Hlavní obsah

Šestou etapu Gira vyhrál uprchlík Lloyd, omylem slavil i Hondo

Na cyklistickém Giru d'Italia slavili podruhé za sebou úspěch uprchlíci. Šestou etapu vyhrál v pátek Australan Matthew Lloyd a před pelotonem projel cílem v Carraře i jeho kolega z úniku Švýcar Rubens Bertogliati.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Australan Matthew Lloyd jásá po vítězství v páteční etapě Giro d'Italia.

Článek

Spurt hlavního pole vyhrál Němec Danilo Hondo, který v minulé sezóně závodil za český tým PSK Whirlpool-Author. V cíli slavil jako vítěz, protože se domníval, že žádní uprchlíci před pelotonem nezůstali. "Myslel jsem, že jsme všechny pochytali. Byla to nepřehledná situace. Museli jsme je nějak opomenout, je to trapas," řekl agentuře DPA zklamaný spurtér týmu Lampre.

V čele průběžného pořadí se udržel Ital Vincenzo Nibali. Za ním dál následují Ivan Basso a Valerio Agnoli rovněž ze stáje Liquigas, která vyhrála středeční časovku družstev.

Lloyd s Bertogliattim ujeli už 45 kilometrů po startu etapy, která měřila 172 km. Šestadvacetiletý Australan z týmu Lotto vyhrál s více než minutovým náskokem a navíc na horských prémiích posbíral 13 bodů, takže se oblékl do zeleného trikotu pro nejlepšího vrchaře.

"Poslední dva kilometry už jsem ani neviděl. Jenom jsem sledoval červená auta přede mnou," komentoval svůj náročný boj na trati Lloyd, jenž oslavil životní úspěch. Na nejvyšším stupni stanul poprvé od roku 2008, kdy vyhrál domácí šampionát. "Stejně jako tenkrát mi jako první blahopřál Cadel (Evans), to pro mě znamená moc," liboval si.

Kvůli ošklivým pádům skončil závod pro Itala Paola Tiralonga a Francouze Guillauma Bonnafonda. Dosud celkově desátý Tiralongo si zřejmě zlomil zápěstí, Bonnafond skončil v nemocnici s tržnou ránou nad pravým okem. Už potřetí během závodu skončil na zemi Brit Bradley Wiggins, který však pokračuje.

V sobotu se pojede sedmá etapa z Carrary do Montalcina dlouhá 222 km, během níž absolvuje peloton dvě stoupání třetí a první kategorie.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 6. etapa (172 km)
1. Lloyd (Austr.) 4:24:20, 2. Bertogliati (Švýc.) -1:06, 3. Hondo (Něm.), 4. Belletti, 5. Pozzato (oba It.), 6. Bonnet (Fr.), 7. Modolo (It.), 8. Kirijenka (Běl.), 9. Jefimkin (Rus.), 10. Cooke (Austr.) všichni -1:15.
Průběžné pořadí: 1. Nibali 18:55:38, 2. Basso -13, 3. Agnoli (všichni It.) -20, 4. Vinokurov (Kaz.) -33, 5. Karpec (Rus.) -39, 6. Porte (Austr.), 7. Millar (Brit.) oba -45, 8. Cooke (Austr.) -1:03, 9. Gerdemann (Něm.) -1:04, 10. Didier (Luc.) -1:13.

Reklama

Související témata: