Hlavní obsah

Žádné dobré zprávy. Bianchi má vážné poranění mozku s nejistou prognózou

Francouzský pilot Jules Bianchi zůstává i druhý den po nehodě při nedělní Velké ceně Japonska vozů formule 1 v kritickém, ale stabilizovaném stavu. Rodina pětadvacetiletého závodníka v úterý odpoledne evropského času oznámila, že při prudkém nárazu utrpěl difúzní axonální poranění - vážné zranění mozku s nejistou prognózou.

Foto: Juja Šino, Reuters

Jules Bianchi na okruhu v Suzuce.

Článek

„Naše rodina prochází velmi těžkým obdobím, vzkazy a podpora Julesových fanoušků z celého světa je pro nás ale velkou vzpruhou. Chtěli bychom všem za tuto přízeň poděkovat," vzkázali rodiče jezdce stáje Marussie v prohlášení na týmovém webu po návštěvě v nemocnici Mie General Medical Center ve městě Jokkaiči.

Bianchiho stav zůstává i dva dny po nehodě, při níž pětadvacetiletý jezdec naboural během závodu v Suzuce do jeřábu, který na trati odklízel jiný nepojízdný monopost, velmi vážný. Rodina navíc zveřejnila diagnózu lékařů, která ze své povahy nevěstí mnoho dobrého.

„Jules zůstává na jednotce intenzivní péče. Utrpěl difúzní axonální poranění a je v kritickém, ale stabilizovaném stavu. Lékařský personál odvádí tu nejlepší práci a jsme všem zdravotníkům vděčni za to, co pro Julese od havárie udělali," uvedli rodiče rodáka z Nice.

Co je difúzní axonální poranění?
Difúzní axonální poranění (DAP) je poranění a přerušení axonů v bílé hmotě hemisfér a mozkového kmene. Axonální léze jsou podmíněny fyzikálními silami, které působí v okamžiku nárazu na mozkovou tkáň. Těžké formy DAP mohou vyústit do komatózního stavu nebo do závažné posttraumatické demence.
Zdroj: prolekare.cz

Tým, který na Bianchiho dohlíží, už v pondělí doplnil francouzský specialista na traumata hlavy a mozku Gérard Saillant, a v úterý z iniciativy stáje Ferrari do Jokkaiči rovněž dorazil také italský neurochirurg Alessandro Frati. „Oba se shodli, že Jules dostává vynikající péči a chtěli by i touto cestou svým japonským kolegům poděkovat," doplnila Bianchiho rodina v prohlášení.

Další informace o stavu těžce zraněného jezdce budou poskytovány podle potřeby.

Reklama

Související témata: