebuju jít do kimona, protože nemohu ten zbytek času před olympijskou soutěží nic nedělat. Takže nakonec asi odjedu, abych ladil techniku a prát se budu jen, když se to zlepší," vypráví judista.

Přestože ho v nejnevhodnější moment chytla záda, nechce si nechat ujít páteční slavnostní zahájení OH. „Snad účastí na ceremoniálu nedám zádům velký záhul. Nerad bych o tak jedinečný zážitek přišel," vypráví olympijský debutant, jenž se už ve čtvrtek dozví los pro londýnské boje.

„Bohužel jsem se neudržel mezi osmičkou nasazených, ale nerad bych hned na úvod potkal nějakého top soupeře. V judu vám los může ulehčit situaci i zkomplikovat, ale při cestě za úspěchem se těm nejlepším stejně nevyhnu," tvrdí Krpálek, jenž s dědou zase uzavřel sázku pro případ zisku medaile.

„Je to opět o jeho vlasech. Když bych získal medaili, vyholí si tam olympijské kruhy a poběží nejen kolem vesnice, ale prodlouží si okruh až k rybníku. Takže po tom světovém bronzu z Paříže to měl jen dva kiláčky, tentokrát by to bylo skoro osm kilometrů. Už prý raději začal trénovat," usmívá se Krpálek, který by pro české judo mohl získat první medaili od OH 1980 v Moskvě, kdy bral bronz Vladimír Kocman.

Reklama

Související témata: