Hlavní obsah

Berdych nečekaně vypadl. Prohrávali i další Češi, postoupila jen Benešová

MELBOURNE

Český tenista Tomáš Berdych skončil na Australian Open nečekaně již ve druhém kole. Jednadvacátý nasazený prohrál s Jevgenijem Koroljovem z Kazachstánu po třech setech 4:6, 4:6 a 5:7. Z pětice zástupců českého tenisu v Melbourne postoupila pouze Iveta Benešová v dohrávce prvního kola, stejně jako Berdych vypadly Lucie Hradecká, Sandra Záhlavová a Barbora Záhlavová-Strýcová.

Foto: Anindha Parthy, Reuters

Tomáš Berdych vypadl na Australian Open už ve 2. kole

Článek

Berdych se nemohl opřít o svoji základní zbraň, o podání, které v utkání ztratil celkem sedmkrát. Úspěšnost jeho prvního servisu dosáhla jen 51 procent. Naděje na zvrat mu svitla ve třetím setu, kdy vedl 5:4 a podával, ale nedokázal sadu ukončit. O tři gamy později ještě odvrátil tři mečboly a vyrovnal z 0:40 na shodu, jenomže servis nakonec neudržel a za dvě hodiny a jednadvacet minut prohrál.

Berdych tak nenavázal v Melbourne na předchozí tři ročníky, v kterých vždy postoupil na turnaji až do osmifinále. Po vypadnutí obou tahounů daviscupového týmu Berdycha a Radka Štěpánka tak v mužské dvouhře z českých hráčů zůstal jen Jan Hájek.

Benešová půjde proti Zvonarevové

Do druhého kola postoupila Benešová, která si poradila s Chang Kai-chen z Tchaj-wanu 7:5, 6:2. "Dosud se mi nedařilo jak bych si přestavovala, a tak jsem ráda, že přišlo tohle první letošní vítězství na grandslamu," řekla Benešová. "Měla jsem v i trochu štěstí, ve druhém setu se mi zdála už odevzdanější."

Příští soupeřkou Benešové bude devátá nasazená Věra Zvonarevová z Ruska. "Známe se dobře, takže vím, co od ní očekávat, ale je to výborná hráčka, vždyť tu byla loni v semifinále," řekla Češka.

Nejdříve rekordní maraton, teď vyřazení

S turnajem se v prvním kole rozloučila Hradecká, která sice vyhrála v souboji s Šahar Peerovou z Izraele první set 7:6, ale další dva ztratila 2:6 a 1:6. "Na začátku druhého setu soupeřka nehrála dobře, já jsem jí však svými chybami vrátila zpátky do hry," řekla Hradecká, kterou stejně jako Benešovou trénuje Jiří Fencl.

V boji o postup už do třetího kola prohrála Záhlavová s Francouzkou Marion Bartoliovou dvakrát 4:6. "Bylo to především o servisu, kterým si ona vždy nějak pomohla. Se svým vstoupením na Australian Open jsem ale spokojena," řekla Záhlavová. Z Austrálie teď míří trénovat do Los Angeles a pak na turnaj do Kolumbie.

Turnaj skončil také pro Záhlavovou-Strýcovou, nad jejíž síly dnes byla světová dvojka Dinara Safinová z Ruska. Česká hráčka, která v prvním kole sehrála dvoudenní rekordně dlouhý duel s jinou Ruskou Reginou Kulikovovou, loňské finalistce Australian Open ve 2. kole podlehla za hodinu a půl 3:6 a 4:6.

Australian Open - výsledky českých tenistů:
MUŽI
Dvouhra - 2. kolo: Koroljov (Kaz.) - Berdych (21-ČR) 6:4, 6:4, 7:5
Čtyřhra - 1. kolo: Junaid, Luczak (Austr.) - Levinský, Parrott (15-ČR/USA) 4:6, 7:6 (7:5), 6:2.
ŽENY
Dvouhra - 1. kolo: Benešová (ČR) - Chang Kai-Chen (Tchaj-wan) 7:5, 6:2, Peerová (29-Izr.) - Hradecká (ČR) 6:7 (5:7), 6:2, 6:1..
Dvouhra - 2. kolo: Safinová (2-Rus.) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:3, 6:4, Bartoliová (11-Fr.) - Záhlavová (ČR) 6:4, 6:4.
Čtyřhra - 1. kolo: Llagosteraová, Martínezová (3-Šp.) - Dokičová, Kvitová (Austr./ČR) 7:5, 6:0, Hlaváčková, Hradecká (ČR) - Čakvetadzeová, Paszeková (Rus./Rak.) 6:4, 6:3.
Ostatní výsledky turnaje najdete zde

Reklama