Hlavní obsah

Nezpomaluj, měli říct Bianchimu. Marussia šokující nařčení striktně odmítá

Praha

Poslední spekulace některých médií o okolnostech těžké nehody Julese Bianchiho při Velké ceně Japonska doslova šokovala tým Marussia, v jehož službách francouzský pilot závodí. A vedení v narychlo vydaném prohlášení rázně odmítlo, že vydalo pětadvacetiletému jezdci pokyn, aby na mokré trati v Suzuce nezpomaloval, přestože nad tratí vlály dvojité žluté vlajky signalizující vážné nebezpečí.

Foto: , ČTK/AP

Záchranáři vyprošťují Julese Bianchiho z vozu poté, co s neovladatelným monopostem naboural do odklízecího jeřábu.

Článek

Spekulace, že Bianchi v okamžicích před nehodou, při níž utrpěl vážné zranění mozku a bojuje v nemocnici o život, nesnížil rychlost a dokonce dostal pokyn nezpomalovat, aby udržel odstup od jezdce Caterhamu Marcuse Ericssona, přinesl např. německý deník Bild. Dvojité žluté vlajky byly vyvěšeny po karambolu Adriana Sutila, jehož vůz přijel k bariéře odklidit vyprošťovací jeřáb, a jezdci by na základě tohoto signálu měli upravit rychlost tak, aby byli schopni reagovat na nebezpečí změnou dráhy či zastavením.

Bianchi ale podle předchozích informací vylétl z tratě na stejném místě jako Sutil rychlostí kolem 180 km/h, zajel se svým vozem pod jeřáb a utrpěl život ohrožující zranění hlavy. Podle německého magazínu Auto Motor und Sport, který se odvolává na údaje ze zatím nezveřejněné zprávy z vyšetřování Mezinárodní automobilové federace FIA působilo na hlavu francouzského závodníka v momentě nárazu přetížení těžko představitelných 92 G!

Rezolutní dementi

Marussie se informace Bildu hluboce dotkly a rezolutně je dementovala. „Tým Marussia je těmito nařčeními šokován a rozezlen. Je pro nás skličující, že ve chvíli, kdy Jules leží v kritickém stavu v nemocnici a nejvyšší prioritou jsou jeho zájmy a jeho rodiny, musíme reagovat na tyto znepokojivé spekulace a nepřesnosti o okolnostech Julesovy nehody. Vzhledem k tomu, že jsou tyto informace zcela zcestné, tým ale nemá jinou možnost a musí odpovědět," uvedla Marussia v prohlášení.

Podle Marussie jsou všechny údaje ověřitelné a FIA je má k dispozici. „Zaprvé, Jules pod dvojitými žlutými vlajkami zpomalil. To je nezvratný fakt prokazatelný telemetrickými daty, která tým poskytl FIA.Charlie Whiting (závodní ředitel FIA) na tiskové konferenci při GP Ruska v Soči potvrdil, že tato data dostal, osobně je analyzoval a Jules zpomalil," napsal tým.

„Zadruhé, FIA obdržela kopii záznamu kompletní radiové relace mezi Julesem a týmem spolu s textovým přepisem. Ze záznamu i transkripce je jasně patrné, že v žádném okamžiku předcházejícím nehodě tým nevyzval Julese, aby jel rychleji, či jakkoli naznačil, aby tak učinil. Vedení týmu srdečně doufá, že se po objasnění faktů již nebude muset odchylovat od svého prvořadého cíle, jímž je podpora Julese a jeho rodiny," uvedla Marussia.

Reklama

Související témata: