Hlavní obsah

Deštivou Rallye Český Krumlov ovládl Pech, Kopecký havaroval

Úřadující český šampion Václav Pech ovládl Rallye Český Krumlov, druhý díl mezinárodního mistrovství republiky v automobilových soutěžích. O vítězství bojoval s továrním jezdcem Škody Janem Kopeckým, který však v poslední rychlostní zkoušce havaroval. Druhé místo obsadil Miroslav Jakeš, třetí skončil Vojtěch Štajf.

Foto: Roman Vohradník, ČTK

Rallye Český Krumlov, druhý závod mezinárodního mistrovství ČR v automobilových soutěžích. Na snímku Václav Pech a jeho spolujezdec Petr Uhel.

Článek

Kopecký v pátek ovládl první etapu, dnes ale na mokré trati nestačil Pechovu tempu. V deštivém počasí postupně ztrácel a v jedenáctém měřeném testu klesl na druhé místo. Pech si následně vypracoval desetisekundový náskok a Kopecký ve snaze vrátit se na první pozici havaroval.

"V pátek jsem si nedovedl představit, že bych Honzovi stačil a ani to nebylo našim cílem. Byl rychlejší. Dnes nám ale na první vložce dal čuchnout a i pak se nám dařilo. Celou dobu jsme ale jeli totální hranu a byli jsme na limitu všeho," řekl Pech ČTK.

Na vítězství nechtěl sedmatřicetiletý jezdec před koncem soutěže myslet. "Už několikrát jsme prohráli s velkými piloty na poslední erzetě. Snažil jsem se nemyslet na to, že vedeme a soustředil jsem se jen na svůj výkon. Abych mohl říct, že jsem udělal maximum bez ohledu na výsledek," uvedl Pech, který obhájil loňský triumf a celkově vyhrál Rallye Český Krumlov již počtvrté.

Kopecký byl zklamaný

Kopeckého útok v posledním měřeném testu čekal. "Že skončí mimo trať, ale ne. Mohlo to potkat každého z nás na každém metru, protože to opravdu hodně klouzalo. Stačilo se dostat kousek na trávu a bylo," řekl Pech, jenž si upevnil vedení v průběžném pořadí MMČR. Vyhrál totiž i lednovou Jänner rallye.

Kopecký byl po nezdaru zklamaný, sportovně ale uznal, že tentokrát byl Pech rychlejší. "Gratuluji mu k vítězství. Byl to skvělý souboj až do konce. Vašek doslova letěl a vítězství si zaslouží," uvedl tovární jezdec Škody, kterému k úspěchu nepomohly ani změny v nastavení a úpravy na voze v průběhu dne.

Druhé místo spadlo do klína Jakešovi, který za Pechem zaostal o více než tři minuty. "Od začátku bylo jasné, že s nejrychlejšími kluky nemůžeme závodit. Jeli jsme si svoje tempo a nakonec z toho bylo druhé místo," uvedl Jakeš, který se postaral o úspěšný český debut vozu Citroën DS3 R5.

Vydařenou soutěž má za sebou také Jiří Kalista, který startoval v kategorii historických vozů, ale prosazoval se i v absolutním pořadí. Po třinácté erzetě, kterou pro "historiky" rallye skončila, byl čtvrtý.

"Výsledky nás těšily, ale snažil jsem se na to nemyslet. Je fantastické, že jsme mohli závodit s 'velkými' kluky. Bylo to ale i proto, že jsme mohli používat pneumatiky, jaké jsme chtěli, zatímco elita měla gumy předepsané," řekl Kalista.

Český šampionát bude pokračovat za dva týdny, kdy se pojede Rallye Šumava Klatovy.

Rallye Český Krumlov, druhý díl mezinárodního mistrovství ČR v automobilových soutěžích:
1. Pech, Uhel (Mini John Cooper Works S2000)1:35:40,3
2. Jakeš, J. Novák (Citroën DS3 R5)-3:12,9
3. Štajf, Rajnoha (Subaru Impreza STI)-6:44,0
4. Frycz, Spurek (Pol./Subaru Impreza STI)-7:52,5
5. Hozák, Radina (Mitsubishi Lancer Evo IX)-8:16,9
6. Koči, L. Kostka (SR/Citroën DS3 R3T)-8:48,9

Reklama

Související témata: