Hlavní obsah

Finále formule 1 slibuje drama až do konce, Rosberg porazil Hamiltona v kvalifikaci!

Abú Zabí
Aktualizováno

Poslední soutěžní víkend letošního ročníku závodů formule 1 byl, je a bude zejména ostře sledovaným soubojem obou pilotů stáje Mercedes. Úvodní dva měřené tréninky v pátek opanoval lídr průběžného pořadí šampionátu Lewis Hamilton, v sobotu už ale vládl Nico Rosberg, který uspěl nejenom ve třetím tréninku, ale hlavně v kvalifikaci do nedělního závodu, do něhož tak odstartuje z pole position. Rosberg porazil v kvalifikaci lídra MS Lewise Hamiltona o 0,386 s. Závod, který rozhodne o mistrovi světa pro rok 2014, začíná v neděli ve 14 hodin.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Nico Rosberg během Velké ceny Abú Zabí.

Článek

"Je to jen malý krok. Jde o titul, ne o kvalifikaci," řekl Rosberg. Hamilton se tvářil spokojeně i s druhým místem. "Auto bylo fantastické. A jak řekl Nico, ten velký den přijde zítra," konstatoval světový šampión z roku 2008.

Rosberg vyhrál kvalifikaci potřetí za sebou a pojedenácté v sezóně. Hamilton letos získal pole position sedmkrát. Stáj Mercedes přenechala první místo na startu za celý rok jen v Rakousku Brazilci Felipemu Massovi z Williamsu. I jeho vůz přitom pohání motor z dílny Mercedesu, německý výrobce tak v kvalifikačních jízdách zažil v této sezóně absolutní triumf. To naposledy dokázal v roce 1969 Ford.

Rosberg půjde do dvojnásobně bodovaného závodu s mankem 17 bodů. Pokud se nestane nic mimořádného, bude k zisku titulu muset spoléhat i na pomoc soupeřů. Podle výsledků kvalifikace může nejvíce věřit Williamsu, jehož piloti obsadí druhou řadu. Fin Valtteri Bottas ztratil na Hamiltona jen 159 tisícin, Massa další 94.

"Už dneska jsem doufal, že by se mezi nás mohl dostat jeden williams, ale může se to stát zítra. Lewis dnes ukázal trochu nervozitu, třeba se to přenese až do zítřka," řekl Rosberg a pochvaloval si, že kvalifikačním vítězstvím splnil úkol, který si před víkendem stanovil. "Lewis může jen ztratit, já mohu jen získat. Musím se pokusit ho co nejvíc znervóznit," uvedl Rosberg ještě před startem závodního víkendu.

Místa ve třetí řadě původně vybojovali jezdci Red Bullu Australan Daniel Ricciardo a sesazený šampión Sebastian Vettel z Německa, oba ale byli dodatečně diskvalifikováni a přesunuti na konec startovního pole. Podle komisařů závodu nevyhovovala pravidlům o aerodynamice přední přítlačná křídla na jejich vozech.

Kvalifikace na Velkou cenu Abú Zabí, závěrečný závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:40,480
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,386
3. Bottas (Fin./Williams) -0,545
4. Massa (Braz./Williams) -0,639
5. Kvjat (Rus./Toro Rosso) -1,428
6. Button (Brit./McLaren) -1,484
7. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,756
8. Alonso (Šp./Ferrari) -2,386
9. Magnussen (Dán./McLaren)
10. Vergne (Fr./Toro Rosso)
Pozn.: Původně pátý Daniel Ricciardo a šestý Sebastian Vettel byli z kvalifikace vyloučeni a přesunuti na konec startovního roštu

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace