Hlavní obsah

Dva měsíce po Schumacherově nehodě: Je to špatné, možná ho odpojí od přístrojů, soudí bývalý lékař F1

Už dva měsíce leží legendární německý závodník Michael Schumacher v nemocnici v Grenoblu, kde se ho lékaři pozvolně snaží probudit z umělého spánku. Žádné pozitivní zprávy se v posledních dnech neobjevují, naopak spekulace o dalším vývoji jeho stavu získávají na intenzitě. Sedminásobnému šampiónovi F1 údajně dokonce hrozí, že bude odpojen od přístrojů. V rozhovoru pro list New York Times to prohlásil Gary Hartstein, americký anesteziolog, který osm let působil jako lékař formule 1.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michael Schumacher se Zlatým volantem v době, kdy navštívil Prahu.

Článek

Pětačtyřicetiletý německý závodník je už dva měsíce v kómatu. Na konci minulého roku se Schumacher při pádu na lyžích v neupravené části sjezdovky v Méribelu udeřil do hlavy o kámen a byl převezen do nemocnice v Grenoblu, kde absolvoval dvě operace mozku. Lékaři ho pozvolna probouzí z umělého spánku a postupně mu snižují dávku léků.

„Pokud ještě nikdo neoznámil žádné dobré zprávy, je to velice špatné," soudí Hartstein, který působil v lékařském týmu F1 dlouhých osm let až do roku 2012. Americký doktor posléze prohlásil, že po dvou měsících by mohl být Schumacher dokonce odpojen od přístrojů. „Je to už osm týdnů a není tu žádná známka probuzení. Spousta lidí by uvažovala o odpojení přístrojů."

Názor amerického anesteziologa ale kontrastuje s tvrzením jiných lékařů. „Několik týdnů poté, co Schumacherovi přestanete podávat léky, nelze s jistotou usuzovat, že je v trvalém vegetativním stavu," myslí si odborník na traumatická poranění mozku David K. Menon z univerzity v Cambridge. „Nicméně čím déle jeho probuzení trvá, tím se zmenšuje naděje, že dosáhne zotavení, v jaké všichni doufáme," dodal.

Schumachera v nemocnici kromě jeho rodiny a nejbližších pravidelně navštěvuje i bývalý kolega z Ferrari Felipe Massa. „Řekl jsem mu všechno o mém novém týmu, o autě. Už několikrát jsem na něj apeloval, aby se probudil," hlesl pilot Williamsu.

Reklama

Související témata: