Hlavní obsah

Další medaile pro Česko! Moravec vybojoval ve vytrvalostním závodu bronz

Kontiolahti/Praha
Aktualizováno

Český biatlon slaví na mistrovství světa v Kontiolahti další cenný kov. Po středeční stříbrné radosti Gabriely Soukalové vybojoval Ondřej Moravec ve čtvrtečním vytrvalostním závodu na 20 kilometrů bronz. Olympijský medailista ze Soči minul z dvaceti terčů pouze jeden a před čtvrtým Simonem Fourcadem dorazil do cíle s pětisekundovým náskokem. Z vítězství se radoval mladší z francouzské sourozenecké dvojice Martin Fourcade, ze stříbra se těšil Nor Emil Hegle Svendsen.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Český biatlonista Ondřej Moravec slaví na MS v Kontiolahti bronzovou medaili z vytrvalostního závodu na 20 km.

Článek
Fotogalerie

Ondřej Moravec získal první individuální cenný kov ze světového šampionátu. Minule v Novém Městě skončil dvakrát čtvrtý, teď se na stupně vítězů už vešel.

„Dvoje brambory z Vysočiny jsou pro dnešek zapomenuté, z lesku medaile mám radost. Pro mě má neskutečně velkou cenu, poprvé v kariéře jsem dokázal zajet závod na dvacet kilometrů na bednu. Nebyl to ode mě úplně dokonalý výkon, přece jen jedna rána tam zůstala. Byl to kalibr na dvě hodiny, možná jsem si ji až moc hlídal. Prostě chyba z přemíry snahy. Běžecky to však bylo hodně slušné, z toho mám fakt dobrý pocit a musím poděkovat servisu, lyže jely úplně perfektně," řekl Moravec pro Českou televizi.

„My jsme opravdu moc šťastní, že medailová série pokračuje. Nejen, že jsme tady začali jako mistři světa v mixu, ale Gábina s Ondrou ještě přidali další, takže si dál děláme radost a už máme celou sbírku," líčil šéftrenér Ondřej Rybář a jen trochu zalitoval, že vynikající běh Michala Šlesingra trochu pokazily tři chyby při střelbě.

Moravec v závěru předstihl Simona Fourcada

Šlesingr vyběhl na trať stejně jako ve středu stříbrná Soukalová se startovním číslem čtyři a závod začal hodně svižně. Jenže při úvodní zastávce na střelnici hned první ranou minul terč a jeho konto tak zatížila trestná minuta. Postupně vleže nebo vestoje chybovala i spousta dalších. Z elitních závodníků zvládli do poloviny závodu čistě střelbu pouze Francouz Simon Fourcade, Němec Lesser a Norové Johannes Boe se Svendsenem.

Moravec měl číslo 40 a zahájil čistou položkou vleže, při níž každou ránu pečlivě hlídal. Vestoje se snažil o daleko rychlejší rytmus střelby, jenže při poslední ráně zaváhal a poslal ji mimo terč. Šlesingr se držel běžecky výborně, patřil mezi pět nejrychlejších na trati a jeho naděje vzrostly, když při druhé střelecké položce ani jednou neminul. Nakonec pro něj byly osudné ty ležky, i při druhé totiž nechal jeden terč bez zásahu.

Třetí chyby v závodě se pak Šlesingr dopustil při úplně poslední ráně a s tolika minutami navíc nemohl i přes dobrý čas myslet v cíli na první desítku. Do ní se naopak výtečným výkonem v druhé polovině závodu natlačil Moravec. Katapultovala ho tam čistá střelba při třetí i čtvrté zastávce. Od medaile byl při posledním odjezdu ze střelnice vzdálen jen čtrnáct vteřin. Na závěrečném úseku trati ale ztrátu na Simona Fourcada neustále stahoval a nakonec měl čas v cíli o pět sekund lepší.

Peiffer nezvládl poslední střelbu

Starší z bratrské dvojice Francouzů přitom, stejně jako Svendsen, dokázal zvládnout celý závod s nulou. Na individuální medaili z MS však stále Simon Fourcade čeká, získal už podeváté čtvrté místo. Přes jedno zaváhání na střelnici všechny předčil v běhu výtečný Martin Fourcade a ve 26 letech tak bral své už šesté zlato z mistrovství světa.

Moravec se po projetí cílem držel na třetím místě, ale musel dlouho čekat, jak si povedou ostatní soupeři. „Nechtěl jsem nic zakřiknout, ještě tam bylo pár lidí, kteří mě mohli sesadit ze stupňů vítězů, ale nakonec to dopadlo dobře," usmál se Moravec. Nestárnoucí Björndalen za ním ve svých už 41 letech zaostal o více než půl minuty, ale hodně nebezpečně se jevil Arnd Peiffer, jenž přitom startoval až s číslem 104.

Při závěrečné zastávce na střelnici ovšem Němec udělal dvě chyby a ztratil veškeré naděje na umístění v první desítce. „Byl jsem akorát v buňce, když jsem viděl, jak dopadl. Nemělo ale smysl se tím nějak stresovat," mínil Moravec.

Mistrovství světa v biatlonu v Kontiolahti:
Muži - vytrvalostní závod (20 km):
1. M. Fourcade (Fr.) 47:29,4 (1 tr. minuta)
2. Svendsen (Nor.) -20,9 (0)
3. Moravec (ČR) -40,5 (1)
4. S. Fourcade (Fr.) -45,7 (0)
5. Semenov (Ukr.) -56,0 (1)
6. Björndalen (Nor.) -1:12,1 (1)
7. J. Bö (oba Nor.) -1:14,2 (1)
8. Schempp (Něm.) -1:14,9 (2)
9. Volkov (Rus.) -1:42,9 (0)
10. Fak (Slovin.) -1:45,5 (2)
...14. Šlesingr -2:02,7 (3)
26. Krupčík -3:14,5 (1)
36. Soukup (všichni ČR) -4:16,0 (3)
Konečné pořadí disciplíny (po 3 závodech):
1. Semenov 142
2. M. Fourcade 120
3. Svendsen 114
4. Šlesingr 109
...10. Moravec 77
46. Krupčík 15
47. Krčmář (ČR) 15
51. Soukup 13
Průběžné pořadí SP (po 21 z 25 závodů):
1. M. Fourcade 902
2. Šipulin (Rus.) 786
3. Fak 740
4. Schempp 733
5. J. Bö 658
6. Moravec 578
...10. Šlesingr 516
40. Soukup 139
45. Krčmář 99
67. Krupčík 43

Reklama

Související témata: