Hlavní obsah

Neumannová má olympijské stříbro a bronz

PRAHA

Česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová se po téměř roce a půl dočkala. Medailovou sbírku rozšíří o stříbrnou medaili z olympiády v Salt Lake City. Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se na dopoledním zasedání v Praze rozhodl zpětně anulovat výsledky Rusky Larisy Lazutinové.

Foto: Archiv

Kateřina Neumannová

Článek

Anulovány byly výsledky od prosince 2001. V tomto období byla totiž ruská lyžařka dvakrát pozitivně testována.

Lazutinová přišla o obě stříbrné medaile, které v Utahu získala. Neumannová dodatečně získá bronz v kombinaci, kde skončila čtvrtá, v běhu na patnáct kilometrů volně s hromadným startem dostane místo bronzové stříbrnou medaili.

Výkonný výbor MOV tak udělal definitivní tečku za kauzou. Lazutinová už nemá žádnou možnost, jak rozhodnutí zvrátit. Už neuspěla u sportovní arbitráže v Lausanne, ani při odvolání k civilnímu soudu.

"Je to dobře načasované," podotkla k verdiktu Neumannová, která navíc každým dnem očekává narození prvního potomka. Z medailí měla radost a byla ráda, že se případ konečně uzavřel. "Chvílemi jsem ani nevěřila, že se to nějak dořeší ve prospěch nás postižených. Jsem nakonec ráda, ale je to strašně dlouhá doba. Přišla jsem o to nejkrásnější, a to mi nikdy nikdo nevrátí," posteskla si.

Nové medaile zatím daleko

Definitivní rozhodnutí o posunu pořadí je jedna věc a předání medailí druhá. To může trvat ještě měsíce. "Rozhodnutí exekutivy MOV bude oficiálně oznámeno Ruskému olympijskému výboru. Lazutinová pak musí obě medaile zaslat MOV a pak je dostanou jejich noví majitelé," uvedla na nedělní tiskové konferenci tisková mluvčí MOV Giselle Daviesová. Záleží tedy na Rusech a Lazutinové, kdy medaile vrátí. Mělo by to být co nejdříve, ale v Rusku je toto velice široký pojem.

Neumannová tedy vrátí svůj bronz ze závodu na 15 km, podobná výměna cenných olympijských kovů čeká i další medailistky, které si o jedno místo polepšily. Jednu novou vedle Neumannové dostane i Ruska Čepalovová.

Reklama