Hlavní obsah

Růžička: Fanoušci kluky svazují. Bojíme se bouchnout do puku, všechno fajruje gólem

Praha

Dvě třetiny drželi s favorizovanou Kanadou krok, jenže v té třetí i vinou zbytečných faulů odpadli a museli skousnout už druhou prohru na domácím MS. Stejně jako proti Švédům inkasovali čeští hokejisté šest branek a jejich kouč Vladimír Růžička přiznává, že defenziva vázne. „Tahle porážka hodně bolí, na můj vkus děláme chyb v obraně až příliš.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička.

Článek
Fotogalerie

Byl rozhodujícím momentem zápasu kanadský gól na 3:2 v závěru druhé třetiny, který přišel jen necelé dvě minuty po vašem srovnání?

Dokázali jsme se dvěma góly vrátit do zápasu, jenže tenhle moment nás docela nahlodal. Přitom jsme hráli docela slušně, jenže na konci druhé třetiny jsme udělali pár chyb a branka po jedné z nich nás v přestávce dostala dolů.

Neměl jste pocit, že ve třetí třetině už mužstvu došly síly?

Je to možné. Jenže Kanada hrála výborně, perfektně zvládala souboje jeden na jednoho, byla silnější na puku. Své šance umí zakončit a to ještě velice dobře zachytal Ondra Pavelec, jinak jsme mohli dostat mnohem víc gólů. Na druhou stranu, my jsme dali tři, ale mohlo jich klidně být sedm. Jenže když třikrát netrefíme prázdnou branku... To u Kanaďanů, když ji mají jen z poloviny odrytou, puk visí v síti.

Je pro vás alarmující, že jste i v druhém zápasu s top týmem dostali šest branek?

Souhlasím, že je to dost. Nemůžeme vzadu dělat takové chyby, na můj vkus je jich strašně moc. Jakmile se soupeř dostane do šance, pokaždé to fajruje gólem. Zdá se mi, že šťouráme puky místo toho, abychom je posílali ven z pásma. Kanaďani to napálej po plexiskle a je z toho zakázaný uvolnění. To my máme strach do toho trošku bouchnout. Kanada nás cvičila.

Po zápase se Švédy jste říkal, že chybující obránce pohladíte. K čemu přistoupíte nyní?

Kluci samozřejmě nechtějí dělat chyby, ale zdá se mi, že hrajeme komplikovaně. Musíme se na to zaměřit a ponaučit se. Kluci hrozně dřou, když cítí fanoušky za zády. Strašně chtějí, ale když vidí to nadšení fanoušků, možná je to malinko svazuje. Jenže musíme se z toho během dvou volných dnů dostat, dát se dohromady, protože nás čekají další zápasy. Musíme se ale zlepšit.

V nich nastoupíte proti papírovým outsiderům. Nebude vás svazovat, že cokoliv jiného než výhry se neočekávají?

Nevím, to se teprve uvidí. Máme prostě dva dny volno a musíme se srovnat. Rozebereme si naši hru, duel s Kanadou nám ukázal dost věcí.

Jak nezápasové úterní a středeční dny strávíte?

Úterek regenerací, na led půjdeme až ve středu. Hráči si potřebují odpočinout, mají šrámy. Doktoři a (fyzioterapeut) Pavel Kolář je musejí dát dohromady. V úterý po obědě bude volnější program, sejdeme se večer na hotelu. Ve středu máme naplánovaný trénink i video, na kterém si rozebereme oslabení. Dostáváme v něm moc gólů.

Váš asistent Ondřej Weissmann přiznal, že čekáte na vývoj série druhého kola play off NHL mezi Tampou Bay a Montrealem, z něhož byste měli zájem o Tomáše Plekance. Máte nějaké bližší zprávy?

Nechci se k tomu vyjadřovat. Máme další hráče, kteří tu jsou s námi, a uvidíme, jak to bude. Plekance řešit nebudu, Montreal pořád hraje. Nechci, aby se psalo, že na někoho čekáme. My na nikoho nečekáme.

Reklama

Související témata: