Hlavní obsah

Čeští házenkáři zahájili ME debaklem. Španělé je dokonale rozebrali

Čeští házenkáři zahájili mistrovství Evropy v Rakousku debaklem od Španělska 25:37. Svěřenci slovenského trenéra Martina Liptáka v úterý neuhlídali zejména střelce Romera, který jim dal čtrnáct gólů. Dalším soupeřem českého celku v základní skupině bude ve středu Francie.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Český házenkář Tomáš Sklenák se probíjí španělskou obranou během zápasu na ME v Rakousku.

Článek

"Z naší strany bylo velmi soustředěných prvních dvacet minut, kdy jsme dobře hráli v obraně. Při našem dvojnásobném oslabení jsme se ale pak dostali pod tlak a soupeř získal vedení. Ve druhém poločasu jsme se už nedostali do hry," uvedl Lipták.

Utkání nezačalo pro český celek nejlépe, protože po dvou brankách Romera a dvou výborných zákrocích gólmana Sterbika vedli Španělé 2:0. Poté se ale naturalizovaný Srb v brance zranil a jeho náhradník Hombrados už tak úspěšný nebyl. Z deseti střel nechytil za dvacet minut ani jednu, ale k získání náskoku to českému celku nepomohlo.

Za českou obranou sice skvěle chytal Štochl, který si dlouho držel úspěšnost zákroků padesát procent, ale k rychlým útokům se přesto jeho spoluhráči nedostávali. Hbitý Tomás navíc osobně bránil nejlepšího českého střelce Jíchu, který se tak prakticky nedostal do hry.

Soupeř těžil z rychlých protiútoků

Svou rychlostí táhl českou hru Sklenák, dvěma hezkými brankami se předvedl Vítek, ale soupeř vedle jisté ruky Romera těžil i z rychlých protiútoků, za poločas jich zužitkoval šest. Naopak Češi, přestože to měla být jedna z jejich největších zbraní, se nedostali ani k jednomu. I tak ještě v 17. minutě vedl český celek 8:6 a ještě ve 20. minutě 10:9.

Soupeř pak ale ještě více zpřesnil obranu a čeští hráči se jen těžko dostávali do střeleckých pozic. Navíc se chytil Hombrados a misky vah se začaly překlápět. Češi navíc faulovali a za vyloučení pykali. Od dvacáté minuty do přestávky nedokázali ani jednou skórovat, naopak bronzový celek z posledních olympijských her se rozjel a po gólech Romera a Tomáse byli Češi v poločase o sedm branek pozadu.

Liptákův tým se z otřesu ze závěru první půle už nevzpamatoval. Naopak soupeř v naprostém poklidu druhých třicet minut zvládl. Češi nenašli zbraň na vysunutou a důraznou obranu, sami si vůbec nevěděli rady s variabilní útočnou hrou Španělů. Na postu pivota navíc úřadoval Aguinagalde, který vybojoval šest sedmimetrových hodů a navíc se dokázal i třikrát prosadit. Soupeř postupně náskok navyšoval a kouč Lipták dal za rozhodnutého stavu příležitost i dalším hráčům.

"V závěru jsem prostřídal hráče, abychom ušetřili síly na další zápasy. Nesmíme z toho dělat tragédii, máme před sebou ještě další dva zápasy. Všechny svoje síly napneme k pátečnímu zápasu proti Maďarsku," dodal Lipták.

Česká republika - Španělsko 25:37 (10:17)
Sestava a branky ČR: Štochl, Galia - Nocar 1, Vítek 2, Mičkal 2, Zdráhala, Vraný 5, Kubeš 1, Piskač, Jícha 8/4, Filip 2, Sobol, Mráz 1, Stehlík 1, Hynek, Sklenák 2. Nejvíce branek Španělska: Romero 14/8, Garcia 5, Tomas 5. Rozhodčí: Din, Dinu (oba Rum.). Sedmimetrové hody: 4/4 - 8/8. Vyloučení: 7:6. Diváci: 2000.
Výsledek soupeřů Česka ze skupiny D: Francie - Maďarsko 29:29 (16:16).
Zbývající zápasy:
Skupina A (Štýrský Hradec): Rusko - Ukrajina 37:33 (21:16), Chorvatsko - Norsko 25:23 (11:10).
Skupina B (Linec): Dánsko - Rakousko 33:29 (17:15), Island - Srbsko 29:29 (15:11).
Skupina C (Innsbruck): Německo - Polsko 25:27 (8:12), Švédsko - Slovinsko 25:27 (13:7).

Reklama

Související témata: