Hlavní obsah

Paráda! Oslo vidělo suverénní triumf českých biatlonistek. Šlesingr se omlouval

md, mmSport.cz
Aktualizováno

Štafeta českých biatlonistek zvítězila na Světovém poháru na Holmenkollenu! Slaví tak třetí výhru v sezóně a nadále se drží na prvním místě průběžného pořadí této disciplíny v seriálu. Čtveřici ve složení Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková dostala na první místo čistou střelbou třetí jmenovaná, finišmanka Vítková sice třikrát minula, ale náskok už udržela. Jejich kolegové nakonec skončili čtvrtí, což je jejich nejlepší umístění v sezóně. Útočili dokonce na pódiové umístění, ale naděje se rozplynuly po nevydařené střelbě Michala Šlesingra vstoje na třetím úseku, po níž musel český biatlonista absolvovat dva trestné okruhy. Zvítězili Rusové před Němci, třetí dojeli Rakušané.

Foto: Vidar Ruud, ČTK/AP

Vítězná štafeta českých biatlonistek při SP na Holmenkollenu: (zleva) Veronika Vítková, Jitka Landová, Gabriela Soukalová a Eva Puskarčíková.

Článek

Česká ženská štafeta v tradiční sestavě během aktuální sezóny ještě nechyběla na stupních vítězů, a když Jitka Landová zastřílela ve třetí části bez chyby i na stojce, vypadalo to znovu dobře. Devatenáctivteřinový náskok na druhé Němky, s nímž vyjela na poslední etapu Veronika Vítková, už naznačil mnohé.

"Tohle se dá hodnotit jenom pozitivně. Holky měly jen pět dobíjení na celou štafetu, což je perfektní, a předvedly, že na to mají i běžecky. Super," řekl Vítek v České televizi. "Byl jsem přesvědčený o tom, že to zvládnou," uvedl.

Jako první odstartovala do závodu Eva Puskarčíková. Na střelbě sice musela dobíjet, ale tolik neztratila. I po ležce se nadále držela ve vedoucí skupině. Po stojce odjížděla ze střelnice dokonce na druhém místě. Jako třetí, za štafetou Itálie a Francie, poslala do závodu Gabrielu Soukalovou.

Vítková třikrát dobíjela, ale do cíle letěla jako vítr

Ta stejně jako Puskarčíková mířila vleže jednou mimo. Do druhé střelby vjížděla Soukalová jako druhá, zastřílela čistě, ale první se držely stále Italky.

Kdyby Soukalová závodila déle, zřejmě by Češky na první místo dostala. O to se ale postarala Jitka Landová, která zastřílela čistě na obou položkách a finišující Veronice Vítkové získala téměř 19vteřinový náskok. Ta ho postupně navyšovala, ale při ležce dvakrát chybovala. V tu dobu druhá Němka Dahlmeierová už však ztrácela na Vítkovou příliš.

Česká štafeta zvítězila na Holmenkollenu před druhou Itálií o více než 28 vteřin, třetí dojela francouzská štafeta. Další štafeta se pojede za necelý měsíc na mistrovství světa ve finském Kontiolahti.

Naděje mužů odvál problém na třetím úseku

Na medailové umístění útočili i muži, kteří měli závod velmi dobře rozjetý. Michal Krčmář a Jaroslav Soukup na prvních dvou úsecích nemuseli ani jednou dobíjet a drželi se v čelní skupině.

Problém české štafety přišel na třetím úseku. Šlesingr nejprve vleže jako první z Čechů dnes minul, ale dvakrát úspěšně dobil a udržel se v nejlepší čtveřici. Vestoje však nejzkušenějšímu členovi českého výběru nestačily ani tři náboje navíc a musel na dva trestné okruhy. Moravcovi tak předával jako osmý.

Šlesingr přiznal, že na něj při střelbě dolehla nervozita z boje o stupně vítězů. "Prostě jsem to neustál. Nervy jsem měl na pochodu. Podělal jsem to. Kdyby se mi to stalo v závodě, kde jedu sám za sebe, tak to hodím za hlavu. Jenže tady mě to štve čtyřikrát tolik. Klukům jsem se hned po závodě omluvil, nebylo na co čekat," uvedl dvojnásobný medailista z MS 2007. "Přiznám se, že bych to u sebe nepředpokládal. Je to další zkušenost. Asi měla přijít," dodal dvaatřicetiletý biatlonista.

Finišman Moravec předvedl spolehlivý výkon, kterým se prezentoval už v sobotním sprintu, v němž dojel sedmý. Rychlým během a bezchybnou střelbou vytáhl štafetu na čtvrté místo, nicméně jeho odstup za třetím Rakouskem už byl velký.

O vítězství svedli v cílové rovince Rus Anton Šipulin s Němcem Simonem Schemppem dramatický souboj, který pro sebe těsně o dvě desetiny sekundy rozhodl ruský biatlonista. Rakušan Dominik Landertinger doběhl třetí se ztrátou 50,9 sekundy, Moravec měl odstup 1:29,1.

Závody SP v biatlonu v Oslu - štafety:
Ženy (4x6 km):
1. Česko (Puskarčíková, Soukalová, Landova, Vítková) 1:11:10,6 (0 tr. okruhů+5 dobíjení)
2. Itálie (Wiererová, Gontierová, Sanfilippová, Oberhoferová) -28,3 (0+2)
3. Francie (Bescondová, Latuilliereová, Varcinová, Dorinová-Habertová) -45,9 (0+5),
4. Německo -1:02,3 (0+6)
5. Rusko -1:23,4 (0+6)
6. Ukrajina -1:50,9 (1+12).
Průběžné pořadí SP (po 5 ze 6 závodů):
1. Česko 282
2. Německo 242
3. Bělorusko 226
Muži (4x7,5 km):
1. Rusko (Garaničev, Cvetkov, Malyško, Šipulin) 1:16:16,6 (1 tr. okruh+5 dobíjení)
2. Německo (Lesser, Birnbacher, Peiffer, Schempp) -0,2 (0+6)
3. Rakousko (Mesotitsch, Eder, Grossegger, Landertinger) -50,9 (0+6)
4. Česko (Krčmář, Soukup, Šlesingr, Moravec) -1:29,1 (2+5)
5. Kanada -1:35,8 (0+6)
6. Francie -1:42,8 (1+9).
Průběžné pořadí SP (po 5 ze 6 závodů):
1. Rusko 268
2. Norsko 254
3. Německo 245,
...8. Česko 155.

Reklama