Hlavní obsah

V horách vyhrál Dán Sörensen, Giro vede stále Vinokurov

MONTE TERMINILLO

První horskou etapu Gira d'Italia vyhrál Dán Chris Sörensen ze stáje Saxo Bank. V růžovém trikotu pro lídra závodu zůstal i po osmé etapě Kazach Alexandr Vinokurov z Astany.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

V mlze a asistence reflektorů dojížděl do cíle první horské etapy na Giro d'Italia dánský vrchař Chris Sörensen.

Článek

Cyklisté v neděli absolvovali první horský dojezd a z popředí průběžné klasifikace rázem zmizel časovkářský specialista Brit David Millar či Rus Vladimir Karpec. Při závěrečném stoupání se zhruba desetičlenná skupinka favoritů držela pohromadě, v husté mlze se od ní odpojil pouze pětadvacetiletý Sörensen. Přestože se jeho náskok ztenčoval, v cíli byl o půl minuty dříve než nejbližší pronásledovatel Ital Simone Stortoni.

"Bylo to něco naprosto šíleného. Poslední tři kilometry jsem měl po celém těle husí kůži a jak jsem křičel z okýnka, chyběl jen krůček k tomu, abych se zbláznil," citovala agentura Reuters šéfa stáje Saxo Bank Dana Frosta. "Přijeli jsme na Giro bez velkých ambicí, ale jezdci nás neustále překvapují. Díky nim je už teď pro nás závod úspěšný," dodal.

Pro dánského jezdce, který si v březnu v závodě Kolem Katalánska zlomil klíční kost, znamená nedělní výhra největší úspěch kariéry. Dosud se dvanáctý muž olympijského závodu v Pekingu ve velkých podnicích neprosazoval. "Jeho boj v čele je obrázkem našeho týmu. Všichni do toho dávají maximum, takže úspěchy musí přijít," řekl Frost.

Vinokurov si udržuje vedení o minutu a 12 sekund před Australanem Cadelem Evansem. Třetí je Ital Vincenzo Nibali o dalších 19 sekund zpět. V závodě už nepokračuje domácí Alessandro Pettachi, který v průběhu etapy odstoupil kvůli zánětu průdušek.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 8. etapa (189 km)
1. Sörensen (Dán.) 4:50:58, 2. Stortoni (It.) -30, 3. Tondo (Šp.) -36, 4. Petrov (Rus.) -49, 5. Gadret (Fr.) -55, 6. Cunego, 7. Garzelli (oba It.), 8. Vinokurov (Kaz.), 9. Evans (Austr.), 10. Basso (It.) všichni -56.
Průběžné pořadí: 1. Vinokurov 29:01:26, 2. Evans -1:12, 3. Nibali (It.) -1:33, 4. Basso -1:51, 5. Pinotti (It.) -2:17, 6. Porte (Austr.) -2:26, 7. Karpec (Rus.) -2:34, 8. Garzelli -2:47.

Reklama