Hlavní obsah

Princ Harry korunoval Hamiltona: Jsi absolutní legenda

Radek MalinaSport.czPrávo

Lewis Hamilton, britský pilot týmu Mercedes, slaví podruhé v kariéře titul mistra světa formule 1. V neděli ovládl GP Abú Zabí, poslední podnik devatenáctidílného seriálu. Šampiónem se stal prvně v roce 2008 v barvách McLarenu.

Foto: Caren Firouz, Reuters

Britský pilot Lewis Hamilton slaví se svým týmem v Abú Zabí titul mistra světa.

Článek
Fotogalerie

„Můj bože, jsem mistr světa," halekal do týmové vysílačky 29letý borec, když proletěl jako vítěz nedělním závodem. První mu symbolicky gratuloval princ Harry. Zástupce královské rodiny sledoval závod na okruhu.

„Lewisi, děkuju za radost, kterou jsi dopřál britským fandům. Jsi absolutní legenda," pronesl do vysílačky Harry pár vteřin po závodě, kdy Hamilton kroužil vítězné kolečko s britskou vlajkou nad hlavou.

Vyrazil jako raketa

Před závodem, v němž se jelo o dvojnásobek bodů, čelil velkému tlaku. V kvalifikaci totiž chyboval, a tak do závodu vyrážel až jako druhý za týmovým kolegou Rosbergem, který jako jediný mohl Hamiltona ohrozit. Jenže na roštu ukázal britský pilot, jak moc po titulu touží. „Vyrazil jsem jako raketa. Možná šlo o nejlepší start mého života," jásal Hamilton.

Díky vedení měl závod pod kontrolou. „Existovaly dvě strategie. Buď zůstat vzadu a čekat do první zastávky, nebo zkusit jít hned v úvodu dopředu. Kvalifikace mi nevyšla, ale závod byl perfektní, auto fenomenální," vykládal nadšený Hamilton.

Od poloviny závodu mohl být v klidu. Rosbergův stroj ztrácel výkon, Němec vypadl z bodované desítky. Na konci jej Hamilton dokonce předjel o celé kolo. „Myslím, že jsme v celé sezóně svedli parádní souboj. Nico byl úžasný soupeř. I teď se zachoval skvěle, když mi přišel pogratulovat a řekl, že jsem jel dobře," přiblížil rozmluvu s rivalem bezprostředně po poslední bitvě sezóny.

Na stupních vítězů si užíval aplausu tribun. „Pomohla mi přítomnost britských fanoušků, kteří vyrazili tak daleko, aby mě podpořili," vykládal borec, jenž utnul čtyřleté panování Němce Vettela. Druhý světový titul oslavil už 11. triumfem sezóny. „Být mistrem světa poprvé bylo skvělé, ale nyní se cítím mnohem lépe než před šesti lety," juchal.

Reklama

Související témata: