Hlavní obsah

Šokující úvod kladenského desetiboje - Šebrle i Clay skončili hned po běhu na sto metrů

KLADNO

Kdo dorazil v úterý na kladenské Sletiště jen o chvíli později, přišel prakticky o všechno. Během pěti minut totiž soutěž opustili dva nejsledovanější desetibojaři TNT-Fortuna Meetingu Bryan Clay a Roman Šebrle. Oba ze soutěže odstoupili kvůli zdravotním potížím už po úvodním stometrovém sprintu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Americký desetibojař Bryan Clay (druhý zprava) kulhá za soupeři při úvodní stovce na kladenském Sletišti.

Článek

Byl to doslova šok. Měsíce očekávaný start největší desetibojařské hvězdy současnosti trval jen několik sekund. Clay vyrazil dobře z bloků a v prvním rozběhu asi do poloviny vedl. Pak ale jeho náskok srovnal Maurice Smith, syn havajských rodičů náhle zpomalil a do cíle doběhl jen setrvačností s velkou ztrátou.

Desetibojař Roman Šebrle skončil v kladenském závodě skončil hned v prvním disciplíně 100 metrů.foto: ČTK/Roman Vondrouš

V následujícím běhu vypálili všichni desetibojaři plnou rychlostí kromě jednoho. Tím byl Šebrle. který celou rovinku proběh klusem, který se na šachovnici změnil v chůzi... Ale to ještě nebyl konec smůly. Jamajčan Smith dokončil stovku v křeči, přímo z dálkařského sektoru odvezla sanitka jeho krajana Bernarda Clastona se zkrvaveným čelem, které si rozrazil při nešťastném dopadu na obrubník.

Šebrle běžel jen symbolicky

„Cítím se dost špatně, fakt zle. Zklamal jsem hodně lidí,“ říkal smutně Clay. Olympijský vítěz z Pekingu letěl po vítězství v Götzisu zpátky do Kalifornie a pak se zase do Evropy vracel. „Během té doby jsem občas ucítil nějakou bolístku. Když jsem se tady rozběhl, všechno vypadalo dobře, ale asi po padesáti metrech mě začal tahat přitahovač. Cítil jsem ho při každém kroku. Věděl jsem, že to není dobré a musel jsem zastavit. Chtěl jsem se tady v Kladně kvůli divákům předvést co nejlíp, fakt nevím...,“ kroutil hlavou.

Americký desetibojař Bryan Clay kladenský závod nedokončí.foto: ČTK/Roman Vondrouš

Šebrle naproti tomu běžel stovku už jen symbolicky. „Bohužel to nešlo, možná bych mohl běžet na padesát procent, ale to nemělo smysl, protože bych si mohl sval natrhnout,“ byla první Šebrleho slova. Světový rekordman odstoupil před dvěma a půl týdne z desetiboje v Götzisu po prvním dnu s náznakem poranění zadního stehenního svalu, ale před mítinkem tvrdil, že je noha v pořádku.

„Dneska jsem se cítil v pohodě, ale pak jsem zkusil rychlé třicítky a už to zase zabolelo. To rozhodlo, řekl jsem si, že nebudu riskovat, aby mi ve svalu doopravdu nekřáplo. Přitom po Götzisu to bylo lepší a lepší, ale asi kolem svalu zůstala nějaká nezahojená jizvička. Potřeboval bych asi ještě tak týden, aby to bylo úplně readdy,“ pokračoval olympijský vítěz z Atén.

Po odstoupení se ujal role moderátora

„Teď risknu dostat se na mistrovství Evropa přes divokou kartu. Kdybych se zranil, bylo to v Prčicích, to bych už Barcelonu tutově nestihnul. Pokusím se připravit tak, abych mohl bojovat o medaili. Když nebudu ve formě, tak bych tam nejel. Teď mě čeká klasika. Vyšetření u Pavla Koláře, elektroléčba, vodoléčba a po týdnu bych se mohl vrátit k lehkému tréninku,“ podotkl držitel všech velkých medailí, který ve zbytku programu vypomáhal při moderování mítinku.

