Hlavní obsah

Grazie Fernando! Welcome Seb! Ferrari potvrdilo odchod Alonsa a příchod Vettela

Praha
Aktualizováno

Den před startem posledního podniku v letošní sezóně mistrovství světa vozů formule 1 byly oficiálně potvrzeny změny v týmu Ferrari. Nejslavnější tým v historii F1 po sezóně opustí dvojnásobný šampión Fernando Alonso, jemuž se mistrovskou sbírku nepodařilo během pěti let ve Scuderii rozšířit, a místo něj oblékne rudou kombinézu Sebastian Vettel, který přijde z týmu Red Bull ověnčený čtyřmi tituly mistra světa.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Španěl Fernando Alonso po sezóně odloží rudé barvy stáje Ferrari.

Článek

„Scuderia Ferrari a Fernando Alonso oznamují, že podle očekávání ukončí vzájemnou spolupráci. Fernando po sezóně tým opustí po pěti letech, během nichž nasbíral 1186 bodů, 11 vítězství a 44 umístění na stupních vítězů. V plejádě skvělých jezdců Ferrari bude mít Fernando vždy speciální místo," uvedl šéf stáje Marco Mattiacci v tiskové zprávě.

Alonso do Ferrari přišel v roce 2010 s cílem navázat na své tituly s Renaultem v letech 2005 a 2006. Jeho snu ale tým nedokázal jít naproti a nepodařilo se mu připravit vůz, který by dokázal lépe konkurovat Red Bullu. Španěl třikrát skončil v konečném pořadí MS druhý, přesto ale bude odcházet v dobrém. „Pilotem Ferrari. Zážitek. Pýcha. Okamžiky. Pocity. Díky," sdílel telegraficky své bezprostřední dojmy na svém twitterovém účtu.

„Poznal jsem ze strany tifosi dosud neobjevenou přízeň. Od samého začátku jsem cítil zvláštní spojení s týmem, který zůstane navždy v mém srdci," doplnil španělský jezdec, jehož další kroky by podle očekávání měly směřovat do McLarenu.

Vettel si splnil dětský sen

Bezprostředně po oficiálním rozchodu s Alonsem pak Ferrari oznámilo podpis tříletého kontraktu s Vettelem. „Je to oficiální. Sebastian Vettel se stal členem stáje Ferrari, v roce 2015 pojede po boku Kimiho Räikkönena," uvedla Scuderia, do jejíž řad přišel poprvé v historii čtyřnásobný mistr světa. „Věříme, že společně začneme psát novou vítěznou kapitolu v historii Ferrari," doplnilo vedení stáje.

Vettel se nechal slyšet, že stvrzením kontraktu s Ferrari se naplnil jeho dětský sen. „Když jsem byl kluk, byl Michael Schumacher v rudém voze mým idolem. A nyní mám tu čest, že budu za Ferrari závodit. Scuderia má obrovskou tradici a já cítím obrovskou motivaci, abych jí pomohl zpátky na vrchol. Vložím do toho celé své srdce i duši," poznamenal sedmadvacetiletý pilot, který letošní nepovedenou sezónu uzavřel své šestileté a čtyřmi tituly ověnčené účinkování ve stáji Red Bull.

Reklama

Související témata: