Hlavní obsah

VIDEO: Podmol odhodil zábrany, zkusil freestylovou novinku. A takhle jeho flip dopadl

Berlín

Na dopadu se nesrovnal, vypadalo to hodně divoce. Pokus o novinku Libor Podmol nezvládl podle svých představ. Ale šrám, který při berlínském závodě MS ve freestyle motokrosu utrpěl, není až tak vážný, že by ho odradil od dalších kousků, a to už v nejbližší době. Svůj surfer flip může záhy zopakovat. Už v dokonalém provedení.

Libor Podmol předvedl surfer flip.

 
Článek

Nájezd na rampu z neobvyklé pozice a pak i tzv. tsunami flip proběhly v pořádku, ale přistání bylo drsnější. Odneslo to zápěstí. Podmol podstoupil několik vyšetření. „Zlomený to naštěstí není. Podle mého českého doktora by měl normální člověk dostat neschopenku a sádru na tři týdny, já zkusím několik dní klidu, ortézu, enzymy a budu doufat, že start na Red Bull X-Fighters v Mexiku nebude ohrožen," říká Podmol.

Pro svět freestylu jeho skok znamená další překročení hranic. „Myslím si, že po tom, co jsem ostatním jezdců ukázal, mě budou následovat. Trik zlidoví a za pár měsíců nebo let bude běžný na každých závodech," podotýká ostravský rodák.

Podmol se chystal v únoru ve Španělsku, aby skok poprvé uvedl právě v berlínské hale. „Nazval jsem ho surfer flip, protože před odrazovou rampou vyskočím na sedlo motocyklu a jedu jak na surfu... na konci rampy škubnu, motorka se začne točit do salta a já vyletím do tsunami flipu (stojka na řidítkách v saltu)," popisuje.

Chtěl všechny šokovat

Před ostrým provedením kousku přiznával jistý pocit zábran. "Ale o to větší je pocit euforie, když zjistíte, že to bude fungovat a posunute svůj sport celosvětově o krok dopředu a zapíšete se nesmazatelně do jeho historie," říká mistr světa z roku 2010 a zlatý medailista z X-Games 2013.

Jak se k novému kousku dopracoval? "Hecovali jsme se s klukama, kdo udělá bláznivější trik do molitanu. Mně se v hlavě zrodila tato myšlenka... I když to bylo "jen" do molitanu, skočit trik, který před vámi nikdo neskočil, je velmi strašidelné. Nemáte tušení jestli vám motorka třeba neuletí z rukou...A když na vás přistane i do molitanu stokilová motorka ze seedmimetrové výšky, může to pěkně bolet," vrací se k prvním pokusům nanečisto.

Po první zkoušce už jen dolaďoval detaily a taky dával pozor na to, aby se nic nedostalo na veřejnost. "Chtěl jsem na prvním závodě všechny šokovat," dodává. Další šanci bude mít v Mexiku.

Reklama

Související témata: