Hlavní obsah

Coe bude kandidovat na šéfa světové atletiky. Soupeřit bude asi s Bubkou

Londýn

Dvojnásobný olympijský vítěz v běhu na 1500 metrů Sebastian Coe oficiálně oznámil kandidaturu na funkci předsedy Mezinárodní atletické federace. Osmapadesátiletý Brit by rád vystřídal v čele IAAF Senegalce Lamina Diacka, jenž příští rok po 16 letech vrcholný post opustí.

Foto: Jan Kucharčík

Sebastian Coe, host ostravské Zlaté tretry 2014.

Článek

Coeovým soupeřem ve volbách by měla být další atletická legenda, někdejší tyčkař Sergej Bubka z Ukrajiny. Oba jsou v současnosti místopředsedy IAAF.

Olympijský šampión z let 1980 a 1984 Coe má za sebou působení v britském parlamentu, kde byl poslancem za konzervativce. Byl ústřední postavou úspěšné kandidatury Londýna na pořádání olympijských her v roce 2012 a následně šéfem organizačního výboru. Předloni byl stejně jako Bubka uveden do Síně slávy IAAF.

"Chci, abychom znovu kladli důraz na zapojení mladých a skutečně chápali globální prostředí, které utváří novou generaci sportovců a fanoušků," uvedl Coe v prohlášení. "Budeme-li se řídit těmito principy, jak reformovat náš sport, jsem přesvědčen, že atletika může vstoupit do nové éry s důvěrou a mít světlou a vzrušující budoucnost," dodal.

Reklama