Hlavní obsah

Výškařku Strakovou mrzel nervózní výkon

Vypadla brzy, proto měla výškařka Iva Straková dostatek času strávit v sektoru zklamání z finále mistrovství světa. Její výkon 185 centimetrů byl o plných šest centimetrů horší než její sobotní kvalifikační skok, jedenácté místo ale nakonec brala "všema deseti".

Foto: archiv

Výškařka Iva Straková

Článek

"Taky jsem se do toho finále vůbec nemusela dostat," řekla, když po hodině čekání na lavičce a sledování dramatické soutěže opustila sektor. Přesto na ní bylo vidět, že ji výkon zklamal. "Cítila jsem se dobře, myslela jsem, že to bude lepší, naštvaná jsem hlavně na sebe. Byla jsem strašně nervózní," pravila.

Cítila formu, věřila si na 193 cm, což by napoprvé znamenalo skvělé šesté místo. "Byla jsem ale svázaná," uvedla sedmá žena z letošního halového ME v Madridu. Na venkovní soutěži nikdy ve finále nebyla, na minulém MS i na OH vypadla v kvalifikaci.

Svěřenkyni Jaroslava Kováře nevadilo mokro, pršet přestalo krátce před začátkem soutěže. "Zkraje to klouzalo, ale pak to vyschlo a nemělo to vliv," řekla. Zejména druhý pokus na 189 cm se jí líbil. "Ani nevím, čím jsem shodila. Rozběh byl křečovitý, na odraze jsem nevystoupala a měla technické problémy," vysvětlovala.

Straková si čekání na konec závodu užila

Pětadvacetiletá Straková si čekání na konec závodu užila. Stříbrná Američanka Chaunte Howardová na ni totiž měla blahodárný vliv. "Vezmu si z ní příklad, užívala si to, byla s ní legrace," uvedla Straková. "Je extrémně trhlá, mě by taková povaha prospěla, tolik to neprožívat," smála se česká výškařka.

Po jednom neúspěšném pokusu se prý Američanka smála a dokonce se prý začala česat a gelovat si vlasy. "Ona se furt směje, nepřipouští si nic. Řekne, že to bylo dobré skákání. Jako by byla úplně někde mimo, na podřadném mítinku," kroutila nevěřícně hlavou Straková, jíž prý právě nervy dnes připravily o lepší umístění.

Rodačka z Tábora vysekla poklonu vítězce Kajse Bergqvistové, která atakovala světový rekord. "První pokus vypadal slušně, dost mě překvapilo, jak dobře skákala. Přála jsem jí to. Má výbornou techniku skloubenou s rychlostí," chválila. "Je neuvěřitelné, jak se po operaci dokázala vrátit," řekla a obrazně smekla klobouk před novou šamionkou, která vloni přišla o olympiádu kvůli přetržené achillovce.

Reklama