Hlavní obsah

Moravcovi se Šlesingrem se závěr sezóny nevyvedl, i tak slaví pohárová maxima

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Neslavně byla českými závodníky zakončena mužská část Světového poháru v biatlonu, oba zradila střelba. Ondřej Moravec dojel na 21. místě, Michal Šlesingr skončil po nadějném startu o dvě příčky pod ním. V závodě zvítězil Slovinec Jakov Fak. Celkové pořadí disciplíny opanoval domácí Šipulin před vládcem seriálu Martinem Fourcadem. Navzdory závěrečnému výsledku dosáhli čeští biatlonisté na svá životní maxima v SP.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Český biatlonista Ondřej Moravec.

Článek

Ondřej Moravec se po třech chybách při střelbě vleže v ruském Chanty-Mansijsku nedostal na lepší než 21. místo v cíli, ale uhájil šestou příčku v celkové klasifikaci. Michal Šlesingr dojel závod jako třiadvacátý a v konečném pořadí SP je osmý.

„Při celkovém pohledu na sezónu před oběma kluky smekám. Jen z toho nedělního závodu, který se rozhodoval hlavně na střelnici, jsem trochu rozpačitý. Oba naši kluci si vybrali jednu hodně nepovedenou položku. Šlesingr měl i smůlu, když při odjezdu ze stavu zlomil hůlku," vykládal v České televizi trenér Marek Lejsek.

Šlesingr dobře začal

Na úvodní střelbu přijel balík všech třiceti závodníků pohromadě. Čistě zvládlo položku vleže patnáct závodníků, mezi nimi i průběžně pátý Šlesingr. Moravec s jednou chybou opouštěl střelnici na 25. místě.

Šlesingr, který si i do Ruska přivezl dobrou běžeckou formu z MS, vzápětí udával tempo vedoucí skupiny. Na šestém kilometru však jelo třináct nejlepších v rozpětí čtyř sekund a zezadu se hnali další biatlonisté, takže dění na trati se měnilo v pěkný kvapík.

Při druhé střelbě vleže bohužel Šlesingr poslední ranou minul a musel z 18. místa po odjezdu ze střelnice dohánět 25vteřinové manko. Moravec se dopustil dokonce dvou chyb a čelo závodu se mu takřka nedostižně vzdálilo.

Fatální třetí stojka

Vpředu se trochu utrhli dva nejlepší muži celkové klasifikace M. Fourcade se Šipulinem, nicméně k třetí zastávce na střelnici dorazili ve společnosti dalších jedenácti závodníků. Čistě ale úvodní stojku zvládli jen Slovinec Fak, Nor T. Boe, Němec Lesser a Fillon-Maillet.

Šlesingr měl kopec smůly, když dvakrát minul terč a ještě si při odjezdu zlomil hůl, což znamenalo jeho propadnutí až do třetí desítky. Těsně před Moravce, který teprve třetí položku odstřílel čistě.

Úřadující mistr světa v této disciplíně Fak zvládl i poslední položku s nulou a ze střelnice uháněl s převahou šesti vteřin před T. Boem. Moravec odstřílel i druhou stojku čistě, čímž se vyhoupl na 21. místo. Šlesingr musel absolvovat dalších 150 metrů navíc a zůstával na chvostu celého startovního pole.

Fak byl jediný, kdo odstřílel celý závod bez chyby a jel si jasně pro prvenství, ještě se v cílové rovince uklonil. Před Nora se ještě ve finiši přehnal domácí Šipulin a bral malý glóbus za hodnocení disciplíny. Čeští reprezentanti dojeli na začátku třetí desítky v rozestupu necelých sedmi vteřin.

Světový pohár v biatlonu v Chanty Mansijsku - 15 km mužů s hromadným startem
Muži
1. Fak (Slovin.) 38:09,8 (0)
2. Šipulin (Rus.) +10,3 (2)
3. T. Boe (Nor.) +12,5 (1)
4. S. Fourcade (Fr.) +32,5 (2)
5. Eder (Rak.) +35,2 (2)
6. Beatrix (Fr.) +36,2 (1)
21. Moravec +1:48,7 (3)
23. Šlesingr +1:55,1 (4)
Konečné pořadí Světového poháru
1. M. Fourcade (Fr.) 1042
2. Šipulin (Rus.) 978
3. Fak (Slovin.) 883
4. Schempp (Něm.) 792
5. J. Boe (Nor.) 728
6. Moravec (ČR) 655
7. Garaničev (Rus.) 635
8. Šlesingr (ČR) 630
...40. Soukup (ČR) 145
51. Krčmář (ČR) 99
65. Krupčík (ČR) 43

Reklama