Hlavní obsah

Pochybnosti o Ferrari přišly už loni, přiznal Alonso

Praha

Sen o titulu mistra světa v barvách legendární stáje formule 1 vzal za své. Fernando Alonso se po tomto víkendu rozejde s týmem Ferrari stále jako dvojnásobný šampión z let 2005 a 2006, ve službách Scuderie byl v uplynulých pěti letech „jen" třikrát vicemistrem. Ferrari nedokázalo hrát roli silnější konkurence a španělský pilot v Abú Zabí přiznal, že začal o šancích na splnění svého snu pochybovat už během loňské sezóny.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Sebastian Vettel (vlevo) se stěhuje do Ferrari místo Fernanda Alonsa (uprostřed), který by měl podle všeho zakotvit v McLarenu.

Článek

Scuderia ve čtvrtek oficiálně potvrdila, že se její cesty s Alonsem po skončení sezóny rozejdou a místo dvojnásobného šampióna zaujme čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel, který po čtyřleté nadvládě letos ve stáji Red Bull paběrkoval a nakonec se rozhodl změnit prostředí.

O odchodu Alonsa z Ferrari bylo nicméně jasno už od září a sám třiatřicetiletý jezdec v předvečer posledního podniku letošního MS v Abú Zabí připustil, že začal mít pochybnosti o úspěšnosti své mise v Maranellu již během loňské sezóny, v níž sice obsadil konečné druhé místo, suverénní Vettel měl ale titul jistý již tři závody před koncem seriálu.

„Letošní září nebyl ten moment, který mi otevřel oči. Už loni ve mně hlodaly pochybnosti o roce 2014," řekl Alonso novinářům v Abú Zabí. Nakonec ale zvítězila zvědavost a apetit po adrenalinu, který slibovala chystaná revoluce v pravidlech F1 a nástup turbomotorů o objemu 1600 ccm. „Bylo jasné, že to bude totální změna, a chtěl jsem zjistit, jak se s ní Ferrari popasuje," poznamenal vítěz dvaatřiceti Velkých cen.

Prapor revoluce uchopili jiní

Jenže Scuderia revoluční vlak nechytila. Šampionátu jednoznačně kraluje tým Mercedes a Ferrari hraje v Poháru konstruktérů až čtvrté housle. Alonso se v šampionátu jezdců zuby nehty drží na pátém místě s náskokem pouhých dvou bodů na Fina Bottase z Williamsu.

„Měl jsem velmi úzký vztah s (bývalým) prezidentem Di Montezemolem. Hovořili jsme spolu každý týden a probírali situaci. Letos během letní pauzy jsem během schůzky řekl, že chci odejít," uvedl Alonso, který se v seriálu F1 naposledy radoval z vítězství loni v květnu při Velké ceně Španělska. A letošní rok se zřejmě zapíše do historie Ferrari jako sezóna bez vítězství, což se Scuderii přihodilo naposledy v roce 1993.

Další kroky Alonsa by měly podle očekávání směřovat do McLarenu, byť britský tým před závodem v Abú Zabí oznámil, že otázku jezdeckého složení dořeší až během prosince.

„Mám před sebou novou kapitolu ve své kariéře. Nebylo to snadné rozhodnutí, ale už byl čas otevřít nové projekty, najít novou motivaci. Jen čas ukáže, zda to rozhodnutí bylo správné. Od pondělka už nebudu pilotem Ferrari, budu fanouškem Ferrari," dodal Alonso.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články