Udělení divoké karty bude řešit šéftrenér atletické reprezentace a Šebrleho někdejší desetibojařský parťák Tomáš Dvořák. „Roman bude muset někde potvrdit, že je zdravý. Ideální příležitostí bude na mistrovství republiky 17. a 18. července v Třinci. To datum je zároveň deadline pro nominaci, takže určitě budu stát o to, aby ukázal, jak na tom je. Vím, že obecný názor je divoké karty nedávat, ale Roman je specifikum. Uvidím se, jak na tom bude zdravotně. Myslím, že i on sám bude stát o to, aby se předvedl v plné síle. Když to tak bude oslovím trenérskou radou a budu usilovat o to, aby návrh na divokou kartu prošel.“

Rána u čistého nebe

Vrásky na čele udělal smolný úvod mítinku jeho řediteli Zdeňku Lubenskému. „Je to šílené, dvě hvězdy, na kterých je závod postavený, skončí hned na stovce. U Romana jsme všichni věděli, že si něco malého z Götzisu přivezl, ale doufal jsem, že i přesto desetiboj zvládne. U Bryana to byla rána z čistého nebe. Mrzí mě to kvůli divákům, že se to stalo už na stovce, mohli si užít dva dny perfektní soutěže, ale je to život,“ krčil rameny.

Na předčasné odstoupení ze soutěže je pamatováno ve smlouvách. „To máme ošetřené. V případě, že závodníci soutěž nedokončí, přijdou ke slovu procentuální srážky. Víc k tomu není co říct. Jen doufám, že zbytek vícebojařů předvede kvalitní výkony,“ dodal Lubenský.

Mužům vládne Kasjanov, Klučinová útočí na osobní maximum

Po výpadcích hvězd potvrzuje roli favorita Ukrajinec Olexej Kasjanov. Čtvrtý muž z mistrovství světa v Berlíně má po prvním dnu na kontě 4451 bodů a v celkovém součtu útočí zhruba na hranici 8300 bodů. Na druhém místě je neznámý Kanaďan Jamie Adjetey-Nelson, jenž má o 76 bodů méně a po výšce dokonce překvapivě vedl. Třetí místo okupuje po polovině závodu rovněž nečekaně Litevec Darius Draudvila (4232).

I mezi ženami kraluje Ukrajinka. Na prvním místě je po prvním dnu Hanna Melničenková, která nasbírala 3666 bodů, ale jen o 59 bodů zpět je Eliška Klučinová. Dvaadvacetiletá vícebojařka si vytvořila osobní rekordy v běhu na 100 metrů překážek (14,17) i ve skoku vysokém (181), v dalších dvou disciplínách předvedla výkony na úrovni svého maxima.

Díky tomu útočí nejen na osobní rekord, který má hodnotu 6015 bodů, ale také na hranici 6100 bodů. Aktuálně sedmá žena české historie by se tak v historických tabulkách mohla posunout až na druhé místo, jež drží součtem 6105 bodů z roku 1983 Marcela Koblasová. Dvaadvacet let starý český rekord Zuzany Lajbnerové má hodnotu 6268 bodů.

Mezinárodní vícebojařský mítink v Kladně
Muži - desetiboj (po prvním dnu): 1. Kasjanov (Ukr.) 4451 bodů (100 m: 10,69 - dálka: 779 - koule: 15,24 - výška: 200 - 400 m: 48,07), 2. Adjetey-Nelson (Kan.) 4375 (10,76 - 761 - 14,89 - 209 - 49,70), 3. Draudvila (Lit.) 4232 (10,87 - 724 - 15,03 - 200 - 48,69), ...8. Nejedlý (ČR) 4059 (11,17 - 716 - 13,57 - 206 - 49,81).
Ženy - sedmiboj (po prvním dnu): 1. Melničenková 3666 (100 m př.: 13,71 - výška: 184 - koule: 12,67 - 200 m: 24,74), 2. Klučinová (ČR) 3607 (14,17 - 181 - 13,83 - 25,08).

Reklama

Související témata: