Hlavní obsah

Drahotovou s Homoláčem vítr nezastavil, v cíli podpořili boj proti rakovině

Praha

Potvrdili roli českých favoritů, statečně bojovali s přesilou afrických favoritů i příliš silným větrem. Jiří Homoláč a Anežka Drahotová si doběhli pro pozici českých jedniček při pražském Sportisimo půlmaratónu, byť před startem doufali v časy o malinko rychlejší.

Foto: Jan Kucharčík

Anežka Drahotová na trati Pražského půlmaratónu.

Článek
Fotogalerie

Drahotová měla před startem mírné obavy, jak se na ní projeví nabitý program posledních dvou týdnů. Po chodeckých dvacítkách v Luganu a Dudincích tentokrát běžela distanci ještě o 1095 metrů delší. Atak osobního rekordu 1:14:25 nevyšel, juniorská světová rekordmanka v chůzi byla v pražských ulicích o 50 sekund pomalejší a skončila celkově dvanáctá.

„Prvních jedenáct kilometrů jsem byla až překvapená, jak se mi běželo lehce,“ pochvalovala si svěřenkyně Iva Pitáka. Jenže pak přišla drobná krize. „Asi jsem se neobčerstvila tak, jak jsem potřebovala,“ přemítala Drahotová.

„Konec už byl náročný v silném větru. Ale jsem spokojená na to, že jsem se necítila optimálně a byla unavená,“ pochvalovala si devatenáctiletá vytrvalostní univerzálka.

Ke konci docházely síly

Homoláč zpomalil oproti plánu na 16. kilometru. „Do té doby se mi běželo dobře, pak přišel silný protivítr, možná mi i trochu docházely síly,“ připouštěl svěřenec Jiřího Sequenta. „Spokojený jsem s tím, že jsem tu byl první český běžec, ale čas nebyl takový, jaký jsem si představoval,“ říkal po výkonu 1:06:45 a dvacátém místě. Osobní maximum má 1:05:41.

Oba hned po proběhnutí cílem z rukou vytvořili stříšku nad svými hlavami. Co gesto znamenalo? „Je to symbol, kterým vyjadřujeme podporu nadaci Grety Waitzové,“ vysvětlovala Drahotová.

Legendární norská vytrvalkyně a první mistryně světa v maratónu zemřela na rakovinu a právě boji se zákeřnou nemocí se věnuje nadace nesoucí její jméno. Běžci firmy Adidas, která nadaci přispívá, pak po závodech ukazují písmeno A jako symbol sloganu Aktivně proti rakovině.

Nečekaná byla jména stříbrných medailistů mezi českými půlmaratónci. Mezi muži byl druhý Pavel Dymák, jenž se startovním 9848 nebyl před startem zařazen mezi elitní běžce. „Trochu mě to překvapilo, spíš jsem čekal Petra Pechka,“ přiznával Homoláč. „Ale já se spíš zaměřil na svůj osobní výkon, netaktizoval jsem,“ říkal.

Povedený debut Korvasové

Za Drahotovou doběhla teprve osmnáctiletá Tereza Korvasová. Při svém debutu se vydala ze všech sil a blýskla se časem 1:17:47, za sebou nechala o generaci zkušenější soupeřky Ivanu Sekyrovou a Petru Kamínkovou.

„Já se tolik nezaměřovala na první místo mezi Češkami, spíš jsem chtěla lepší čas. Ale Terce gratuluju, je super, že takhle zvládla svůj první půlmaratón,“ ocenila Drahotová, která se připravuje ve stejné tréninkové skupině. Korvasová rovněž zvládá vedle běhu i chůzi, v níž už si letos zajistila start na juniorském mistrovství Evropy.

Oba nejrychlejší čeští půlmaratónci mají v následujících týdnech odlišný program. Zatímco Homoláč v neděli odjíždí na soustředění a bude se chystat na pražský maratón (3. května), Drahotovou čekají další závody. „V příštím týdnu absolvuju v rámci přípravy Český pohár v cyklistice, za dva týdny chodecké mistrovství republiky v Poděbradech a pak soustředění,“ plánuje.

Reklama