Hlavní obsah

Mílař Ramzí přišel o zlato z Pekingu, to dostane Kiprop

Bahrajnský mílař Rašíd Ramzí přišel o zlato z olympiády v Pekingu kvůli pozitivnímu testu na látku CERA. Rozhodla o tom ve středu disciplinární komise Mezinárodního olympijského výboru. Oficiálním vítězem na 1500 metrů se dodatečně stane původně druhý Keňan Asbel Kiprop. Stříbro dostane Nicolas Willis z Nového Zélandu, bronz připadne Francouzi Mehdimu Baalovi.

Článek

Marocký rodák Ramzí se stal loni národním hrdinou, když pro Bahrajn vybojoval první atletické zlato v historii. Jeho vzorky z Pekingu však letos v dubnu při opakované analýze odhalily užití vylepšené verze krevního dopingu EPO.

"MOV požádal o co nejrychlejší navrácení medaile," oznámil zástupce národního výboru Ahmed Chalífa. Ramzí se chce proti rozsudku odvolat ke sportovní arbitráži do Lausanne.

Vedle devětadvacetiletého běžce byli z výsledkových listin vyškrtnuti další čtyři dopingoví hříšníci. Již v úterý přišel o stříbro ze silničního závodu italský cyklista Davide Rebellin, v konečném pořadí nebudou figurovat ani jména německého cyklisty Stefana Schumachera, řecké chodkyně Athanasie Tsumelekaové a chorvatské půlkařky Vanji Perišičové. Všechny sportovce navíc čekají další disciplinární tresty ve výši až dvou let, automaticky mají doživotní zákaz startu na olympiádě.

Po analýze kontrolního B-vzorku byla již dříve očištěna vzpěračka Yudelquis Maridalinová-Contrerasová z Dominikánské republiky, která rovněž patřila do skupiny sportovců podezřelých z užití látky CERA.

Reklama

Související témata: