Hlavní obsah

Nejčernější den v dějinách motorsportu. Před 60 lety v Le Mans zahynuly desítky lidí

Praha

Přesně před šedesáti lety - 11. června 1955 - se odehrála při závodu 24 hodin Le Mans nejstrašlivější tragédie v dějinách motorsportu a zřejmě i sportu jako takového. Vůz Mercedes pilotovaný Pierrem Leveghem se v cílové rovince okruhu La Sarthe po kolizi se soupeřem vznesl do vzduchu, kde začal hořet a trosky spadly do prostoru pro diváky. Bilance nehody budí dodnes hrůzu: vedle pilota zahynulo 83 lidí, 120 bylo zraněno.

Tragédie v Le Mans 1955

 
Článek

V roce 1955 se legendární závodu 24 hodin v Le Mans účastnilo 76 automobilů. Na startu stály porsche, ferrari, maserati, jaguary či mercedesy. Do jednoho z nich usedl i padesátiletý Francouz Levegh, jemuž triumf dvakrát těsně unikl. Měl poslední šanci.

Dvě hodiny a 19 minut po startu, který je v Le Mans charakteristický dobíháním jezdců do kokpitů aut, se vozy blížily k hlavní tribuně. První byl Mike Hawthorn, druhý Lance Macklin a třetí Levegh, následovaný Juanem Manuelem Fangiem - legendou formule 1. Vedoucí jezdec chtěl nejprve zajet do boxů, ale svůj plán si rozmyslel a vrátil se na trať. Macklin na to zareagoval, nicméně dostal smyk. Levegh už nemohl včas uhnout.

Srážka jej v rychlosti 240 kilometrů za hodinu odhodila na ochrannou bariéru. Mercedes se ve vzduchu převrátil a jako neovladatelný aeroplán vlétl do řad diváků. Těžký vůz ještě ve vzduchu explodoval, pilot ihned zemřel. Výbuch rozmetal do okolí tisíce úlomků z vozu. Bilance v přeplněném hledišti byla strašlivá. Všude krev, zranění lidé a doslova oddělené kusy těl. Zemřelo 83 osob, asi 120 lidí bylo vážně zraněno.

Mohl za nehodu Hawthorn?

V závodu se však pokračovalo! Z piety odstoupily jen dva zbývající mercedesy. O tragédii věděli pouze diváci v okolí. Pořadatelé byli bezradní, jak z okruhu naráz dopravit desítky tisíc lidí. Argumentem byl i fakt, že by panika znemožnila rychlý zásah zdravotníků. Smutný maratón vyhrál Jaguar s piloty Ivorem Buebem a Hawthornem, kteří dosáhli rekordu s průměrnou rychlostí 170,5 km/h. Počet mrtvých byl také rekordní - vymazal 13 nebožtíků a 27 raněných ze závodu v německém Weybergu (1952).

Experti se neshodli, kdo za tragédii mohl, ale nevíce jich dávalo vinu Hawthornovi, který nezvládl situaci. Sám to i v soukromí bezprostředně po nehodě údajně přiznal, později ale všechno popřel. Jiní přičítali vinu Macklinovi, který se nepodíval do zrcátek. Někteří zase poukazovali na Leveghův věk, mrtvý pilot se navíc nemohl bránit. Oficiálně byli všichni piloti osvobozeni i kvůli nedostatečnému zabezpečení okruhu.

Smutná událost na francouzském okruhu měla dalekosáhlé důsledky. Vedla k diskusi o zlepšení bezpečnostních podmínek. Byl zvětšen odstup mezi závodícími a diváky. Značka Mercedes-Benz odstoupila z vrcholných šampionátů a své vozy vrátila na trať až v roce 1987. Švýcaři dokonce závody na okruzích nadobro zakázali a zákaz byl odvolán teprve v roce 2007.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.