Hlavní obsah

Motocyklista Kornfeil zopakoval největší úspěch kariéry, na startu bude stát v první řadě

Sepang
Aktualizováno

Podruhé v letošní sezóně i v celé dosavadní kariéře odstartuje motocyklový závodník Jakub Kornfeil do závodu Mistrovství světa z první řady. Český jezdec v Sepangu zopakoval svůj dosavadní životní výsledek z květnové italské Grand Prix, kde ale pak závod po nezaviněném pádu nedokončil. Karel Hanika zajel v kvalifikaci dvanáctý čas, Karel Abraham v nejsilnější třídě MotoGP odstartuje z 15. místa.

Foto: MPAfoto.com, ČTK

Český motocyklový jezdec Jakub Kornfeil na trati.

Článek

Jednadvacetiletý Kornfeil patří v předposledním soutěžním víkendu sezóny od počátku k nejrychlejším. V jednotlivých trénincích se umístil postupně třetí, druhý a čtvrtý. V kvalifikačním "závodě na jedno kolo" pak nestačil pouze na suverénního Australana Jacka Millera, za nímž zaostal o 566 tisícin sekundy, a Brita Johna McPheeho. Ten byl o 107 tisícin rychlejší než Kornfeil.

Kornfeilovi se sice v posledních závodech daří, v silném týmu Calvo si ale pozici i pro příští sezónu neudržel. V průběhu sezóny uvažoval jednadvacetiletý jezdec i o přestupu do vyšší kategorie Moto2. Český reprezentant nakonec vymění v rámci kubatury motocykl KTM za stroj Mahindra, jeho týmovým kolegou bude Japonec Tacuki Suzuki. Kornfeilův nový zaměstnavatel, francouzský tým CIF, zatím příliš úspěchů nesbíral a český závodník tak může příští rok jen příjemně překvapit.

„Máme za sebou fantastickou kvalifikaci. Je úžasný pocit podruhé v sezóně startovat z první řady," radoval se Kornfeil na svém webu. „Dnes si toho ale považuju mnohem více, protože jsem si všechno zajel sám, kdežto v Mugellu jsem se vytáhl za Fenatim a Millerem. Vlastně celý víkend si to zajíždím sám, což by se mi mohlo hodit v zítřejším závodě," pochvaloval si český jezdec.

Jeho maximem v závodě je páté místo, na které už dosáhl v kariéře pětkrát, jen letos třikrát. „Budu se prát, jak to jen půjde. Musím okamžitě vracet veškeré útoky a drát se co nejvíc dopředu. Tento víkend je vidět, že na to opravdu máme," těšil se na Kornfeil na závod.

Márquez překonal rekord

V MotoGP vybojoval pole position již jistý mistr světa Marc Márquez ze Španělska, který třináctým kvalifikačním vítězstvím v sezóně vytvořil nové maximum královské kubatury. Do závodu odstartuje z prvního místa už po padesáté v kariéře. V Sepangu to dokázal v novém rekordu okruhu 1:59,791, ten předchozí držel od loňska také on.

Český jezdec Abraham zajel patnáctý čas, což je jeho třetí nejlepší kvalifikační výsledek v sezoně. Nechybělo přitom mnoho a startoval by místo slušné páté řady z chvostu. "Bylo to docela těsné, do jediného rychlého kola jsem vjel sedm vteřin před šachovnicovou vlajkou. Jsem rád, že jsem v tu chvíli nebyl v boxu, muselo tam být docela dusno, protože kdybych to nestihl, jedeme z posledního místa. Naštěstí to vyšlo a patnácté místo je, myslím, povedené," uvedl na svém webu Abraham.

Kvalifikace na Velkou cenu Malajsie:
Moto3:
1. Miller (Austr./KTM) 2:12,450
2. McPhee (Brit./Honda) -0,459
3. Kornfeil (ČR/KTM) -0,566
4. Vázquez -0,590
5. Á. Márquez (oba Šp./Honda) -0,856
6. Fenati (It./KTM) -0,984
...12. Hanika (ČR/KTM) -1,434
Moto2:
1. Rabat (Šp./Kalex) 2:07,429
2. Kallio (Fin./Kalex) -0,158
3. Cortese (Něm./Kalex) -0,277
4. M. Viňales (Šp./Kalex) -0,325
5. Lüthi (Švýc./Suter) -0,420
6. Nakagami (Jap./Kalex) -0,446
MotoGP:
1. M. Márquez 1:59,791
2. Pedrosa (oba Šp./Honda) -0,182
3. Lorenzo (Šp./Yamaha) -0,412
4. Bradl (Něm./Honda) -0,681
5. Dovizioso (It./Ducati) -0,912
6. Rossi (It./Yamaha) -0,949
...15. Abraham (ČR/Honda) nepostoupil do druhé části kvalifikace
Dojede v ostrém závodu na okruhu v Sepangu Jakub Kornfeil mezi elitní trojicí jezdců kubatury Moto3?
Bude na bedně.
45,2 %
Velkou cenu Malajsie vyhraje.
5,5 %
Soupeři startující za ním jej předjedou.
36,3 %
Závod nedokončí.
13 %
Celkem hlasovalo 3678 čtenářů.

Reklama

Související témata: