Hlavní obsah

Štybar je mistrem světa v cyklokrosu, Bína dojel v Táboře těsně čtvrtý

TÁBOR

Po devatenácti letech má český cyklokros mistra světa v elitní kategorii. Zasloužil se o to Zdeněk Štybar, který suverénně vyhrál šampionát v Táboře a korunoval svou životní sezónu, v níž vyhrál i Světový pohár. Druhý dojel se ztrátou 21 sekund Klaas Vantornout. ve spurtu o bronz předčil další Belgičan Sven Nijs českého závodníka Martina Bínu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Štybar

Článek
Fotogalerie

Čtyřiadvacetiletý Štybar se dočkal zlaté medaile při třetím startu mezi elitou poté, co v předchozích dvou letech získal stříbro. Titulem navázal na triumf Radomíra Šimůnka staršího z nizozemského Gietenu.

Štybara potkal hned v prvním kole defekt, přesto své soupeře nečekaným způsobem deklasoval. Ve čtvrtém z devíti okruhů nastoupil, nikdo se ho neudržel a sólovou jízdou mířil za titulem, který přidal k dvěma zlatým z kategorie do 23 let.

Na zasněžené domácí trati udělali českým příznivcům radost i další reprezentanti. Vedle čtvrtého Bíny se do elitní desítky dostali ještě šestý Martin Zlámalík a osmý Radomír Šimůnek.

Zdeněk Štybar na trati před krajanem Zlámalíkemfoto: Právo/Jan Handrejch

Po Štybarově defektu převzal vedení ve druhém okruhu Šimůnek mladší, na kterého se dotáhli Vantornout, Nijs, Švýcar Christian Heule, Francis Mourey z Francie a další Belgičan Kevin Pauwels. Toho ale postihl pád, znervózněl a rychle se propadl. Až kolem patnáctého místa jezdil obhájce zlata z loňského roku a jeden z největších favoritů Niels Albert. Belgičanovi zledovatělý povrch neseděl a v sedmém kole odstoupil.

Od čtvrtého kola se za Štybarem zformovala skupina ve složení Nijs, Vantornout, Heule a nečekaně skvěle jedoucí Bína, v těsném závěsu za nimi byli Šimůnek a Zlámalík. V polovině závodu měl Štybar již náskok 20 sekund, ze skupiny pronásledovatelů odpadl Heule. V cíli šestého kola vedl Štybar o půl minuty a diváci kolem tratě jej neustále hnali k co nejlepšímu výkonu.

Zdeněk Štybar foto: Právo/Jan Handrejch

V sedmém kole setřásl Vantornout nejen Bínu, ale překvapivě i Nijse. Z náskoku českého lídra sice začal ukrajovat sekundy, ale bylo to především tím, že Štybar při vědomí náskoku neriskoval a jel na jistotu.

V posledním kole si Bína a Nijs vzájemně zkoušeli odjet, ale marně. V jednu chvíli Bína získal asi desetimetrový náskok, ovšem zkušený Belgičan se na něj dotáhl a ještě před nájezdem do cílové rovinky se dostal před něj. Bína, jenž v roce 2001 v Táboře získal zlato mezi juniory, se ještě pokusil ve spurtu Nijse předstihnout, ale ten jeho nápor bezpečně odrazil.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře:
Elite:
1. Štybar (ČR) 1:08:58, 2. Vantornout -21, 3. Nijs (oba Belg.) -38, 4. Bína (ČR) -40, 5. Mourey (Fr.) -56, 6. Zlámalík (ČR) -1:02, 7. Heule (Švýc.) -1:07, 8. Šimůnek (ČR) -1:18, 9. De Knegt (Niz.) -1:49, 10. Wellens (Belg.) -2:13, ...29. Ausbuher -3:52, 33. Bambula -4:21, 38. Dlask (všichni ČR) -4:57.
Pořadí zemí: 1. ČR 11 bodů, 2. Belgie 15, 3. Francie 30, 4. Švýcarsko 45, 5. Itálie 56, 6. Nizozemsko 58.

Reklama