Hlavní obsah

Elitní maratónkyně Jeptoová může kvůli dopingu přijít o lukrativní bonus

Aktualizováno

Keňská běžecká hvězda Rita Jeptoová neprošla mimosoutěžní dopingovou kontrolou a může přijít o prémii půl miliónu dolarů za vítězství v prestižním seriálu velkých městských maratónů. Keňská atletická federace dnes oznámila, že třiatřicetiletá závodnice odevzdala pozitivní vzorek na konci září ve své vlasti. Jakou zakázanou látku obsahoval, však neuvedla.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Keňská maratónkyně Eunice Jeptoová

Článek

Jeptoová vyhrála loni i letos slavné maratóny v Bostonu a Chicagu a v předstihu si zajistila prvenství i lukrativní prémii v přepočtu více než 11 miliónů korun za vítězství v seriálu World Marathon Majors. Ocenění měla převzít v neděli po doběhu maratónu v New Yorku, pořadatelé se však rozhodli po zprávě o jejím dopingovém nálezu slavnostní ceremoniál odložit.

Držitelka traťového rekordu maratónu v Bostonu (2:18:57) obvinění z dopingu odmítla. "Jsou to lži," citovala její vyjádření agentura Reuters.

Příští týden se sejde antidopingová komise keňské federace a bude jednat o případu Jeptoové. Musí zjistit, zda běžkyně požádá o analýzu kontrolního vzorku B. Podle Reuters za poslední dva roky porušilo antidopingová pravidla 36 keňských atletů.

Za doping už byla letos potrestána jiná elitní vytrvalkyně Ruska Lilija Šobuchovová. Trojnásobná vítězka Chicagského maratónu i celé série z roku 2010 pyká za nesrovnalosti v hodnotách hemoglobinu na dva roky. Trest jí běží zpětně od ledna 2013.

Reklama