Hlavní obsah

Vylepšit situaci v atletické Dukle má bývalá tyčkařka Kateřina Baďurová

Milan NovotnýSport.cz

Fanoušci si ji pamatují jako na pohled křehkou krásku atletických závodů a později coby úspěšnou oporou reprezentace. Vrchol Kateřiny Baďurové přišel před třemi roky, kdy přivezla z mistrovství světa v Ósace stříbrnou medaili, jenže pak už kariéru členky pražské Dukly přervaly zdravotní problémy. Nyní se sedmadvacetilá bývalá atletka stala právě v Dukle bez větších zkušeností nečekaně šéftrenérkou a od 1. října bude na Julisce „velet rotě“ mnohem starších trenérů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalá tyčkařka Kateřina Baďurová s přítelem a bývalým výškařem Tomášem Janků.

Článek

„Nabídku jsem zvažovala několik měsíců, ale ve výběru jsem byla jediný atlet, který ještě nedávno závodil. Navíc mám ekonomické vzdělání, a to mě nakonec postrčilo dopředu. Myslím si, že je lepší, když se funkce ujme vlastně ještě sportovec, který zná prostředí,“ pravila Baďurová, která se k tyči dostala přes sportovní gymnastiku.

Na podzim nastoupí do pozice, na níž dosud žádná žena nedosáhla, a kde v posledních dvaceti letech úřadovali někdejší úspěšní atleti Dukly Jaroslav Priščák, Václav Fišer a Radomil Skoumal. Posledně jmenovaný bude dělat od října Baďurové zástupce.

Napadlo to Priščáka

Změna se zrodila v hlavě ředitele armádního sportovního centra Priščáka. „Je to moje rozhodnutí. Dlouho jsem o tom dumal, ale je jasné, že je v atletické Dukle nutné zkvalitnit a oživit tréninkový proces a zlepšit výsledky. Naši atleti ztrácejí pozice na mezinárodní scéně i v domácí extralize. Vždyť jim titul už dvakrát za sebou sebral tým z Kroměříže,“ řekl někdejší trojskokan.

„Ženy se úspěšně prosazují v řídících funkcích a tady dostává šanci slavná atletka, která je velice schopná, splňuje předpoklady vysokou školou a svými atletickými znalostmi. Věřím, že její působení přinese disciplínu a pečlivost, zafunguje ženský prvek a dojde k posílení managementu,“ vypočítával Priščák očekávané výhody.

Nadřízená Železného a spol.

Úřadující česká rekordmanka, která v Ósace skočila 475 centimetrů, bude kromě Skoumala nadřízená dalším dukláckým trenérům. Mezi nimi jsou takové osobnosti jako trojnásobný olympijský vítěz v oštěpu Jan Železný. Paradoxně se Baďurové bude zpovídat i její bývalý trenér Boleslav Patera, nebo úspěšný výškařský kouč a otec jejího přítele Jan Janků starší. Svým způsobem bude kontrolovat i současného šéftrenéra české reprezentace Tomáše Dvořáka, který má vedle své funkce na Julisce také tréninkovou skupinu.

Baďurová bude mít na „starosti“ i své nedávné kolegy a atletické hvězdy jako jsou Roman Šebrle, Jaroslav Bába, Jakub Holuša nebo Barbora Špotáková. Ne každý prý na Dukle změnu na postu šéftrenéra uvítal. Podle Priščáka však celé atletické spektrum na Julisce včetně dříve narozených vzalo rozhodnutí, že budou poslouchat mladší ženu, na vědomí.

Podpora od Špotákové

„Doufám, že se s každým domluvím. Myslím, že se známe natolik, že se nám bude dobře spolupracovat. Je přece hodně úspěšných manažerek, nicméně chápu, že když se objeví něco nového, tak se toho lidé mohou zaleknout. Navíc cítím podporu vedení Dukly, a to je pro mě důležité. Podpořila mě i Bára Špotáková. Potěšilo mě, když řekla, že mi drží palce a přeje hodně štěstí,“ sdělila původem ostravská sportovkyně.

„Samozřejmě že všechno ukáže čas," zamyslel se Priščák. "Katka už byla dříve instruktorkou sportu, nyní začala chodit na porady a připravuje se na převzetí funkce, v níž dosud nikdy žádná jiná žena na Julisce nepracovala. Radek Skoumal jí bude pomáhat a dostává důvěru na čtyři roky, aby si vybudoval kvalitní vrhačskou skupinu,“ vysvětlil Priščák.

Jednotný metr pro všechny

Nabídku stát se koučem atletů Dukly dostal podle ČTK i přítel Baďurové Tomáš Janků. Bývalý výškař a vicemistr Evropy ji ale odmítl s tím, že se chce věnovat podnikání. „Jsem stoprocentně přesvědčený, že to Katka zvládne. Má schopnosti špičkové manažerky,“ sdělil Janků.

Jeho snoubenka bude zodpovědná i za personální politiku atletů a trenérů. „Vždy se ozvou ti, co se bojí o práci nebo ti, co neuznávají ženy ve funkcích. Tady jde o manažerskou funkci a pro Katku neexistuje slovo nejde. Bude férová a dá šanci mladým a perspektivním. Bude dodržovat pravidla, která se nedodržují, a postará se o to, aby se všem závodníkům měřilo jednotným metrem,“ dodal.

Reklama