Hlavní obsah

Špotáková upřednostnila rodinu a nečekaně končí u Železného

Michal OsobaSport.czPrávo
Aktualizováno

Ta zpráva přišla zcela nečekaně, spolupráce dvou světových rekordmanů končí! Dvojnásobná olympijská vítězka Barbora Špotáková po vzájemné dohodě odchází z tréninkové skupiny majitele tří zlatých olympijských medailí Jana Železného. Důvodem jsou rozdílné pohledy na přípravu, Špotáková se nyní bude připravovat sama.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Barbora Špotáková už s Janem Železným spolupracovat nebude.

Článek

Zatímco pro Špotákovou, jíž se vloni narodil syn Janek, je rodina jasnou prioritou, a proto se nechtěla vydat na tradiční dlouhé zimní soustředění v Africe, Železný si přál, aby skupina fungovala jednotně a s plným nasazením všech členů.

„Chtěla bych Honzovi poděkovat za léta, která mi věnoval. Chápu jeho názory na mou přípravu, ale vzhledem k tomu, že chci brát ohledy na rodinu a dítě, nemohu akceptovat styl přípravy, kterou chystá trenér. Proto jsme se dohodli, že spolupráci ukončíme," potvrdila v tiskové zprávě Špotáková.

Ještě na sobotním vyhlášení Atleta roku to na žádné neshody nevypadalo. Špotáková svým sedmým triumfem v anketě dorovnala svého kouče, který byl vyhlášen Trenérem roku, a oba hovořili o společných plánech na zimní přípravu. Jenže nastal obrat.

Sen je stejný, cesta k jeho splnění odlišná

„Spolupráce s Bárou se mi líbila, vzájemně jsme si hodně dali. Ale nastala situace, kdy Bára má jinou představu. Respektuji její přání zkusit se připravovat sama. Pod přípravu, kterou nemám stoprocentně pod kontrolou, se nemohu podepsat. Sen uspět v Riu máme společný, ale cesta, jakou k němu dojít, se v současné chvíli liší," vysvětluje Železný.

Dohromady se obě oštěpařská esa dala na podzim roku 2010. Pod vedením Železného Špotáková získala své druhé olympijské zlato a letos premiérově vyhrála mistrovství Evropy.

Jak se nyní bude Špotáková chystat na sezónu s vrcholem na MS v Pekingu? „Chci se převážně připravovat v Česku a na kratších soustředěních v zahraničí. Budu trénovat sama. Uvidím, co mi to přinese a pak se rozhodnu, co a jak udělat z tréninkového hlediska v olympijské sezóně. Honza mě ujistil, že přijít si pro radu či názor mohu kdykoli."

Reklama

Související témata: