Hlavní obsah

Podívejte se, kde Češi bydlí během MS. Jágrovi dovezli běžecký pás

Jan ŠkvorSport.cz

Jen pár metrů od nich protéká potok Botič, všude okolo zeleň a stromy. Česká hokejová reprezentace našla během domácího světového šampionátu útočiště v pražské Hostivaři v Selském Dvoře. Národní tým má čtyřhvězdičkový hotel, který je památkově chráněnou budovou z 15. století a místo něj tu původně stál mlýn a konírna, celý pro sebe. „Podmínky tady máme vynikající, našli jsme zde absolutní klid,“ libuje si trenér Vladimír Růžička.

Hotel pro české hokejistyVideo: Sport.cz

 
Článek

Před hotelem je natažený transparent „Kluci jsou tu jako doma" a pod ním na šňůře visí dresy národního týmu, brusle, ribano, hokejka a od středy už na kolemjdoucí koukají i papíroví králíci z klobouku Bob a Bobek, maskoti šampionátu. Většina z věcí patří majiteli hotelu a bývalému prezidentovi hokejové Sparty Viliamu Sivkovi a jeho synům, kteří hokej dříve hráli.

Dovnitř se ale kromě hráčů, vedení národního týmu a personálu hotelu nikdo nedostane. Dohlíží na to přítomná ochranka i policisté. „Máme tu mnohem větší klid, než kdybychom bydleli na hotelu s dalšími sedmi týmy," přiznává Vladimír Růžička, jehož Sivkova nabídka ubytování potěšila.

„Přiznám se, že jsem za ni byl hodně rád. Během sezónních akcí jsme bydleli v Clarionu (ve Vysočanech), ale při domácím mistrovství světa jsem chtěl, aby byl tým samostatně a měl lepší podmínky než na šampionátech mimo domácí území. Tady v Hostivaři nám to vyhovuje, prostředí je krásné a je o nás velice dobře postaráno. Všechno perfektně funguje, jsme spokojeni," říká Růžička.

Šéfkuchař vařil i pro Bushe a Obamu

Nejen ticha a klidného prostředí si však hokejisté v Hostivaři užívají. V hotelu rovněž mají speciální místnost na regeneraci, jejich potřebám se upravil i chod kuchyně. K dispozici je i velký mrazák, až po okraj naplněný ledem, aby si hráči mohli chladit naraženiny. Majitel hotelu navíc nechal dovézt speciální lokální chladící přístroj, jenž umožňuje ledovat jen postižené místo na těle. „Ale rozhodně kluky nerozmazlujeme. Musím říct, že oproti jiným národním týmům je ten český velmi skromný," překvapilo Sivka.

Češi mají k dispozici čtrnáct dvoulůžkových a osm jednolůžkových pokojů. „Někteří kluci chtěli mít samostatný pokoj, aby je nerušilo chrápání a dobře se vyspali. Ale většina spí po dvojicích," prozrazuje Růžička. Speciální požadavek pak měl Jaromír Jágr. Legendární „68" je zvyklá si jít dvakrát denně zaběhat, a tak mu byl na zahradu dvora, kde se nepřetržitě točí mlýnské kolo, dovezen běžecký pás.

Gastronomii má v Selském dvoře na starosti šéfkuchař hotelu Patrik Bečvář. Sedmadvacetiletý mladík, který získal cenu Kuchař roku České republiky 2013/2014, v minulosti vařil i pro americké prezidenty George Bushe mladšího a Baracka Obamu, když byli na návštěvě v České republice. Od Mezinárodní hokejové federace IIHF dostal povolenou skladbu menu, aby splňovalo kalorické hodnoty.

Růžička má strach, aby hráči nepřibrali

„Jídelníček jsem dával dohromady měsíc před začátkem turnaje. Muselo mi ho schválit vedení reprezentace a podařilo se to hned na první pokus. Žádné připomínky nebyly," usmál se Bečvář, který v den zápasu nesmí hokejistům vařit těžká a kořeněná jídla. Dominovat tak budou ryby (i mořské), krůtí a kuřecí maso a těstoviny.

„Chceme, aby jídlo bylo pestré, má to na starost reprezentační doktor a kondiční trenér. Omezujeme knedlíky, ty si kluci můžou dát po mistrovství. Ale s jídlem opravdu nebude žádný problém, je velice kvalitní. Jenou doufám, že mi tady kluci nepřiberou. Sami však vědí, co si můžou dovolit," tvrdí Růžička, který bude rozhodovat o případných návštěvách manželek a přítelkyň hráčů na hotelu.

Reklama

Související témata: