Hlavní obsah

Skvělá zpráva! Schumi je vzhůru a opustil nemocnici v Grenoblu

Praha
Aktualizováno

Zlověstné ticho kolem Michaela Schumachera prolomila v pondělí první optimistická zpráva po dlouhých dvou měsících. Manažerka sedminásobného mistra světa formule 1 oficiálně oznámila, že legendární pilot již není v kómatu a opustil jednotku intenzivní péče na neurochirurgickém oddělení univerzitní kliniky v Grenoblu, kde ležel od 29. prosince. Ikonu formule 1 nyní čeká dlouhý proces rehabilitace na klinice ve švýcarském Lausanne.

Foto: Profimedia.cz

Radost Michaela Schumachera.

Článek

Kehmová v podstatě potvrdila to, co již o víkendu napsal německý magazín Die Bunte, který s odvoláním na zdroj z  Grenoblu uvedl, že je Schumacher mimo nebezpečí a byl přesunut z neurochirurgie na rehabilitaci, kde by měl být připraven k transportu na speciální rehabilitační kliniku.

„Michael již není v kómatu a mohl opustit kliniku v Grenoblu, aby mohl vstoupit do období dlouhé rehabilitace. Jeho rodina by ráda výslovně poděkovala všem lékařům, sestrám a terapeutům, stejně jako záchranářům, kteří v uplynulých měsících odvedli vynikající práci. Také děkujeme všem lidem za obrovské množství pozitivních vzkazů a podporu. Současně chceme požádat o pochopení, že proces rehabilitace bude probíhat mimo dohled veřejnosti," uvedla Kehmová v prohlášení.

Univerzitní klinika v Lausanne, které leží u Ženevského jezera nedaleko Schumacherovy luxusní rezidence, potvrdila přijetí prominentního pacienta v pondělí odpoledne. "Jeho rodina je tu s ním ve zvlášť vyhrazených prostorách kvůli ochraně jejich soukromí, kde mu budeme moci zajistit tu nejlepší možnou péči," řekl agentuře AFP mluvčí Darcy Christen.

Živě pozoruje okolí

Německý deník Bild uvedl, že Schumacher po probuzení živě pozoruje okolí, s nímž dokáže komunikovat - zejména s manželkou Corinnou  a svými dětmi. A prolomení zlověstné hradby mlčení, která spíš než naději vyvolávala pesimismus, dokonce list označil za „nejlepší sportovní zprávu roku".

Přesto ale stále není jasné, zda se Schumacher dokáže po bezmála půlroce stráveném v komatózním stavu vrátit do normálního života. Podle řady odborníků je pravděpodobnost velmi malá.

V nemocnici strávil 155 dnů

Schumacher se vážně zranil 29. prosince při lyžování ve francouzských Alpách, když vjel na neupravený úsek sjezdovky a narazil hlavou do kamene. I když měl přilbu, těžkým zraněním hlavy a mozku se nevyhnul.

Po transportu do nemocnice v Grenoblu, kde strávil dohromady 155 dnů, se legendární pilot podrobil dvěma operacím mozku a byl udržován v umělém spánku. Na konci ledna začali lékaři Schumachera pozvolna probouzet, od té doby se pak vyrojila spousta spekulací ohledně jeho zdravotního stavu. Mluvčí Kehmová všechny odmítala jako neopodstatněné a odkazovala pouze na oficiální komunikaci.

Poslední prohlášení ale Kehmová vydala naposledy v dubnu, kdy uvedla, že se Schumacher občas probouzí. Od té doby bylo v oficiální rovině kolem stavu vítěze 91 Grand prix zlověstné ticho. Až do dneška...

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace