Hlavní obsah

Vztyčené prostředníčky v Red Bullu. Podělal jsem to, kaje se podrazák Vettel

Aktualizováno

Šampión nešampión, tohle Sebastian Vettel nezvládl. Svévolné jednání německého jezdce, který v závěru nedělní Velké ceny Malajsie neuposlechl příkaz vedení a připravil svého týmového parťáka Marka Webbera o vítězství, vyvolalo bouřlivou odezvu v celém paddocku. A vůbec nikdo se nedivil, že rozhořčený Webber počastoval svého kolegu přímo v kokpitu vztyčeným prostředníčkem.

Článek
Fotogalerie

Jako každá výjimečná osobnost, i Vettel rozděluje veřejnost na dva tábory. Po závodu v Sepangu je ale zase o něco víc těch, kteří trojnásobného mistra světa nemusejí. „Proběhla komunikace a věděl jasně, co má dělat. Rozhodl se to ignorovat. Dal přednost svým vlastním zájmům před týmovými zájmy. Kvůli osmibodovému rozdílu mezi prvním a druhým," čertil se šéf Red Bullu Christian Horner po závodu.

Proč Red Bull nenechal jezdce závodit a trvá tolik na dodržení týmového příkazu? „Rychle odcházely pneumatiky a nechtěli jsme se vystavit zbytečnému riziku. Z čistě týmového pohledu jsme chtěli, aby se oba dostali bezpečně do cíle a shrábli jsme nejvyšší možný počet bodů. Nechat je závodit by byl risk. Seb vzal situaci do svých rukou. A už se omluvil týmu i Markovi," řekl Horner. „Podělal jsem to. Mark měl vyhrát," špitl Vettel.

Vettel půjde na kobereček. Ne naposled, tuší Horner

Trapnější atmosféra na tiskovce po závodu už dlouho nebyla. Vettel seděl po boku Webbera s očima permanentně sklopenýma do desky stolu. A na druhé straně vedle německého výtečníka usedl třetí v pořadí Lewis Hamilton, který rovněž zpytoval svědomí: jeho parťák Nico Rosberg ze čtvrté pozice do vysílačky doslova žadonil, aby mohl výrazně pomalejšího britského pilota předjet, vedení stáje Mercedes ale na jeho volání nijak nereagovalo. A Hamilton po závodu připustil, že Rosberg si třetí místo zasloužil...

„Z určitého úhlu pohledu je formule 1 týmový sport. Tohle ale bylo zlé. I Seb uznal, že to bylo špatné. Ano, bojuje se také o body do jezdeckého šampionátu. A někdy rivalita jezdců přeroste do konfliktu. Podívejte se na Mercedes," poznamenal Horner.

Šéf Red Bullu bez okolků přiznal, že se chystá Vettela umravnit. „Samozřejmě ale za zavřenými dveřmi. Musíme se z toho poučit. Důležité je, že si Seb uvědomuje, že neudělal dobrou věc. Nebude to poprvé, co budeme mít podobný typ rozhovoru. Je mi ale jasné, že to nebude naposled," povzdechl si Horner.

Vztahy nahlodal turecký karambol

Tvrdohlavý Vettel v minulosti už několikrát vyhnal svým jednáním tep šéfů stáje hodně vysoko a i s Webberem měl již řadu konfliktů. Před třemi lety oba žehlili vztahy po kontroverzní srážce v Turecku, tentýž rok v Silverstonu zase německý jezdec dostal lepší nos monopostu, který byl původně určený pro jeho parťáka. Před dvěma lety při závodu v Koreji rozčílil Vettel všechny na boxové zídce, když jel coby jistý vítěz poslední okruh jako šílenec, aby urval nejrychlejší kolo závodu.

„Upřímně řečeno, od onoho závodu v Turecku mezi nimi nepanuje dvakrát důvěrný vztah. Respektují se. Ale když si vezmete poslední loňský závod v Brazílii... Mark dostal také příkaz držet pozici a začal se Sebem závodit. Jsou to prostě závodníci, je to součást jejich DNA. Dělají prostě svou práci," poznamenal Horner.

Jenže kromě Vettela teď bude muset Horner řešit i Webbera. Australský pilot dal totiž jasně najevo, že hodlá přehodnotit svou budoucnost v Red Bullu. „Vypínám telefon a odjíždím surfovat do Austrálie, jestli ale tahle medicína zabere, nevím. Je to čerstvé a emocí je hodně. Věřte mi, že se mi v posledních patnácti kolech závodu honily hlavou různé věci. S ohledem na zájmy týmu o tom ale budeme muset diskutovat a snad najdeme řešení. Bohužel se to ale už nedá přetočit na začátek, jako páska ve videu," poznamenal Webber, jehož rozpoložení bylo patrné hned z první reakce po Vettelově předjížděcím manévru. Nic jiného než vztyčený prostředníček si Vettel nezasloužil...

Reklama