Hlavní obsah

Rychlost nehrála při Schumacherově nehodě roli, poodhalili vyšetřovatelé

Praha/Albertville

Legendární pilot formule 1 Michael Schumacher setrvává i dvanáctý den po nehodě v Savojských Alpách v umělém spánku na klinice v Grenoblu a o jeho zdravotním stavu zatím nejsou žádné nové informace. Pozornost se proto ve středu obrátila do Justičního paláce v Albertville, kde francouzská prokuratura informovala o průběhu vyšetřování nešťastného karambolu sedminásobného mistra světa.

Foto: Marius Becker, ČTK/AP

U nemocnice v Grenoblu vyjadřují Michaelu Schumacherovi podporu řady fanoušků.

Článek

„Vyšetřování pokročilo. Proběhly výslechy záchranářů, svědků i lékařů. Zajistili jsme předměty z místa nehody, provedli jsme expertizu zajištěného materiálu, tedy helmy, lyží i obrazového materiálu z kamery na helmě pana Schumachera," sdělil davu novinářů vyšetřovatel Patrick Quincy.

Videonahrávka ze Schumacherovy kamery prý jasně potvrdila hypotézy, které si vyšetřovatelé stanovili při výsleších okolností nehody. „Materiál z kamery je velmi jasný a potvrdil zjištění, která jsme již měli z předchozího vyšetřování. Pan Schumacher se dostal na křižovatku mezi červenou a modrou sjezdovkou, pokračoval po červené a poté vjel mimo značenou a upravenou sjezdovku. Pohyboval se asi 3-6 metrů vedle značené sjezdovky, pak narazil na obnažený kámen, ztratil rovnováhu a hlavou narazil na kámen osm metrů od kraje značené sjezdovky," uvedl Quincy s tím, že Schumacherova helma byla při nárazu roztříštěna.

Rychlost v normě, lyže i vázání v pořádku

Podle francouzské policie je patrné, že na Schumacherovu rychlost v okamžiku nehody  karambol svést nejde. „Je zřejmé, že pan Schumacher je velmi dobrý lyžař. Rychlost byla adekvátní jeho schopnostem a nebyla při nehodě rozhodujícím faktorem," podotkl Quincy s tím, že pád nemohl být způsobený ani vadou lyží či vázání. „Jak odhalila expertiza, obojí bylo v dobrém stavu," doplnil dvaašedesátiletý vyšetřovatel.

Podle dalšího z vyšetřovatelů Stéphana Bozona zatím nebylo přesně vyjádřeno, jakou rychlostí se Schumacher pohyboval. „To ještě nevíme. Je průkazné, že je skutečně dobrý lyžař. Do neupraveného terénu vyjel a nezdá se, že by se snažil brzdit. Pak mírně zatočil, aby rychlost upravil. Bylo to jednání kvalifikovaného lyžaře v těžkém terénu," uvedl Bozon s tím, že nahrávka bude analyzována snímek po snímku za přítomnosti dalších expertů.

Vyšetřovatelé současně nepotvrdili existenci další videonahrávky, kterou měli podle německého listu Spiegel pořídit svědci. „O takové nahrávce zatím nemáme informace a nejsem si jistý, že budou potvrzeny," prohlásil Quincy. Nepotvrzená zůstala i teorie, že Schumacher se do neupraveného terénu vydal, aby pomohl dalšímu člověku.

Vyšetřovatelé současně zpochybnili, že by měl nést odpovědnost provozovatel sjezdovky. „Sjezdovka byla označena řádně," informoval Quincy a odmítl spekulace, zda bude někdo trestně stíhán. Rovněž uvedl, že zastupitelství se nijak nebude vyjadřovat k Schumacherově zdravotnímu stavu.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace