Hlavní obsah

Hamilton má druhý titul, blahopřál i princ. Rosberg ztrácel, drama se nekonalo

Aktualizováno

Žádné velké drama. Lewis Hamilton má druhý titul mistra světa v závodech formule 1, devětadvacetiletý pilot stáje Mercedes ho lehce stvrdil suverénním vítězstvím ve Velké ceně Abú Zabí, jedenáctým v sezóně. Jeho největší soupeř Nico Rosberg z Německa dojel čtrnáctý, zradila ho technika. Přitom se čekala velká bitva. Lídr šampionátu Hamilton měl náskok jen 17 bodů a dvojnásobné ocenění v závěrečném závodě ještě mohlo zamíchat pořadím, ale nedělo se takřka nic mimořádného.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Brit Lewis Hamilton, nový mistr světa v závodech F1, po triumfu v závěrečném podniku na okruhu Yas Marina v Abú Zabí.

Článek
Fotogalerie

Nový šampión se na trůn vrátil po šesti letech, v roce 2008 triumfoval v týmu McLaren. Dnes se stal nástupcem Němce Sebastiana Vettela, který ovládl čtyři předchozí ročníky. "Nemám slov. A je to úplně jiné. Je to silnější pocit než poprvé," říkal Hamilton chvíli poté, co si se slzami v očích vyslechl hymnu. "Nejkrásnější den v mém životě," poznamenal.

"Jsi legenda. Dobrá práce, kamaráde," blahopřál hned po závodě přes týmové rádio princ Harry Hamiltonovi, který se vyrovnal dalším britským dvojnásobným šampiónům F1 Jimu Clarkovi a Grahamu Hillovi. O jeden titul víc má Jackie Stewart.

Hamiltonovi stačilo udržet druhou pozici, ze které do závodu odstartoval. Začal však ještě lépe, byl první, dostal se před Rosberga, který startoval z pole position. Jejich zastávky v depu posunuly dopředu Massu na williamsu, ale vzájemné postavení mercedesů se nezměnilo a záhy se vrátily i na první dvě příčky. Jenže Rosberga potkaly technické trable a s ubývajícím denním světlem odcházely i jeho naděje na titul. Pod již naplno zářícími reflektory se nakonec naplno mohl radovat Hamilton.

Na kvalifikaci Němec nenavázal

Rosberg triumfem v sobotní kvalifikaci situaci zdramatizoval, i tak ale musel doufat, že v případě jeho vítězství některý ze soupeřů dokáže Hamiltona předjet a pomůže mu k titulu. Jeho šance se ale začaly záhy rozplývat.

Hamilton už do první zatáčky přijel jako první a ani v dalším průběhu nic nenasvědčovalo tomu, že by po porážce v kvalifikaci měl svázané ruce nervozitou, jak si Rosberg přál.

"Byl to dobrý start, možná nejlepší, jaký se mi kdy povedl. Měl jsem do závodu připraveno několik strategických variant, pro případ vedení jsem musel prostě jet. Kvalifikace nebyla ideální, ale v závodě mi to sedlo," oddechl si Hamilton.

Od mistra dostal kolo

Ještě před polovinou závodu pak navíc monopost německého pilota ztrácel výkon. Rosberg se chytal posledních nadějí, podle komunikace s týmem se snažil vydržet na předních pozicích co nejdéle, aby využil případný Hamiltonův výpadek. To by ale potřeboval dojet alespoň pátý. Ale ani z toho nenastalo nic, Rosberg se naopak propadl až mimo bodované pozice a Hamilton jej dokonce předjel o celé kolo poté, co Němec odmítl zajet na výzvu týmu do boxů.

"S tím velkým snem to dnes nedopadlo. Je to velké zklamání. Ale když se podíváme na sezónu, tak zvítězil ten o něco lepší jezdec," prohlásil sportovně syn Kekeho Rosberga, mistra světa z roku 1982.

Hamilton si připsal 33. triumf v kariéře a posunul se před Fernanda Alonsa ze Španělska na páté místo historické tabulky. Na stupně jej doprovodili piloti Williamsu Felipe Massa z Brazílie, který zaznamenal nejlepší výsledek v sezóně, a Fin Valtteri Bottas. Vettel se rozloučil se stájí Red Bull osmým místem, Alonso skončil hned za svým nástupcem v týmu Ferrari devátý.

"Chtělo by to skončit alespoň na pódiu," posteskl si Fernando Alonso. Bývalý dvojnásobný šampion opouští Ferrari se smíšenými pocity. "Jsou tady skvělí lidé, byla to pěkná zkušenost, ale chci být lepší než desátý. Už brzo se dozvíte, kde budu jezdit," uvedl Španěl, jenž má namířeno zpět do McLarenu, za který závodil v roce 2007.

Ani sesazený šampión Vettel nekončil v dobrém rozpoložení. "Nejsem zrovna na vrcholu blaha. Byla to neskutečná cesta, hodně jsem se naučil a teď jsem připravený na další krok," řekl pátý muž konečného pořadí.

Poklidný závod "oživil" požár lotusu Venezuelana Maldonada. Pilot ale nakonec nebyl v ohrožení.

Velká cena Abú Zabí, závěrečný závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:39:02,619 (průměrná rychlost: 184,982 km/h)
2. Massa (Braz./Williams) -2,500
3. Bottas (Fin./Williams) -26,300
4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -37,200
5. Button (Brit./McLaren) -1:00,300
6. Hülkenberg (Něm./Force India) -1:02,100
7. Pérez (Mex./Force India) -1:11,000
8. Vettel (Něm./Red Bull) -1:12,000
9. Alonso (Šp./Ferrari) -1:25,800
10. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1:27,800
Konečné pořadí MS (po 19 závodech):
1. Hamilton 384 b.
2. Rosberg (Něm./Mercedes) 317
3. Ricciardo 238
4. Bottas 186
5. Vettel 167
6. Alonso 161
7. Massa 134
8. Button 126
9. Hülkenberg 96
10. Pérez 59
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 701
2. Red Bull 405
3. Williams 320
4. Ferrari 216
5. McLaren 181
6. Force India 155
7. Toro Rosso 30
8. Lotus 10
9. Marussia 2

Reklama

Související témata: